發新話題

入手美軍刺刀的疑問

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-9-2018 11:30 發表

謝謝C Hing分享親身經驗. 我想要的Lee Enfield 303軍刀無望了.
自己木做的又斷了.
英軍野 香港會唔會有機會係軍品攤檔搵到?

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-9-2018 12:00 發表

英軍野 香港會唔會有機會係軍品攤檔搵到?
行到腳軟,都搵唔到,阿朗哥度都無.

回覆 15# 的帖子

你可試試私底下找賣家,我的理解只是ebay官方運輸不運冷兵器所以取消交易,如果用其他公司運值得一試,當然風險更大

引用:
原帖由 mouselkm 於 24-9-2018 14:43 發表
你可試試私底下找賣家,我的理解只是ebay官方運輸不運冷兵器所以取消交易,如果用其他公司運值得一試,當然風險更大
謝謝C Hing的提議, 我都是隨緣吧了!

鴨記有冇?
引用:
原帖由 kornhill401 於 25-9-2018 12:47 發表

謝謝C Hing的提議, 我都是隨緣吧了!
究竟世界上還有神嗎?

軍刀不犯法,上次返香港,到上環都有軍刀賣,合法的。上次在店外一大堆刀劍中,找到把德 98 bayonet,然後我自嘆一句「呢把 mauser 來 wor」,攤檔阿伯立即同我講「識貨 wor!!」阿伯開價 $700,其實好平,不過刀同刀套面有鏽跡,不能 100% 肯定真偽,加上帶住把刀上過海關怕有麻煩,放低算數。

提外話,上環該檔攤有 SKS clip 上 10 粒 7.62x39 空彈賣,彈殼不是犯法嗎? 阿伯話是空彈,所以無問題。

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-9-2018 23:07 發表

行到腳軟,都搵唔到,阿朗哥度都無.
香港找到都不平,美國網上都要 US$200 左右。我把 No.1 Mk3 bayonet 是拋了光的 parade bayonet。Combat issued 的,現在市場上較幾年前難找,相信香港很難找到,要到海防博物館望梅止渴。

附件

25-9-2018 13:29

引用:
原帖由 lululam 於 25-9-2018 13:20 發表
軍刀不犯法,上次返香港,到上環都有軍刀賣,合法的。上次在店外一大堆刀劍中,找到把德 98 bayonet,然後我自嘆一句「呢把 mauser 來 wor」,攤檔阿伯立即同我講「識貨 wor!!」阿伯開價 $700,其實好平,不過刀同刀 ...
請問上環邊到 得閒去望望先

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-9-2018 00:30 發表

請問上環邊到 得閒去望望先
摩羅上街,街邊檔,哪一間已忘了。

其實大把寶物,不過一般香港人都不愛歷史,走寶!!

下次返香港一定要去找 D 日治時代、文革時代物品。

引用:
原帖由 48191 於 25-9-2018 12:49 發表
鴨記有冇?
曾多次在公廁對出果檔找過,都無. Thx for sharing.

引用:
原帖由 lululam 於 25-9-2018 13:26 發表

香港找到都不平,美國網上都要 US$200 左右。我把 No.1 Mk3 bayonet 是拋了光的 parade bayonet。Combat issued 的,現在市場上較幾年前難找,相信香港很難找到,要到海防博物館望梅止渴。
謝謝C Hing分享你的珍藏. 原來以前香港的學警是用No.1 Mk3 加bayonet作步操訓練.
https://www.youtube.com/watch?v=XwOr3XIrxFQ

引用:
原帖由 lululam 於 25-9-2018 14:00 發表

好多年前,興玩古玉器年代,曾到過找尋古玉.但沒有留意到這些軍事物品.

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-9-2018 01:26 發表

謝謝C Hing分享你的珍藏. 原來以前香港的學警是用No.1 Mk3 加bayonet作步操訓練.
https://www.youtube.com/watch?v=XwOr3XIrxFQ
真的不知,可能片中 No.1 Mk3 已賣到美國了,不得而知。但很多刻有 RHKP (Royal Hong Kong Police) 的 Model 10,都有運到美國出售,可惜我住的州要手槍牌才可買。

我只知香港警察用 No.4 操練。

附件

Enfield 01.jpg (79.82 KB)

25-9-2018 15:41

Enfield 01.jpg

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-9-2018 01:38 發表

好多年前,興玩古玉器年代,曾到過找尋古玉.但沒有留意到這些軍事物品.
暫時不要揚開去,因我要返香港尋寶...

上次回港已是三年前,未懂太多,這兩年研究很多日本和中國二戰,和冷戰時期軍事歷史,所以必定要再去一次。

刀和劍上環有很多,但要真的有研究基礎才尋到寶,劣貨/雜貨/真品/贗品,一堆放在一起,要慢慢找。

看下圖東西在美國有多貴!! 是美金呀!!!

附件

25-9-2018 15:55

25-9-2018 15:55

引用:
原帖由 lululam 於 25-9-2018 14:00 發表

唔該師兄
得閒去望下先 買我就唔夠膽了 怕招惹到污糟野

發新話題