22 12
發新話題

超低膛軸 ... 之追求 ... 異形手槍

超低膛軸 ... 之追求 ... 異形手槍

超低膛軸,差不多貼近底下的扳機了,減小發射時槍口揚起的幅度!

固定式槍管,盡量提昇射擊的準度!

利用氣缸充氣延遲滑套反衝(gas delayed blowback)

拆槍:

https://youtu.be/Nn7Ofkm1bAE

基本三層結構:

1. 下身(frame):槍管是固定在下身之內(fixed barrel),槍管不會有任何移動或Browning式的傾斜擺動

2. 滑套(slide):內置撞針等組件(firing pin)

3. 頂置準星橋或紅點鏡橋:內置擊鎚等組件(hammer)

2.  左側的回膛彈弓底座,和右側的氣缸;氣缸與槍管之間有一細小輸氣管道
4.  槍管
6.  氣缸開口(gas piston cavity),容納活塞桿
49.  活塞桿(gas piston),氣缸充氣推動它向前頂住滑套不後衝
50.  回膛彈弓 (recoil spring)

45.  撞針(firing pin)

18.  擊鎚(hammer)
22.  擊鎚彈弓(hammer spring)
15.  擊鎚阻鐵(sear)

滑套在後定位置之狀態:

2 個讚好! TOP

有GBB沒有?

Polymer Lower Frame?
究竟世界上還有神嗎?

謝謝分享有關此手槍的詳盡資料.

設計好破格, 似乎有效減低槍口上揚,
而且裝拆, 換sight幾方便.
如IPSC接受此槍款參賽, 相信會幾受賽手歡迎.  
只係唔知耐久度如何.

引用:
原帖由 pbay 於 8-11-2018 12:40 發表
設計好破格, 似乎有效減低槍口上揚,
而且裝拆, 換sight幾方便.
如IPSC接受此槍款參賽, 相信會幾受賽手歡迎.  
只係唔知耐久度如何.
再突破手槍設計,減低槍口上揚 可能係以後新槍追求既要項...

拆槍, 換sight (佢地叫sight rail) 掹一支cross pin搞定 https://youtu.be/Nn7Ofkm1bAE?t=12

據稱固定式準星橋(準星唔跟條slide前後郁)可以幫射手瞄得更快更準

支槍原先為打比賽而設計,不過據稱可能以後會出短管版(compact)和軍警用版本(combat version)

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 08:51 發表
Polymer Lower Frame?
唔知乜料...估係鋼下身,直上槍管fix死

Alien異形手槍 由Laugo Arms公司設計開發,預定在2019年推出發售
Laugo Arms公司之前的代表作是CZ Scorpion Evo 3衝鋒槍,新作品Alien異形手槍也可能由CZ負責生產

引用:
原帖由 screwupman2022 於 8-11-2018 18:46 發表
Alien異形手槍 由Laugo Arms公司設計開發,預定在2019年推出發售
Laugo Arms公司之前的代表作是CZ Scorpion Evo 3衝鋒槍,新作品Alien異形手槍也可能由CZ負責生產
CZ
希望呢支槍響IPSC大放異彩, 咁好快GBB都會有得玩

引用:
原帖由 pbay 於 12-11-2018 11:17 發表

CZ
呢支設計咁特別,外型又咁靚仔的手槍,如果有出玩具槍,唔食早餐D錢,都要買佢.

引用:
原帖由 pbay 於 2018-11-12 11:17 發表

CZ
完全為競技而生

俄佬也來低膛軸

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-11-2018 14:02 發表

呢支設計咁特別,外型又咁靚仔的手槍,如果有出玩具槍,唔食早餐D錢,都要買佢.
你毒我唔到嘅!

1 個讚好! TOP

回12#

我覺得呢支俄佬手槍好有特色, 樓主,可否另開Post,
詳細介紹呢支俄佬槍呢? Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-11-2018 10:51 發表
我覺得呢支俄佬手槍好有特色, 樓主,可否另開Post,
詳細介紹呢支俄佬槍呢? Thx for sharing.
x2, 同求

22 12
發新話題