發新話題

哈日族

引用:
原帖由 pbay 於 5-9-2018 02:19 發表
有時行上環古董檔都見有D盒子炮個盒, 刺刀, 子彈袋, 皮帶等看似二戰舊物出售, 但難辨真假.

有過一刻衝動想買個配落支我們m712度....
不過都係睇下算, 如果係假既咁貴買左好似好傻, 真既又驚會附送"老朋友"
上環好多真嘢,上次返香港差啲買咗把德國一戰 Gewher 98 bayonet, 但諗過上飛麻煩就冇買到。

似乎並冇呢種講法。
引用:
原帖由 新手一隻 於 5-9-2018 20:53 發表
美國槍民對啲死過人的舊武器有冇忌諱之類?有冇乜鬼故?定係多數人都係百無禁忌?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 BLSK 於 5-9-2018 01:34 發表
唔係太熟真槍,想問下二戰槍用的子彈仲有人生產嗎 會唔會好貴
大把有得賣,同普通大 caliber 價錢一樣,而冷戰時有大量生產

附件

5-9-2018 21:33

Range Argentine 1891-03.jpg (182.79 KB)

Range Argentine 1891-03.jpg

Range K98K 337 RC-01.jpg (166.29 KB)

Range K98K 337 RC-01.jpg

引用:
原帖由 BLSK 於 5-9-2018 01:34 發表
唔係太熟真槍,想問下二戰槍用的子彈仲有人生產嗎 會唔會好貴
個 FORUM 又出品到字,CAP 圖回覆

附件

5-9-2018 21:35

引用:
原帖由 新手一隻 於 5-9-2018 07:53 發表
美國槍民對啲死過人的舊武器有冇忌諱之類?有冇乜鬼故?定係多數人都係百無禁忌?
唔會啦,起碼收藏呢啲人唔會信

https://youtu.be/ifarJGOyJEM
都不知打得幾開心...
究竟世界上還有神嗎?

之前大減價入左把mosin, 八十八文, 但買左個四百發午餐肉罐頭子彈百二文。出門都要二百幾。睇完你個post, 又心思思去玩下

引用:
原帖由 lululam 於 5-9-2018 21:35 發表

個 FORUM 又出品到字,CAP 圖回覆
想知佢點reload法
殼就影 彈頭用過應該唔可再用?

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-9-2018 01:56 發表

想知佢點reload法
彈頭唔可再用, 變左形

彈頭不難買, 殼就難D

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-9-2018 12:56 發表

想知佢點reload法
又出唔到字,cap 圖回應

搞咩我用電腦同電話打字,都只出到兩句???

附件

6-9-2018 07:40

因為字碼問題,一d香港字會出唔到
你用"o既"字就會食曬後面d字
用"既"或同音字代替啦

引用:
原帖由 gtoray 於 5-9-2018 19:37 發表
因為字碼問題,一d香港字會出唔到
你用"o既"字就會食曬後面d字
用"既"或同音字代替啦
原來如此,謝解釋!!

引用:
原帖由 lululam 於 6-9-2018 07:27 發表

又出唔到字,cap 圖回應

搞咩我用電腦同電話打字,都只出到兩句???
哦 係wor 同一口徑既彈頭可以塞入去打
但好奇個表現同原廠會唔會有分別

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-9-2018 22:30 發表

哦 係wor 同一口徑既彈頭可以塞入去打
但好奇個表現同原廠會唔會有分別
有十萬個因素。

火藥牌子、型號、棵粒大小、彈頭重量、彈頭種類(FMJ/Hollow Point/soft point/tracer/lead core/steel core)、彈頭型狀(尖頭、圓頭、扁頭)、不同牌子彈頭型態又有分別、彈殼厚度、每個人 resize 彈殼手勢不同、彈頭尾部型狀(boat tail/flat base) 、火藥份量、primer 牌子。

而且彈頭唔係就咁塞入彈殼,要用 crimp die 將彈頭扣緊,前面重有一大輪工序。話難不難,話易不易。好多人慢慢在家研究,用不同配搭自己調出最合自己用的子彈。

所以話,奧運/比賽射手不單眼界好 + 手定,後面有好多功夫的。

自己reload 已經7年了,當中好多step...

自己一開始跟個NRA老師學, 已家都話見得下人Level

Precision Reloading
1- case preparation
2- find your optimal charge weight

發新話題