發新話題

M1911/Hi-capa Hammer Thumb safety 問題

M1911/Hi-capa Hammer Thumb safety 問題

想問問如果冇拉個hammer落嚟而推左個thumb safety 上去先,
到再拉個hammer 落嚟,個thumb safety 自己撥返落下面, 咁樣正唔正常?

係咪唔應該喺個hammer冇拉落嚟嘅情況之下就撥個safety 上去?

thz

放心,正常
只不過不是每一把 1911/Hicap 的 thumb safety 在未落鎚的情況下都能推上去,因為這跟 thumb safety 的構造與火控內件之間的結構有關

Thumb safety 作用就是要防止意外擊發,所以我自己的習慣是任何不準備擊發的情況下我都會打上去。最早年落場更經在開 game 後無開 thumb safety 而開唔到槍,其後才知錯了,因為開槍時姆指本來就應放在 thumb safety 之上,自此再無犯這低級錯誤,也確保安全。

引用:
原帖由 olw0978 於 9-12-2018 08:40 發表
放心,正常
只不過不是每一把 1911/Hicap 的 thumb safety 在未落鎚的情況下都能推上去,因為這跟 thumb safety 的構造與火控內件之間的結構有關

Thumb safety 作用就是要防止意外擊發,所以我自己的習慣是任 ...
thx for reply
琴晚google咗好耐, m1911系列(真鐵)唔同型號嘅mechanism 都有d分別. 但好似係冇cock到hammer, safety 就撥唔到上去(氣槍就唔同?)
我嗰枝係kj kp08, 以前好似未落hammer而先lock safety, 個hammer 感覺好似會頂實落唔到, 不過近排拎出嚟玩, 唔知係咪入邊d嘢鬆左,所以可以落到個hammer

真鐵不詳。

KJ 基本上未落鎚都能 lock safety 的,我有把獨角獸 1911,lock 左 safety 後落鎚個 thumb safety 竟然不會動,仍維持在保險狀態,如不打下來,扣雞是無效不能擊發的呢。。。

印象中有人講過,1911/HiCapa 之類應該係 hammer up 之後先可以 lock thumb safety。
至少我玩過既 1911(unicorn / 雄鷹) 同 5.1 (WE/Marui) 都係咁。

如果響 hammer down 既情況下可以撥到上去,應該係以下其中一個:
1. 個 thumb safety 入面壞左
2. 個 safety 出面爛左(就快跌出黎)
3. 枝野本身特別設計係咁 (我暫時未見識過)

引用:
原帖由 mkmonkey 於 9-12-2018 12:36 發表
印象中有人講過,1911/HiCapa 之類應該係 hammer up 之後先可以 lock thumb safety。
至少我玩過既 1911(unicorn / 雄鷹) 同 5.1 (WE/Marui) 都係咁。

如果響 hammer down 既情況下可以撥到上去,應該係以下其中 ...
hammer up意思係hammer喺未cock嘅狀態?
咁果d牌子嘅槍hammer up 先可以lock safety, 咁咪冇得cock左slide再lock safety?
定一話我理解錯左...

我果枝kj就hammer up and down都可以lock safety

引用:
原帖由 olw0978 於 9-12-2018 12:18 發表
真鐵不詳。

KJ 基本上未落鎚都能 lock safety 的,我有把獨角獸 1911,lock 左 safety 後落鎚個 thumb safety 竟然不會動,仍維持在保險狀態,如不打下來,扣雞是無效不能擊發的呢。。。
設計上唔同?

系統食字,恕刪。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 9-12-2018 15:17 發表
[quote]原帖由 downtown 於 9-12-2018 13:45 發表
原文食字,恕刪
Hammer up 係指已 cock 的狀態,而 hammer down 則相反。
以前學既時候,係講當枝槍放入一個正常 holster ,槍咀向下時,個 hammer 個如果為已 cock,個 hammer 會指向天,所以叫 hammer up。
例子: IPSC 一個 stage 完結時,最後一句係 "hammer down , holster",即係話要指槍還原到未 cock,可入套狀態。

不過無仔細理解係咪真係咁既來源。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 9-12-2018 15:18 發表

Hammer up 係指已 cock 的狀態,而 hammer down 則相反。
以前學既時候,係講當枝槍放入一個正常 holster ,槍咀向下時,個 hammer 個如果為已 cock,個 hammer 會指向天,所以叫 hammer up。
例子: IPSC 一個  ...
原來係咁, thanks for sharing

發新話題