29 12
發新話題

近視用護目鏡一問

引用:
原帖由 新手一隻 於 27-10-2018 02:09 發表

我講的租裝mask係指呢隻,最初係日本Sansei出的,但常見的是國產極平價山寨。

最老土嗰款係網mask,日本同大陸都有出,一樣唔推薦。
另外有膠片版本 ...
日本Sanei早期織網形號就可以,但後期穿孔鐵片的就不行了。
我個sanei織網面罩,民運前購入,到今時今日仲用緊。

註:圖中並不是織網,只是方孔鐵片。

引用:
原帖由 新手一隻 於 27-10-2018 12:47 發表

穿窿鐵片的應該係大陸平嘢嚟,Sansei得織網。
同埋所有網mask都唔推薦㗎啦。
最近在日本見到sanei 的面罩已是方孔鐵片。

如果不過火,我倒喜歡用網罩。

引用:
原帖由 新手一隻 於 27-10-2018 02:54 發表

兜個大圈買返大陸貼牌產品

另外Lancer Tactical——尤其係眼罩同平價槍,係外國可以算惡名昭彰,師兄自行斟酌了。

延伸閱讀:Lancer Tactical負責人於SHOT Show被捕
用了點時間去了解一下延伸閲讀的內容,文中提及Lancer的眼罩不符合:
ANSI testing
EN166 anti-fog testing,
MIL-PRF-32432 abrasion testing,
V50 ballistic 數值遠低於Revision 產品的標準......

看似所針對的產品一無是處,令使用者有莫大危險。

不過,文章並無說明是ANSI的哪一項標準,要知ANSI的標準由公司管理,生產情序以至處理投訴的情序都有,到底是不符合哪一種標準?是否一定就是我們想當然以為的Z87鏡片安全標準?
另一方面,文中所指不符合的MIL-PRF-32432標準只是提及磨損指標部分,又是並想非當然的衝擊安全標準。

我不是説Lancer的眼罩安全。

不過文章似是一份偷換概念,讓大家想當然以為被針對的貨物是這樣不好那樣不足的宣傳技倆。

註:我只是批評文章的實際性,並不是說新手師兄貼文有不妥。

感謝各位幫忙, 係reddit 個d爬完文後,發現外國軍方公發品俾帶眼鏡既人用既就係ESS land ops, 而且有好多公發品多左出來流去左市面,所以係ebay or surplus shop 都已經可160 hkd 到買到(唔包運費), 不過由於太大個,半面罩難搞我都唔選呢個了,同時有好多surplus 既有ESS NVG ,Revision Desert Locust ,都係20-30 USD, 最後我決定試多次隱形眼鏡,係Botach (好似幾出名)12USD買左 tan 499色既 smith optics OTW, 因為停左產同埋軍方唔再要tan499 隻色所以平到癡線,而家等緊到貨,以上資料俾大家參考 thanks!

smith optics風鏡加近視眼鏡框

29 12
發新話題