發新話題

[KSC/KWA] KWA MP9 和 Marui MP7

KWA MP9 和 Marui MP7

如果二者只取其一,大家會選邊枝呢?

平常使用環境 :
1. 會用黎打 IPSC 同 wargame , 但以 wargame 為主 , 目標係 5-15 M 範圍
2. 要裝電筒 , 個人習慣
3. 最好可以細力 d , 但我係用 top gas . 134a 唔易買唔作考慮
4. 無咁易壞

如果綜合以上各點,各位師兄會推薦使用邊枝呢?謝謝!

以上兩枝都好似啱你要求,但比較起上嚟好似係MP9好d

引用:
原帖由 tf141 於 23-12-2018 23:08 發表
以上兩枝都好似啱你要求,但比較起上嚟好似係MP9好d
所以都好尷尬 ...
MP7 有 Marui 系統既血統,中長距離贏晒,但我打 CQB。
MP9 個 rail mount 我又唔知點樣可以靚仔地加個 pressure switch,而且又好似太大力。

唔通最後個結論係一槍兩匣,邊個平買邊個?

引用:
原帖由 mkmonkey 於 23-12-2018 23:15 發表

所以都好尷尬 ...
MP7 有 Marui 系統既血統,中長距離贏晒,但我打 CQB。
MP9 個 rail mount 我又唔知點樣可以靚仔地加個 pressure switch,而且又好似太大力。

唔通最後個結論係一槍兩匣,邊個平買邊個?8 ...
我本身冇乜打game既,特別係近年買鎗得個擺字,但都分享下我個心路歷程
MP7我係由KWA > Marui > VFC
其實講打KWA果枝已經好得,但一原裝太大力換咗粒NPAS(我玩開細力既),二recoil太弱雞了(成枝次世代咁),而枝鎗除咗hop-up膠易打柴之外冇咩問題,果陣換咗魔膠(果排好hit)
其後Marui出咗於是轉會,但原來原裝都係唔夠細力,加上打Topgas爆飛機,換咗Angry Gun飛機後又大力咗,要換Ready Fighter飛鏢
其後基本上冇打game,所以當VFC出咗枝1:1又有marking,所以又轉會

MP9我又係冇落場,但我個friend本身係用台版KSC TP9,其後佢唔玩鎗放咗俾我

基本上打game嚟講性能冇太大差異,但係MP9載彈量較多,比MP7細枝(同Marui/KWA果枝差唔多,因佢地造細咗
我個人鍾意伸縮托多過摺托,講款亦鍾意MP7多過MP9,不過呢d個人喜好
如果收起個托我覺得MP9真係可以好似M11咁當大枝d既手鎗單手用,但係MP7個size同埋重量balance我就覺得較難做到(即使造細咗既都係)
講力我唔知你打幾細力,但對我嚟講兩枝都係要降一降火
MP9我個人認為必定要裝紅點鏡,原裝sight我真係唔知點瞄....特別係用托果陣
如果買最好揀MP9而唔好揀TP9,因為市面好似好多棍仔都唔夠幼,裝咗上去個摺托摺起後卡唔住
鎗燈方面我冇錢玩所以唔識,但係MP9/TP9係有右邊rail,應該可以上燈,老鼠尾貼落棍仔

價錢方面,我真係脫晒節....因呢兩款鎗我已擁有,所以就算行鎗街都唔會留意佢地幾錢,再加上已經極少出去
印象中,Marui MP7應該鎗貴,果陣好似$2100 - $2400咁上下,而MP9就好似$1800咁上下 ???
講緊"果陣"已經係好Q耐之前....
匣更加印象模糊,因為我CQB玩手鎗為主,SMG/PDW經常一匣走天涯,打晒轉手鎗,玩多兩場直頭鎗都除低埋,淨打手鎗
因為MP7我係從來得一隻匣的...印象中果陣Marui MP7匣係$280左右;至於MP9果陣KSC/KWA出晒名貴,而家應該都唔方平,果陣一隻匣好似約$350-$400

引用:
原帖由 新手一隻 於 23-12-2018 23:41 發表
唔係IPSC人,不過MP9同MP7似乎唔打得IPSC,最好問下啲乜會長或者睇例書先。

唔係好熟GBBR,不過整飛鏢改力應該唔難吧。
可能泛指一般射靶運動
雖然我都冇玩,但係假如我要玩好似KWA MP7最好,又準又冇recoil,全追求實用應該最啱用
而且出咗咁耐應該咩parts補品都有,不過可能又係我脫節,因為果陣講MP7以係KSC/KWA最大路最熱門,而家可能又變咗冷門野,我唔sure
但係玩呢d消耗性咁高既玩意,匣方面咁貴就頭痕d

引用:
原帖由 新手一隻 於 23-12-2018 23:41 發表
唔係IPSC人,不過MP9同MP7似乎唔打得IPSC,最好問下啲乜會長或者睇例書先。

唔係好熟GBBR,不過整飛鏢改力應該唔難吧。
講得比較衰,其實係指 3Gun 既 PCC division,不過我又未見過 3gun 既 gun list,MP9 據說可以但 MP7 又唔知係唔係。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 24-12-2018 00:00 發表

講得比較衰,其實係指 3Gun 既 PCC division,不過我又未見過 3gun 既 gun list,MP9 據說可以但 MP7 又唔知係唔係。
"PCC放棄使用GUN LIST, 凡小口徑彈匣槍(MP5, MP7, P90, M1A1等)都可以使用, 但內管不可加長超越火帽(外加SILENCER不算火帽). 同時CARBINE KIT(如APS CARBINE KIT, RONI, FPG等)都可使用. (注: KC-02因列作 .22口徑, 不可使用)......"

Source : https://www.facebook.com/9650328 ... ?type=2&theater

我推MP9,
成把野都無咩野好改, 最多都係改TNT 槍管HOPUP組, 之後就到PART153,  PART153 係打單連發果個SEAR, 大約打幾千發就會斷, 換左鋼的就無事。
MP9彈多 49+1, 不過原裝都有1.5,1.6  你最好買個CQB BOLT換先打CQB,  否則打CQB真係痛死....

MARUI MP7, 身邊好多朋友都有, 唔知係好彩定唔好彩, 個個都有事,
一係爆尾, 一係爆飛機,  樓主可以搵下呢度的POST, 好多都有講。

小弟覺得 2 支各有長短

K 記小弟就冇,但知道補品較少,後座力細到好似 AEG 咁,匣又貴 D,詳情要留返熟既師兄講

馬記自己有支,貪佢果陣平,16xx 槍 + 24x 匣
個人實測在零度室外用 topgas 都仲可以一雞到底爽清,仲要非常準
不過缺點係真係好快爆飛機 (通病) ,另外屎忽打返一年半截通常都會爆埋,一爆就冇得救
當年第一水既師兄只有喊出黎,後來有師兄提過要早早在尾加 buffer 預防,唔好硬碰硬,咁就長命百歲
另外仲有 D 小毛病,唔係支支都有但都聽唔少,到時出事再執

另外小小心得,小弟都有曾經有打 3 Gun Real Action Practical,如果你係個個星期練,支槍既消耗都唔細,所以你要預埋支槍要好易搵到補品
而打 CQB 的話,都有唔少場有行仔要打 20m,人地可能真係得個頭突出黎,Outdoor 就更加多大場閒閒地要打 4-50m
不過雖然我冇 K 記,但聽講亦非常準,所以距離亦不是大問題吧

引用:
原帖由 tf141 於 23-12-2018 23:55 發表

可能泛指一般射靶運動
雖然我都冇玩,但係假如我要玩好似KWA MP7最好,又準又冇recoil,全追求實用應該最啱用
而且出咗咁耐應該咩parts補品都有,不過可能又係我脫節,因為果陣講MP7以係KSC/KWA最 ...
感謝指教!
的確,KWA/KSC 存在零件上的隱憂,但好像又沒有很嚴重的災情,正如另一位師兄提供的資料,部份零件有相對應的鋼件出品,應該不會有嚴重的問題。

相反,一直對於 Marui 的 MP7 寄予厚望,以為除了 size 外並沒有明顯問題,看來這次是有點估計錯誤。

引用:
原帖由 no-name 於 24-12-2018 11:32 發表
小弟覺得 2 支各有長短

K 記小弟就冇,但知道補品較少,後座力細到好似 AEG 咁,匣又貴 D,詳情要留返熟既師兄講

馬記自己有支,貪佢果陣平,16xx 槍 + 24x 匣
個人實測在零度室外用 topgas 都仲可以一雞到底 ...
謝謝師兄指教。
0 度 ... 是國外嗎?因為很難相像在香港有這個溫度的場地,除了凍肉公司的貨倉。

既然師兄有玩 3gun,可以請教一下,一般情況下,那類形的耗材會比較出現問題呢?
我想像到的就只有 bolt/slide release ,mag catch 和部份 sear,未知有沒有其他東西要特別注意呢?

謝謝賜教!

引用:
原帖由 mkmonkey 於 25-12-2018 21:19 發表

謝謝師兄指教。
0 度 ... 是國外嗎?因為很難相像在香港有這個溫度的場地,除了凍肉公司的貨倉。

既然師兄有玩 3gun,可以請教一下,一般情況下,那類形的耗材會比較出現問題呢?
我想像到的就只有 bol ...
不是,係 2 年前香港最凍日 + 落雨喺三軍,不過我記錯左係 2 度先啱,但其實 D 雨水一滴落隻匣到已結冰有片為証

https://www.youtube.com/watch?v=H80AE2WwnJY
https://www.youtube.com/watch?v=o1hYzp-hauM

BTW 這個其實都係得個知字,都好少打 game 遇正 10 度以下

3GN 我係用 Rifle + SG 的,也不是打了很久,暫未有野係因耗損而要換,所以答你唔到
但聽其他師兄講如果正常耗損講,最快要搞係飛機,火控斯牙同 mag catch
而打 3GN / IPSC 原則上唔應該出現冇彈 bolt/slide lock 情況,甚至大把人閹左 lock 縮細行程,所以 bolt/slide release 最唔會消耗

另外仲有樣野,reload 時未必可以下下跌落桶,如果你去個會係硬地,最易爆第一係匣底,第二係隻匣彈返起咬彈咀落地,呢 D 真係避唔到要爆就爆,所以匣本身個價錢同零件都要考慮啊

發新話題