發新話題

[KWA] UMAREX 官方授權 416D GBB 開箱文

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:23 發表

我都費事用佢抝,沒完沒了,人地話架跑車靚,問邊度買,佢同你講點解唔買四驅車,跑車香港跑唔到⋯⋯⋯⋯⋯咁人地而家問跑車嘛,咁你衝出嚟講四驅車做咩?你點知人地唔知香港 ...
係囉, 講到個箱係香港邊度有得賣既係邊個呢?
引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 17:32 發表

在下話TMC 個STAND 可SET 高低係為左放槍時好睇D 水平D ,等放工師兄就跳脫地理解為重身可前後微調全金屬槍架是為了「ZEROING 時好睇D 」( 恕我唔明講乜照原句寫 ),
似乎師兄既中文理解力同本壇某P 兄有得揮也 ...
閣下自己"做 50 米TEST,BIPOD + 靶紙已經十分足夠。"
人地cal槍(test都唔係)趴地落前後架打30米就唔得?
閣下既logic學養有幾好係另一板政治post見識過, 估唔到係呢邊又會為啖氣抓爛塊面

========

acc遲reg就當人新手, 個人老唔老SF唔係人地講你, 係個人自己表現出黎既.

回覆 61# 的帖子

講完邊度買本來件事已經完,之後嘅已經係廢話,新唔新手唔係睇AC, 係睇態度,如果你認為AC代表一切,咁你耐極有限
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 17:47 發表

係囉, 講到個箱係香港邊度有得賣既係邊個呢?

閣下自己"做 50 米TEST,BIPOD + 靶紙已經十分足夠。"
人地cal槍(test都唔係)趴地落前後架打30米就唔得?
閣下既logic學養有幾好係另一板政治post見 ...
似乎師兄既理解力真是令人拍案叫絕...

在下談距離愈遠誤差愈大,信賴個搖搖下的STAND 不如信自己的手,師兄就「精讀」為「趴地落前後架打30米就唔得」...
扣帽子最低限度不要改別人的字眼好不好?
或者師兄真是親身打一次 50  ~ 70 米的靶,師兄會明白我在談甚麼...否則單靠想像力跟在下實際試過無限次來拗,得兩種結果...
其一是拗個沒完沒了,其二是在下沒好氣地承認等放工兄最有道理,長知識了真棒棒。

不要談別的版了...師兄在別的版一整個奮青嘴臉在下也沒多指責一句,反倒師兄你指摘在下抓爛面?
也不是為不為啖氣,只是師兄你的行為其實比比皆是,二話不說先指摘別人的東西不好,自己的選擇最好。
之後被REJECT 時則左右而言他開始人身攻擊,果然日光之下無新事...
有時D 野不一定你嬴哂別人輸哂才可賺存在感的。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

再講返主題,試過VFC 416 grip係唔可以裝上KWA, 結構上好大分別,KWA個grip有兩條軌用嚟補強,令個grip無咁易搖,而VFC個grip筍位比KWA窄,除非有強力改裝技巧,唔係應該改唔到,至少我改到一半放棄左

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 18:04 發表

似乎師兄既理解力真是令人拍案叫絕...

在下談距離愈遠誤差愈大,信賴個搖搖下的STAND 不如信自己的手,師兄就「精讀」為「趴地落前後架打30米就唔得」...
扣帽子最低限度不要改別人的字眼好不好?
或者師兄 ...
邏輯上講唔贏, 就腦補人地係無打過
拍片果個蠢唔識固定個rack, 其他用bipod打到五十米既師兄, 我諗一般都有智商固定佢唔會郁既
至於道理講唔道就人身攻擊扣帽子果啲都廢事講啦, 個社會就叫呢啲做廢老

[quote]原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:53 發表
講完邊度買本來件事已經完,之後

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:53 發表
講完邊度買本來件事已經完,之後已經係廢話,新唔新手唔係睇AC, 係睇態度,如果你認為AC代表一切,咁你耐極有限
我講個箱同類似產品既資訊比個問起師兄聽, 就係廢話, 你講果啲又算乜呢?
新唔新手係睇態度, 唔係睇acc, 好啱呀! 版主你咪以身作則做緊示範!

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 19:09 發表

我講個箱同類似產品既資訊比個問起師兄聽, 就係廢話, 你講果啲又算乜呢?
新唔新手係睇態度, 唔係睇acc, 好啱呀! 版主你咪以身作則做緊示範!
人地又無話要個箱嚟做咩,只係問邊度買,明唔明?人地有興趣再知落去自然會再問,明唔明?全世界唔係只有你識上網搵資料,明唔明?我話個箱唔係set槍用,你係要抝無得調高低,咁咪廢話囉,係要講Cal乜Cal物,我都唔知你為咩咬住唔放,要抝到最尾無聲出先係贏?

而家逼我大蝦細,分界線以下,再離題禁言
—————————————————————————

補回HOP UP 部份拆解。

拖了這麼久不是因為懶也不是因為做漏,而是那個BARREL NUT 真的是硬過鑽石,
初初用手上的工具去開,爛的爛斷的斷...一片風聲鶴唳。手上的MARUI/ VFC 等416 都是隨手就開了,
可是KWA 這柄卻花了非常多功夫,最後要到外國訂工具回來開才行。

類似的手柄拗爛了兩把

後來找找看416 BARREL NUT 工具,找到這件東西,索價4XX HKD 左右,連運費用HOT BUY 到香港大概五百多元埋單,花了兩星期。
另外五金店買了一碌「卜棍」,就是扭力板手。

工具01 ,火槍,初時燒個30~50 秒以為已經非常夠,點知是不夠,之後燒夠三分鐘,不知是熔膠還是熱漲冷縮了,總之就是燒完才開到。

工具SET 02 ,卜棍+ 416 BARREL NUT REMOVE TOOL...小紅帽是用來墊底的,免得磨花槍身。

但其實416 工具也不是用得那麼順利,一買回來發覺根本塞不入NUT,一度之下,KWA 是36.4 MM 直徑。

416 工具才36 MM 寬...隊不入。( VFC  的NUT 是細一些的,可直接插入 )

把心一橫,磨...兩邊各磨掉一些,0.4MM 很快磨好。玩具數的鋼料硬度並不算很高。相反如果磨416 那件工具...在下真是有磨過,磨了幾分鐘係得花左少少...

成功套入,但由於NUT 比較肥,裝上後都不能雙邊都扭上機米,只扭一邊( 施力較強那邊 ) 的機米就好。

之後的程序沒有特別,燒熱個NUT 後就用暴力解決,在下的體位是左手將槍身壓在小紅帽再壓在木台上,用手抓力固定,右手「拗」支棍,小心不要死力,萬一滑手真是打爆塊面。
在下也花了差不多30 MINS 才成功...
更正宗的方法是用專用工具 ( 用來固定M4 槍身的工具 ) 再用虎鉗夾死,才用棍扭開,一來易一點二來不怕扭爆槍身...但在下家中沒那虎鉗也沒法 ( 夾具倒有朋友可借 ),
只好土炮用雙手解決。

成拆爆開倍感安慰,可見螺牙並沒太多膠水,不知為何那麼難扭。 ( NUT 是順時針扭緊,逆時針扭鬆 )

零件圖合照,在下沒玩過KWA GBBR RIFLE ,對結構比較陌生,只能說膠跟內管都是特規。
用鐵片式下壓,轉動那狗牙零件即可改變金屬片的下壓。
原裝膠是雙牙仔設計,但偏向軟身,未知是否可有效炒起重彈。有時間再實測。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

5 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 2018-10-11 22:53 發表

拖了這麼久不是因為懶也不是因為做漏,而是那個BARREL NUT 真的是硬過鑽石,
初初用手上的工具去開,爛的爛斷的斷...一片風聲鶴唳。手上的MARUI/ VFC 等416 都是隨手就開了,
可是KWA 這 ...
敢作敢為

引用:
原帖由 Dave 於 11-10-2018 22:53 發表

可是KWA 這 ...
誇張...要攪場大龍鳳先拆得到個BARREL NUT

之前唔記得拆過邊支...又係冇工具夾住槍身扭...又係用晒所有方法扭極都唔郁...

最後係將支槍放檯上個人坐上槍身拎住支工具間斷式向下壓先鬆得到...一鬆到0個下仲差D成個人跌埋落地

另外BARREL NUT都係用鋼料咁抵玩?

V記416...416A5粒NUT都仲係用鋁...要比多舊幾換ZPARTS鋼NUT

K記呢支真心抵玩...又鋼BOLT...又鋼BARREL NUT...V記買支原裝返黎換埋呢2樣都差不多4K了...

貴D之餘性能仲冇K記呢支好...相同價錢下K記呢支仲可以夠錢買多幾匣...

引用:
原帖由 Kwind 於 12-10-2018 00:15 發表
另外BARREL NUT都係用鋼料咁抵玩?

V記416...416A5粒NUT都仲係用鋁...要比多舊幾換ZPARTS鋼NUT

K記呢支真心抵玩...又鋼BOLT...又鋼BARREL NUT...V記買支原裝返黎換埋呢2樣都差不多4K了...

貴D之餘性能仲冇K記 ...
基本上全內構連BOLT 皮差不多都是鋼料,RAS 固定部件、BARREL NUT 同尾通環都係。

整體而言係覺得匣重一點和沒有416 曲匣外觀,

等下會不會有廠幫KWA 出輕量匣PMAG 之類。有的話真是功德無量。

至於實際射擊性能要月尾出GAME 再CHECK 。( 試射而已不是落場 )

引用:
原帖由 Kwind 於 11-10-2018 23:52 發表

誇張...要攪場大龍鳳先拆得到個BARREL NUT

之前唔記得拆過邊支...又係冇工具夾住槍身扭...又係用晒所有方法扭極都唔郁...

最後係將支槍放檯上個人坐上槍身拎住支工具間斷式向下壓先鬆得到...一鬆到0個下仲 ...
如果有鋪頭齊工具可以比2, 300 蚊拆呢件野出來...真是無諗野即比...

發新話題