55 1234
發新話題

深水埗 掟錢落街

深水埗 掟錢落街

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

咩人嚟???
一個什麼也不懂的老兵!!

好似係有公司出掉頭當賣廣告! 好大陸啲做法!

引用:
原帖由 JFCP 於 15-12-2018 19:48 發表
咩人嚟???
賣礦機既
有人話佢呃人

幤少爺,開收錢講座叫人簽合約買Bit Coin掘礦機的人,係咪呃人唔敢講。
傳聞佢老友就係「小賭可以怡情,大賭可以變李+X」的深水埗誠哥。
究竟世界上還有神嗎?

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180724/58470702

請留意留言。

在下信總有人瞬間致富,很有計錢搵錢。
但如果真是有料的,何必教人去同自己競爭?真是「我賺夠了,真的想讓其他人賺下」?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 15-12-2018 21:56 發表
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180724/58470702

請留意留言。

在下信總有人瞬間致富,很有計錢搵錢。
但如果真是有料的,何必教人去同自己競爭?真是「我賺夠了,真的想讓其他人賺 ...
好多人唔明呢個道理...問返佢地自己轉頭...你有個方法次次買六合彩都中頭獎...你又會唔會話比人聽一齊中丫

就係唔明點解硬係咁多水魚沖埋去送錢比人洗

騙徒的手法永遠都係捉人哋兩個心理之嘛!一係貪念,一係怕失去。
引用:
原帖由 Kwind 於 15-12-2018 22:12 發表

好多人唔明呢個道理...問返佢地自己轉頭...你有個方法次次買六合彩都中頭獎...你又會唔會話比人聽一齊中丫

就係唔明點解硬係咁多水魚沖埋去送錢比人洗
究竟世界上還有神嗎?

15年2月香港先爆過次勁既MYCOIN比特幣平台詐騙,受害者可能超過3000人,涉款可能超過30億。中國人民銀行發出禁令打虛擬幣,偷電挖礦捉完一批再一批,今年年中開始爆發棄機潮,大量礦機變成廢鐵掉出街,同時黃金都唔再標榜砌礦機,顯卡價錢都回歸正常。

唔經銀行系統既貨幣何來有價值?金本位、信用本位都好,都係實際有或者一定程度上有含金量既貨幣制度,後者更多涉及國家拳頭大細,始終都係相對穩定既實物。虛擬幣一個概念掉出黎,實際值幾多冇人知、認受性冇人知、合法性成疑,純粹透過私人中間人兌現。死罪其一你自己創造貨幣,搞壞國家貨幣系統;其二銀行體系防洗黑屏障就咁比你打穿一個大窿;其三冇一個有國際認受性既中央信用組織掌旗、互相監管,私人中間人今日一千炒上一萬,聽日就捲款你吹咩?

成個虛擬幣市場死氣沉沉,落本既個個損手爛腳離場,求其一兩部機仔開下順便烘海味果D叫做有微微利,大賺你個頭咩!咁好賺、自動就賺我租成棟工廈、叫中電加大電力、請人睇機,一個公司挖哂佢啦,教人倒自己米?好難呀!

而家仲好玩呀,報紙檔報警話有人連佢D錢都搶走埋。

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RCOOH 於 16-12-2018 00:19 發表
15年2月香港先爆過次勁既MYCOIN比特幣平台詐騙,受害者可能超過3000人,涉款可能超過30億。中國人民銀行發出禁令打虛擬幣,偷電挖礦捉完一批再一批,今年年中開始爆發棄機潮,大量礦機變成廢鐵掉出街,同時黃金都唔再 ...
師兄你岩 都唔明點解有人信
不過咁樣掉錢落街 嚴重影響社會治安

雖然佢有好多不著,卻有值得欣賞既地方,所有事都係雙面刃
1. 佢係最貧困既地方派,幫到某班人。可惜無估計到會有人會因此受傷同制造混亂
2. 佢用最直接宣傳手法亦令小部份人受惠,又無益到大財團既咩三十八萬八八八發財廣告計劃,反而達致最大市場價值
3. 無論佢用任何方式詐騙或投資與否,該群受惠者亦無能力理佢跟佢掘幣
4. 佢再令廣大市民一再醒覺本地政棍及制服團體辦事何等荒謬;
   *爽手直接派錢並非公益而係犯罪,捐錢去各大瓜分收益非牟利團體先係正路,政府口號性派糖一再賴屎便要市民體諒(性質其實不同,只作吡喻)
   *拾為不報,就算擁有者放棄財物擁有權,發現者亦可能等同犯法?咁執紙皮汽水罐係點計?
   *警察於未確定是否屬於證物前,已有權力向市民沒收該財物...番到館又如何清算警員收集左幾多證物?枝筆係佢手...令外如法官決定觸犯法例又如何處理該筆款項?沒收作罰款?全數退還,定三個月後認領番?
   *就算有意識地係公眾地方拋棄現金亦可能算作亂拋垃圾,咁法定銀紙係政府認賬既垃圾?所以贖金一定係放垃圾桶?
   *能否獲良好市民獎已經由警察決定,非太平坤士及長官...官威阿
地上執到寶,問天問地轉頭益埋差佬
純粹第三方既平心討論,無心冒犯當差既師兄

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 16-12-2018 03:40 發表
雖然佢有好多不著,卻有值得欣賞既地方,所有事都係雙面刃
1. 佢係最貧困既地方派,幫到某班人。可惜無估計到會有人會因此受傷同制造混亂
2. 佢用最直接宣傳手法亦令小部份人受惠,又無益到大財團既咩三十八萬八八八發財廣告計劃,反而達致最大市場價值
3. 無論佢用任何方式詐騙或投資與否,該群受惠者亦無能力理佢跟佢掘幣
4. 佢再令廣大市民一再醒覺本地政棍及制服團體辦事何等荒謬;
   *爽手直接派錢並非公益而係犯罪,捐錢去各大瓜分收益非牟利團體先係正路,政府口號性派糖一再賴屎便要市民體諒(性質其實不同,只作比喻)
   *拾為不報,就算擁有者放棄財物擁有權,發現者亦可能等同犯法?咁執紙皮汽水罐係點計?
   *警察於未確定是否屬於證物前,已有權力向市民沒收該財物...番到館又如何清算警員收集左幾多證物?枝筆係佢手...令外如法官決定觸犯法例又如何處理該筆款項?沒收作罰款?全數退還,定三個月後認領番?
   *就算有意識地係公眾地方拋棄現金亦可能算作亂拋垃圾,咁法定銀紙係政府認賬既垃圾?所以贖金一定係放垃圾桶?
   *能否獲良好市民獎已經由警察決定,非太平坤士及長官...官威阿
地上執到寶,問天問地轉頭益埋差佬
純粹第三方既平心討論,無心冒犯當差既師兄
1. 佢係有心幫人就唔會咁樣掟落街啦,點確定執到果班人係有需要既人,你有心想俾野一個人都唔會掟落街叫佢自己執啦下話
2. 佢賣廣告既手法係有效率但亦只限於佢呢種性質規模既所謂"生意",真真正正有印象有規模既企業,包括你口中所講既大財團有冇可能,又應唔應該用呢種宣傳手法? 成功炒起咗個話題又會對企業印象造成咩影響?
3. 如果佢真詐騙或投資,唔明你點解肯定果班受惠者無能力跟佢掘幣,隨便一個人行過都可以執錢,唔明你認定執親都係貧苦大眾既邏輯何在? 更何況即使執果d人冇能力跟,又唔表示其他人唔會跟,完全唔明你講嚟做乜?
4. 佢呢種"真心派錢"你真係覺得佢未嫌疑干犯任何罪行? 我有心請你飲汽水係天台到掟俾你得唔得? 你唔好同我犯罪與否在於會唔會掟傷人....
你覺得佢咁做會危害公眾安全既風險係多餘既考慮? (其實你自己都明知性質唔同,不過你夾硬要講,我又夾硬覆)
拾為不報,就算擁有者放棄財物擁有權,發現者亦可能等同犯法? 第一我見唔到有執咗既市民被捕,第二警察點確定佢係放棄財物
你開口埋口問呢樣點計果樣點計,轉個頭毫無理據,暗示d錢會益咗差佬
純粹第三方既平心討論,無意冒犯係網上狗UP慣既師兄

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 tf141 於 16-12-2018 04:37 發表

1. 佢係有心幫人就唔會咁樣掟落街啦,點確定執到果班人係有需要既人,你有心想俾野一個人都唔會掟落街叫佢自己執啦下話
2. 佢賣廣告既手法係有效率但亦只限於佢呢種性質規模既所謂"生意",真真正正有印象有規模 ...
我錯 純屬吹水講下,當我狗Up

55 1234
發新話題