19 12
發新話題

[others] KC02超短匣底 (25/12更新 10#)

KC02超短匣底 (25/12更新 10#)

幾個月前,”明槍”Display了一個KC02用的超短匣,問了店員,原來未有發售,昨天終於在”QXF” Facebook 見到有賣,立即買一個試試.
先說,賣的只是匣底蓋,要自行準備KC02 2代彎匣才可(1代直匣因組合方式不同,不能使用).
隨包裝除了匣底蓋,還有4粒螺絲及一個O-ring,安裝很簡單,只要把2代彎匣上4粒螺絲扭開,剪短上彈彈弓,安裝上附送的O-ring及螺絲就可以⋯⋯⋯⋯⋯等等!?!?!?怎麼跟來的螺絲長了這麼多?跟本鈕不盡,另外附送的O-ring也太厚,用了之後新的匣底蓋不能密合?!?!?
之後我用回原裝螺絲,不用附送的O-ring, 是可以安裝了,但漏氣嚴重,可以說是直入直出,研究一下,原來KC02的匣身內有一金屬柱會頂到新匣底,詳細看下圖,紅色圈的印,是被藍色圏的金屬柱壓到了,解決方法簡單,只要磨掉一點點,大概1mm左右,之後組裝入氣測試正常 入彈數改了這匣底只可入一發6mm BB彈 (25/12更新,小改可入五發)
換言之,提提想買的師兄們
注意:1.用原裝螺絲
     2.不要用附送的O-ring
     3.剪短上彈彈弓
     4.改短匣身內金屬柱
後話:以2xx買的底蓋,本來以做功及美觀情度說是還可以,畢竟只此一家,但附送的東西全用不到及要修改才可安裝就有點失敗,另外相信會買的人多數像我,為了外表美觀,雖然只可入一法BB彈,但改了後真的很好看,掛牆派的可以考慮一下入手

附件

24-12-2018 18:35

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

1 個讚好! TOP

謝版主分享

雖然我無KC02,但入一發又幾過癮
玩返場每人只可以一粒彈

但如Jacko兄所講呢個價錢仲要執啲野又唔岩
呢個價買手槍匣底加多幾發實用之餘仲可以直上,希望只係個別事件

引用:
原帖由 BLSK 於 24-12-2018 21:34 發表
雖然我無KC02,但入一發又幾過癮
玩返場每人只可以一粒彈

但如Jacko兄所講呢個價錢仲要執啲野又唔岩
呢個價買手槍匣底加多幾發實用之餘仲可以直上,希望只係個別事件
我唔排除我手工差 ,不過做工的確唔錯

請問超短匣是否只是造型需要?

咁快攪返掂0拿...但我記得見過好似話入到8飛...入一粒的話真係攪笑左d

同真鐵既10 rounder一樣

原來係8飛
又係喎如果一粒洗乜要彈弓

造型同彈數都即刻好有狙擊槍感覺

引用:
原帖由 Kwind 於 24-12-2018 22:22 發表
  咁快攪返掂0拿...但我記得見過好似話入到8飛...入一粒的話真係攪笑左d
咁我可能唔識整∼但我相信我咩彈弓咩上彈膠頂都唔落,就咁睇隻匣嘅厚度⋯⋯⋯⋯入8粒有啲難度

25/12更新:
經昨晚左思右想,認為真的沒可能只可以入一粒BB彈,今天再把彈匣拆開,研究一會,試著把推彈膠柱及彈弓再剪短一些,現時正常可入五粒BB彈,算還廠商一個清白 (其他人說八粒我真的改不到 )

附件

25-12-2018 17:00

25-12-2018 17:00

好得意

要入8粒,可能係要剪曬推彈膠底柱。
一個什麼也不懂的老兵!!

引用:
原帖由 JFCP 於 26-12-2018 07:50 發表
要入8粒,可能係要剪曬推彈膠底柱。
剪曬的話條彈弓會走位,另外匣底有個孔,比條推彈膠柱伸出嚟,其實唔嫌肉酸突出嚟可以唔剪,我覺得再剪短彈弓可能可以再入多一兩粒,但擔心唔夠力推彈

謝謝J大的DIY圖文分享.

引用:
原帖由 jacko 於 26-12-2018 09:22 發表

剪曬的話條彈弓會走位,另外匣底有個孔,比條推彈膠柱伸出嚟,其實唔嫌肉酸突出嚟可以唔剪,我覺得再剪短彈弓可能可以再入多一兩粒,但擔心唔夠力推彈
一定要靚,5粒算了.
一個什麼也不懂的老兵!!

19 12
發新話題