發新話題

新人,想一步到位,買支全鋼短槍。

如果講全鋼 又抵玩既一定係井記1911
3k左右全鋼
但個身比較粗工
好唔好打另一回事

引用:
原帖由 Xgun 於 21-8-2018 10:20 發表
小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...
買槍時應該叫槍舖更換非全鋼的parts,呢間舖如果知道有parts非鋼,應該同你講。

引用:
原帖由 sea 於 21-8-2018 20:21 發表

買槍時應該叫槍舖更換非全鋼的parts,呢間舖如果知道有parts非鋼,應該同你講。
依家至知"全鋼"係玩具槍界既定義係所有外觀件係鋼做就叫全鋼.內部用豆腐料做都冇咩所謂.

鋼Slide槍呢我就得三枝,而常用同會落場就係呢枝井記226

Topgas可快扣清匣後定,當然回鏜無鋁slide咁快,但都算唔差,後坐力亦比鋁slide勁...我打室外做Side arms長期抽插CQC,室内直頭係主武,出世至今點都打左過百匣,touch wood都無病無痛

附件

22-8-2018 10:38

引用:
原帖由 Xgun 於 21-8-2018 10:20 發表
小弟舊年突然想擁有一枝全鋼槍, 揾一輪料發覺都係 FPR 最正, 買咗佢枝 1911 V12, 外觀真係無敵, 做工完美, 但一反落就問題多多.
第一, 所謂全鋼槍並非全鋼, 譬如呢枝槍既飛機座同 hop up  座都係馬記亞 ...

皮幾嘢一枝槍要搞咁多嘢我真係事前想象唔到. 就算依家所有問題都解決嗮, 枝槍都係 blow back 唔爽, 因為個鋼滑架實在太重. 反而我另外一枝 WE1911 咩都冇改過就打得爽好多. 力都好D.
小弟估計這亦係某的鋼槍用WE系統的原故
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回49#

Queen C Hing呢支槍,grip片都已經咁正. 成支槍,
一定價值連城了. Thx for sharing.

一言以蔽之,絕無一步到位,新手更不可能。
最多只可以快步,少走冤枉路。
若以手槍計,秘訣是「馬老二」開始。
長槍系統較多,了解特性後選定一個系統,只要不選VFF就可以了。

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-8-2018 11:50 發表
Queen C Hing呢支槍,grip片都已經咁正. 成支槍,
一定價值連城了. Thx for sharing.
有幾貴....宜家幾千蚊手槍仔, 邊敢話貴.....

引用:
原帖由 queen 於 22-8-2018 13:46 發表

有幾貴....宜家幾千蚊手槍仔, 邊敢話貴.....
井記係咪用馬記數飛機?
我見馬記改prime mk25鋼slide都有d吃力

手頭上有三支鋼槍
第一支係vfc hk45ct 改貓香港製鋼slide 。
呢支槍係我暫時最滿意,原裝已經係大直徑飛機
基本上打成匣都唔會腳軟,Slide又係直上,唔洗執。

第二支係marui Glock17
改左吉打套鋼slide 加埋鋼軌。初初用普通飛機打到一半都係有D腳軟
最近換左韓仔套飛機set就好好多,但始終都唔夠支45c爽

第三支係井勝1911 啱啱入手,但支野D氣化真係一般
買左套韓仔飛機set 過幾日裝完睇下點

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-8-2018 16:23 發表

井記係咪用馬記數飛機?
我見馬記改prime mk25鋼slide都有d吃力
飛機....要換的....

引用:
原帖由 阿堅 於 22-8-2018 17:44 發表
手頭上有三支鋼槍
第一支係vfc hk45ct 改貓香港製鋼slide 。
呢支槍係我暫時最滿意,原裝已經係大直徑飛機
基本上打成匣都唔會腳軟,Slide又係直上,唔洗執。

第二支係marui Glock17
改左吉打套鋼slide 加埋鋼 ...
韓仔套野我裝落prime meu唔岩數 最後都要放棄
想知師兄枝17換左韓仔 續航力有冇差左?
Thx!

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-8-2018 18:37 發表

韓仔套野我裝落prime meu唔岩數 最後都要放棄
想知師兄枝17換左韓仔 續航力有冇差左?
Thx!
韓仔1911飛機座上面可能厚左,所以裝nova 會成個座高左少少
執走D就應該ok
Glock 個套個續航力其實比未用之前好少少,每一槍都實在D唔會好似就斷氣咁,因為用左鋼,一定用多左gas

引用:
原帖由 阿堅 於 22-8-2018 19:06 發表

韓仔1911飛機座上面可能厚左,所以裝nova 會成個座高左少少
執走D就應該ok
Glock 個套個續航力其實比未用之前好少少,每一槍都實在D唔會好似就斷氣咁,因為用左鋼,一定用多左gas
唔該師兄
我本身都冇諗過g17改鋼都夠力推

韓仔1911飛機set 姐係邊隻牌子呢 ?同馬記邊方面有分別呢 ?

發新話題