發新話題

[WA] 專業贏彈匣

引用:
原帖由 等放工 於 28-8-2018 16:57 發表

方仗輕甲出左之後, 我見自己識同出面玩WA系統既師兄都全面轉過去... 有人經鋪頭放幾十隻未用過既GP pmag...
我自己用過KA一代, PW 短匣, GP pmag, iron airsoft, 方仗一代鐵匣, 二代膠匣
用方仗匣係最少問題,  ...
以gi夾為例我覺得只有WA正廠個款係有保障但太貴,豬p出個隻唔貴氣化又ok先玩得過,
但容易漏氣要fix同拆裝困難一般人會轉玩pmag,WA副廠除pmag始終現時冇一個穩定選擇,我覺得方仗夾係現時改落WA/大蛇之類相近系統唔難之下有水平表現之選,但效果係點就真係睇改得好唔好先知,畢竟結構有別改得唔好可以衰過原裝,如果有廠夾+撞針組/火控再改良設計過出套件有顯著爽度突破,咁先吸引多返人玩舊系統亦令唔diy班舊玩家重拾舊愛

引用:
原帖由 gainax 於 28-8-2018 21:02 發表

以gi夾為例我覺得只有WA正廠個款係有保障但太貴,豬p出個隻唔貴氣化又ok先玩得過,
但容易漏氣要fix同拆裝困難一般人會轉玩pmag,WA副廠除pmag始終現時冇一個穩定選擇,我覺得方仗夾係現時改落WA/大蛇之類相近系統唔難 ...
所以我咁強調要改槍來用方仗匣, 有GI 有pmag, WA系統無甲可以相比, 唔好話性能, 唔多漏氣+外表已經無得輸, 而且價錢同貨源穩定
(個人覺得iron for WA果隻都OK, 但依家買唔到/無平唔算抵, 而且我果隻jam彈)
其實係唔駛改就一定可以打semi auto, GP身只要磨夾井一樣fit
問題只有fullauto, 所以我一直集中係改槍就匣個approach
"理論上"只要有條夠輕既hammer spring(90或45度)/長撞針就解決到成件事

引用:
原帖由 等放工 於 28-8-2018 23:01 發表

所以我咁強調要改槍來用方仗匣, 有GI 有pmag, WA系統無甲可以相比, 唔好話性能, 唔多漏氣+外表已經無得輸, 而且價錢同貨源穩定
(個人覺得iron for WA果隻都OK, 但依家買唔到/無平唔算抵, 而且我果隻jam彈)
其實 ...
方丈夾用係WA系統到,就算冇切氣片以個人整過經驗打連發唔難的,
,我估最大機會有d師兄打唔到連發(可能打一至幾下就停)或rof時快時慢或blowback軟弱係關於
1.夾出氣膠口食唔住飛機底口太早cut氣
2.buffer太輕槍機反彈
3.太硬回膛彈弓&hammer彈弓
4.連發司牙卡唔住hammer or bolt底撞角撞唔到司牙放鎚
5.行程太長/支煲太重+阻力大
我諗應該係關於上面d問題先打唔到auto/打出黎個feel好弱,一步步fix雖然唔一定好爽好chok,但應該有水平表現一雞暢順清夾冇問題

終於揾到方案 ,最多行人肉cnc

引用:
原帖由 gainax 於 30-8-2018 01:04 發表
終於揾到方案 ,最多行人肉cnc
師兄方法與位置都改但得好正!

引用:
原帖由 0050100 於 30-8-2018 09:28 發表

師兄方法與位置都改但得好正!
因一路頭痕緊點改好d,又冇好似師兄d手工同工具車件造件,
亦冇水揾人cnc搞件出黎,係咁啱呢兩日裝到份方仗火控屎忽撞棍先諗到點土炮方法整埋斜角鎚出黎 ,效果個個然同理論一樣斜角鎚爽
或者揾日整好分享下點土炮搞出黎可以參考下,雖然可能好多人已轉新歡唔玩舊愛,只是以前玩貴價靚殻dwa系統放到咁多心機時間金錢落去砌,只因冇新野爽唔玩好似哂左,diy精神:搏一搏可能單車變摩托

引用:
原帖由 gainax 於 29-8-2018 01:50 發表

方丈夾用係WA系統到,就算冇切氣片以個人整過經驗打連發唔難的,
,我估最大機會有d師兄打唔到連發(可能打一至幾下就停)或rof時快時慢或blowback軟弱係關於
1.夾出氣膠口食唔住飛機底口太早cut氣
2.buffer太輕槍機 ...
另外一個問題係, 如果要保留用得到wa系統匣, 用方仗匣個效能就麻麻, 相反就扑唔開WA匣
仲有wa槍既師兄多數都成手wa匣, 如果要放棄D匣, 不如直接轉會
btw, 你個45度鎚係用方仗鎚中問條坑固定塊鐵? good idea

引用:
原帖由 等放工 於 30-8-2018 19:57 發表

另外一個問題係, 如果要保留用得到wa系統匣, 用方仗匣個效能就麻麻, 相反就扑唔開WA匣
仲有wa槍既師兄多數都成手wa匣, 如果要放棄D匣, 不如直接轉會
btw, 你個45度鎚係用方仗鎚中問條坑固定塊鐵? good idea
我自己早就放棄D wa匣改用方仗匣原本打算轉會去方仗陣營但又唔捨得D Prime身
所以只好用Prime身改方仗系統
signature oversize

引用:
原帖由 等放工 於 30-8-2018 19:57 發表

我都係打殘打爛哂dwa夾先開始計劃改哂方仗夾,為隻夾轉埋佢個系統班舊玩家有鍛身/cnc身就未必重新投資加上好多款WA副廠先有,所以改夾係又提升氣化同爽度既捷徑,
但用方仗夾冇切氣片問題又幾麻煩,而家改埋斜角鎚先真正發揮到成個系統爽度 師兄又咁眼利睇出我係用埋方仗撞針改斜鎚

引用:
原帖由 siman2003 於 30-8-2018 20:11 發表

我自己早就放棄D wa匣改用方仗匣原本打算轉會去方仗陣營但又唔捨得D Prime身
所以只好用Prime身改方仗系統
如果用方仗夾一定要諗辦法延長出氣/斜鎚降低阻力先發揮到成個系統爽度,只可以講我未改斜鎚同改後單係做呢部分個feel已經唔同系統,所以有心整到盡佢都要諗辦法搞搞撞針/hammer組

回覆 54# 的帖子

師兄可以試埋V屍枝新鋼bolt,咁就老餅回魂達成.

引用:
原帖由 0050100 於 30-8-2018 22:47 發表
師兄可以試埋V屍枝新鋼bolt,咁就老餅回魂達成.
佢支鋼煲又幾靚仔,等手上支##煲打爛可以諗諗
其實我對佢個系統幾有興趣,等佢出埋最終版買支玩下借用佢份煲互換改黎試一煲兩味都ok

見師兄講得咁高興,小弟有枝KA M4因冇匣在櫃底,請問師兄打G記匣最低消費係咪只換G火控同bolt即可?

引用:
原帖由 peacemaker 於 31-8-2018 19:00 發表
見師兄講得咁高興,小弟有枝KA M4因冇匣在櫃底,請問師兄打G記匣最低消費係咪只換G火控同bolt即可?
Bolt好似唔可以直上或上到唔順,因佢支煲係比wa肥
其實唔用佢支煲仲好因唔太fit到wa又重身d, 最低消費我估2手執隻重夾先百幾2百已ok但修既野最多又未必支支成功(因冇切氣片問題同d副廠尺吋不一),穩陣少少可以再買埋份板機同hammer組都Ok其他靠diy fix,
最終改法最少要整埋斜角鎚了,爽度同無切氣真係兩個層次但動手能力較高自行斟酌
始終diy有一定風險有信心借屍還魂可以玩下

引用:
原帖由 gainax 於 31-8-2018 08:01 發表

佢支鋼煲又幾靚仔,等手上支##煲打爛可以諗諗
其實我對佢個系統幾有興趣,等佢出埋最終版買支玩下借用佢份煲互換改黎試一煲兩味都ok
死心啦, 井井bolt 冇咁易爛

我果條13 年買...到而家爛/變形既地方只係比hammer 打果度, 同bolt stop 果位...仲要好輕微

其他地方只係...甩左色

不過crusader 條bolt 又好吸引, 最重要係...爛左飛機都唔心痛, 而且好似有npas 功能

我生得聰明得罪你咩!!!

發新話題