34 123
發新話題

哈日族

哈日族

好耐冇發文,始終香港槍友都係鍾意啲黑色現代槍,對啲木 + 鐵冇咩感覺... Post 完冇人討論我又冇咩心機再 post。
呢兩日得閒又

附件

Arisaka Group - 02(001).jpg (288.36 KB)

5-9-2018 10:41

Arisaka Group - 02(001).jpg

Arisaka Group - 03.jpg (301.95 KB)

5-9-2018 10:41

Arisaka Group - 03.jpg

1 個讚好! TOP

原文出唔到字... 改極都出唔到,只好 CAP 圖

附件

5-9-2018 10:46

樓主是台灣人? 這些槍和刺刀,都保存得很漂亮. Thx for sharing.

二戰槍比較小人玩...不過我都鍾意...

附件

5-9-2018 11:00

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-9-2018 22:00 發表
樓主是台灣人? 這些槍和刺刀,都保存得很漂亮. Thx for sharing.
我係香港仔

引用:
原帖由 七點六二 於 4-9-2018 22:00 發表
二戰槍比較小人玩...不過我都鍾意...
一戰同二戰都係我 FOCUS,我自己都唔知有幾多支二戰槍,睡房個角落成堆棟喺度

引用:
原帖由 lululam 於 5-9-2018 11:14 發表

一戰同二戰都係我 FOCUS,我自己都唔知有幾多支二戰槍,睡房個角落成堆棟喺度
真令人羨慕...

日本枝「十一年式輕機關銃」外形同結構最特別。

引用:
原帖由 lululam 於 5-9-2018 11:09 發表

我係香港仔
謝謝樓主的回應, 我只是見到那'來自New York',才有此聯想.

二戰日本投降後,大量步槍放在碼頭供美國當紀念品拿回家,但日本軍方所有交出步槍上,代表天皇的菊花都要被磨走、打上交叉、或用工具打上圓圈,除去皇室標誌,以保顏臉。這做法非常貫徹始終,基本上沒漏網之魚,所以如果槍上還有完整菊花,幾乎可以肯定是戰場上檢穫。而日軍在日皇宣佈投降前,慣性多不投降,即有菊花的槍,其前「主人」多數戰死,所以美軍才能檢穫,再當紀念品寄回/帶回美國 (此做法美政府已禁止多年),當年在戰場寄 war trophy 回國是普遍士兵的做法。

圖中九九式有完美的菊花,是比較難找到的。而我另一支後期製九九式也一樣有完美菊花。

附件

Arisaka Type30-28.jpg (268.79 KB)

5-9-2018 13:35

Arisaka Type30-28.jpg

1 個讚好! TOP

千金難買心頭好

唔係太熟真槍,想問下二戰槍用的子彈仲有人生產嗎 會唔會好貴

有時行上環古董檔都見有D盒子炮個盒, 刺刀, 子彈袋, 皮帶等看似二戰舊物出售, 但難辨真假.

有過一刻衝動想買個配落支我們m712度....
不過都係睇下算, 如果係假既咁貴買左好似好傻, 真既又驚會附送"老朋友"

有坂子彈,美國有。不過難搵同貴。
引用:
原帖由 BLSK 於 5-9-2018 14:34 發表
唔係太熟真槍,想問下二戰槍用的子彈仲有人生產嗎 會唔會好貴
究竟世界上還有神嗎?

34 123
發新話題