發新話題

免疫愛滋基因嬰深圳出世,百科學家聯名鬧爆

太陽底下實在無新事.
歷史已反映晒亦俾晒啟示
大數據時代降臨其實係將文明型態帶緊返去7,000年前.

結論:遲早大禍臨頭, but..like..so what?

應該有好多人想暗殺佢.....
引用:
原帖由 33tt 於 27-11-2018 23:46 發表
這位賀建奎 為何選擇在香港大學 宣佈這咁有爭議性的研究 ?是否代表香港大學亦認同這研究 ?
究竟世界上還有神嗎?

第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁嘅樣加十萬。
引用:
原帖由 jn_jona 於 27-11-2018 23:45 發表
如果係咁短既時間出到新人類 舊人類好快會被淘汰
應該都好難和平共處
究竟世界上還有神嗎?

[quote]原帖由 48191 於 27-11-2018 11:53 PM 發表
第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁

我想又粗又長纏上頸

引用:
原帖由 33tt 於 27-11-2018 23:46 發表
這位賀建奎 為何選擇在香港大學 宣佈這咁有爭議性的研究 ?是否代表香港大學亦認同這研究 ?
非也
港大呢兩日開緊研討會
就係討論胚胎基因改造倫理問題
今日聽咗頭兩個speaker,基本上日本同澳州都係全面禁止以可存活人類胚胎做任何基因改造實驗

賀建奎響份論文發佈之前先透過傳媒公開自己研究結果其實係學術界大忌(我甚至懷疑會唔會有期刊肯登,因為份human protocol肯定唔會過到骨)
再加上明顯犯咗唔少法例,個人認為佢科研前途已經結束
佢28號會響港大個研討會演講,有興趣大會有直播可以睇

http://www.nationalacademies.org ... t/webcast/index.htm

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 23:32 發表
譴責違倫理和安全...

甘我想問中美英瑞日德甘多國家投甘多資源去R&D去搞人類DNA最終目的係乜?
即係研究想成功, 成功既目的係千祈唔好用..
問題比你想像中要複雜
並唔係話去"搞人類DNA"就等於要促進人類進化製造超級新人類
因為科研並冇一個你想像中ge最終目的
每一個project都係各懷鬼胎,各自有各自個個research group想知道ge野
有d可能係平民都好容易理解,話要了解疾病成因,致病機制
但亦會有d會係好虛無縹緲,話想理解染色體互動,SNP對人類某d特徵ge影響
真係要fit個最終目的,就係"得個知字"

點解話呢個case複雜,我盡量講簡單d
就要由1996年造出zinc finger nuclease(ZFN)開始講起
ZFN係第一種可以人工控制染色體編輯位置ge工具,然而製作上非常複雜
今時今日成日上報ge CRISPR已經係第三代工具, 比起ZFN同第二代ge TALEN準備工夫簡單得多
而且由MIT準備ge搜尋器令尋找編輯位點ge功夫變得非常簡單
基本上只要幾十美金request條DNA sequence, search下cutting site, 再同公司訂條短ge訂製DNA
前前後後少於100美金,同一兩個星期就響普通實驗室準備好一次基因改造要用ge材料, ZFN同TALEN係要幾個月同特殊材料
所以CRISPR最近先會有咁多應用,因為甚至係簡單到home lab都做到
但係CRISPR有兩個機制去做基因修改,一種係亂改,另一種係有修復藍本時用ge高保真修改,我強烈相信賀教授用ge係亂改
亂改基本上用響細胞實驗/老鼠係無問題ge,因為通常都會再做篩選,改錯左ge就dispose細胞株/老鼠並唔會帶出倫理問題
同樣做法並不可能應用於人身上
特別亂改呢個辦法,根據一篇年初發表ge論文亦至少有20%機率會導致預期以外ge大規模染色體改變
呢20%仲未計經常講ge脫靶問題
簡單一句,CRISPR根本未足夠成熟可靠可以用於人類治療用途

咁CCR5有咩缺陷呢?
原來擁有CCR5變異既人,係會有更大機會感染到西尼羅河病毒,西尼羅河病毒係黃熱病既一種,會透過蚊傳播
咁大概就明白點解只有北歐少數人口有呢種變異
因為其他地方有呢種變異既人俾蚊針完都病鬼死晒嘛!
https://goo.gl/LPMehf

引用:
原帖由 zeta 於 28-11-2018 01:19 發表

問題比你想像中要複雜
並唔係話去"搞人類DNA"就等於要促進人類進化製造超級新人類
每一個project都係各懷鬼胎,各自有各自個個research group想知道ge野
有d可能係平民都好 ...
師兄好pro
Thx for sharing

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 23:53 發表
第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁嘅樣加十萬。
改到d女個個腰細波大

1 個讚好! TOP

從此以後,世上再冇醜女⋯⋯
引用:
原帖由 jn_jona 於 28-11-2018 09:41 發表

改到d女個個腰細波大
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 28-11-2018 09:51 發表
從此以後,世上再冇醜女⋯⋯
到時可能36, 36, 36 先靚
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

其實個人認為,活體測試總有人在做,不見光便沒有問題。
始終人類跟動物的dna 和身體結構也存在大幅度不同,尤其是dna 這樣精密的操作,
找一隻猴子測試,結果再好,也不代表可以用在人身體。
在一般市民來說,人就是一個人,對某些科學家來說,人體就是一個測試必須品,對軍人來說,敵軍只是一顆顆紅點。
倫理問題是旁人的問題,對作工的人這不是太需要考慮的東西。
像之前中東佬肢解個記者,剝皮拆骨,爽手過殺豬,因為習慣而已。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

呢單野,聽新聞,好似有手尾,有關醫院仲報埋案tim.

引用:
原帖由 zeta 於 28-11-2018 01:19 發表

問題比你想像中要複雜
有d可能係平民都好 ...
完全同意.
John Oliver 有集討論過science, 笑中太多淚...

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2018 10:21 AM 發表
其實個人認為,活體測試總有人在做,不見光便沒有問題。
始終人類跟動物的dna 和身體結構也存在大幅度不同,尤其是dna 這樣精密的操作,
找一隻猴子測試,結果再好,也不代表可以用在人身體。
在一般市民來說,人 ...
同意; 我點都唔信只有中國做緊這種人體測試,只是這位人兄一時心雄,過了火位,走得太前吧了 !

發新話題