發新話題

新手想買槍己有心頭好

DEL

引用:
原帖由 48191 於 25-12-2018 21:38 發表
頗有趣,有些小朋友打得機多,個個玩Sniper,就係打中、遠距離。唔駛同人駁火咁易死,又可以一場執兩三隻。但事實上,未打過中、前場、冇報位能力、甚至連協同隊友都唔識,一味英雄主意打單泡嘅所謂士拉靶真係 ...
算口拉∼∼大部分新人玩果時都鐘意枝槍有幾長得幾長,個個諗住做士拉把好型好易∼∼玩得耐先越玩越短∼∼緊致型係得D”舊海鮮”先識欣賞佢絕妙平衡性既美感∼∼

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 19:20 發表

Budget 就預左2000-2700左右
其實我就比較喜歡Sniper/Sniper RIFE
點解要區分Sniper同sniper RIFE呢?

鍾意無痛勝利、唔駛郁剩係識龜先至係心態唔正確。
如果一Team人入面有個打單泡又㚒唔到嘅「獵人」存在,我通常都無視佢存在,反正貢獻不太。
而家我砌緊支SPR都諗咗好耐點同隊友夾先至入手。如果我Join新手Game/ 散團先至會用SMG。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 08:53 發表

算口拉∼∼大部分新人玩果時都鐘意枝槍有幾長得幾長,個個諗住做士拉把好型好易∼∼玩得耐先越玩越短∼∼緊致型係得D”舊海鮮”先識欣賞佢絕妙平衡性既美感∼∼
究竟世界上還有神嗎?

得支鎗而冇鎗法,比粒EXACTO你都會射到障礙物,要練鎗法除左打靶就係衝到最前鬥鎗,由新手開始就懶懶閒龜後面,點都練唔到速度、準度同反應。

唔係有支狙鎗就叫狙擊手,況且真既狙擊手都係以狗仔隊任務為主,唔L係Holly木咁激,海軍陸戰隊狙擊隊叫做"scout sniper",偵查狙擊",睇為先,狙為副,利用隱藏能力同高倍鏡長時間偵察。真係係混戰間點名果d叫DM,但體能同鎗法一樣要比常人好,DMR係好L重而大支。

再講,打JJ內6mm彈,狙鎗同手鎗有分別咩?60米外一鎗中已經有符碌成份,新人我寧願你用AEG打長點放,以密度補準度,順便練下捉前置量、盡量少開鎗結束戰鬥。

引用:
原帖由 marcox 於 25-12-2018 19:22 發表

FAL同L1A1 係比較長 但冇計個人喜好
支持樓主呢個選擇. 利申:我有一支L1A1.

有啲GBB DMR唔係好重,只要唔裝到聖誕樹咁其實唔係話好重。
利申:用Marui砌緊Mk 12 Mod 1,本身唔重,但一落Harris腳架同GNP PEQ2就有少少重心向前......
引用:
原帖由 RCOOH 於 26-12-2018 10:11 發表
得支鎗而冇鎗法,比粒EXACTO你都會射到障礙物,要練鎗法除左打靶就係衝到最前鬥鎗,由新手開始就懶懶閒龜後面,點都練唔到速度、準度同反應。

唔係有支狙鎗就叫狙擊手,況且真既狙擊手都係以狗仔隊任務為主,唔L係 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 11:11 發表
有啲GBB DMR唔係好重,只要唔裝到聖誕樹咁其實唔係話好重。
利申:用Marui砌緊Mk 12 Mod 1,本身唔重,但一落Harris腳架同GNP PEQ2就有少少重心向前......
仲有豬標既PEQ2搵到?!

紅犬個零月前仲有黑色,明搶得沙色。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 11:12 發表

仲有豬標既PEQ2搵到?!
究竟世界上還有神嗎?

回覆 20# 的帖子

仲有一點係,如果隊友未做過前鋒、中場Support ,未必有Sense同直覺去判斷戰況,如果交俾新手Sniper去幫手睇尾Backup,咁不如直情叫個「獵人」番屋企瞓好過。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-12-2018 11:22 發表
紅犬個零月前仲有黑色,明搶得沙色。
好多地方得番沙色....我都吾明依件野出沙色黎做乜膠....😑😑

我買嚟噴沙色,再磨邊見少少黑色做舊化。本身係沙色嘅話,不了。
引用:
原帖由 小鬼182 於 26-12-2018 12:10 發表

好多地方得番沙色....我都吾明依件野出沙色黎做乜膠....😑😑
究竟世界上還有神嗎?

其實本人有玩過CQB同野場 當然啦冇自己尊用既槍 問人借尼洛場打
可以係話半新手狀態 所以先係到開POST 問問咁多位有經驗既人士
有部分師兄回覆真係唔錯 都有比意見同建議 但有部分師兄就存在偏見(可能都係一種經驗之談)
冇錯 落場係應該用D比較賓用性既GEAR 但所講既賓用性GEAR係唔係代表任何人都係一樣?全部人都會係M4、AR、SCAR、G36、MP5等等??????
如果自己對以上幾種系列既槍冇感性趣 但又怕比其他人話個個新人都係咁買埋D大大把既槍 唔實用又幫唔到隊友(進或守)
咁落場玩都玩得唔開心 逼住自己用一把自己唔鐘意既槍去玩 我相信唔會有人再踏入香港既WARGAME界
係 我明白任何地方都會有新手 新手未必識咁多 但係作為師兄你可以比洛場意見
如果真係CARRI 唔到支槍 未叫佢換/再比建議 唔多唔少自己都會留意到

再講狙擊手/ 獵人係埸上面(野場)唔係LONE WOLF!!!!!如果咁多位師兄認為玩得狙擊手/ 獵人係怕死怕痛冇作為既話..........
如果隊友係講求戰術/合作 狙擊手/ 獵人係可以跟隨隊友尾部 進行報位及狙擊
近既 報比隊友 等佢地收頭 收唔到未狙擊手會幫手 遠既 未同隊友講 再自己收頭 收唔到未又陽左位就走(遊擊)

PS本人並唔係LONE WOLF 唔係什麼英雄 我只係問問大家既建議 我所選個幾把槍會唔會有咩缺點或廠商有咩問題
請各位師兄盡量不要針對任何玩家。
以上文章 得罪與否 我都會向咁多位道歉 希望大家可以繼續幫幫小弟

引用:
原帖由 marcox 於 26-12-2018 18:09 發表
其實本人有玩過CQB同野場 當然啦冇自己尊用既槍 問人借尼洛場打
可以係話半新手狀態 所以先係到開POST 問問咁多位有經驗既人士
有部分師兄回覆真係唔錯 都有比意見同建議 但有部分師兄就存在偏見(可能都係一種經驗 ...
咁你早D表明係萌新丫嘛,行街冇帶身份證都有機會比人當II,係咪先?

而且有一點要切記,與眾不同係有代價既。壞左等件到天明,爛左冇升級,同手機一樣,太冷門既野,買之前去睇個相先,八字唔夾請買番大路。

呢樣係我地無啦啦洗一萬幾千銀既經驗。

回覆 28# 的帖子

其實講得好好,出面D人玩乜槍,唔一定自己都要玩乜,再講,如果一個場地上個個都玩同一款槍都無意思,

至於有人話係WARGAME 裡面做SNIPER好蝕抵,我認為呢個係同香港既場地有關

如果場上個個都係拉一打一,咁做新手玲狙又係咪一定蝕抵呢?

其實呢個POST 好值得討論!

發新話題