發新話題

[認真] 警方又擾民 - 私人地方搜到氣槍即刻以重罪拉人

警方又擾民 - 私人地方搜到氣槍即刻以重罪拉人

睇相全部都只係氣槍,除非已經檢驗到槍口能量超過2焦耳,或者有充份證據相信有人利用氣槍犯罪,否則佢地根本就無犯法!
近年警方經常高調向傳媒放風,搜到幾枝氣槍、幾百粒BB彈,驗都未驗就同傳媒吹噓話「搜獲槍械」甚至「破獲軍火庫」,根本誤導公眾、擾民!

《O記反轉全港拉7男女 撿19槍700子彈》
// 警方早前接獲線報,指有人無牌管有一批槍械及組件。有組織罪案及三合會調查科(O記)經深入調查,昨日及今日突擊搜查全港共13個單位及地點,拘捕5男2女(17至53歲),涉嫌「無牌管有槍械及彈藥」及/或「意圖危害生命而管有槍械或彈藥」。//

新聞來源︰
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20190101/59094863

ermmm..... 原文:

"行動中,警方共撿取一支手槍、11支仿製長槍、7支仿製手槍、超過700發槍械子彈及兩件槍械組件。"

????
"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

姐係搜到真鐵啦, 點擾民呀 ?

無該枝「手槍」的相,亦無公佈該「手槍」的型號,以香港警方近年的浮誇表現,好令人懷疑所謂搜獲賁彈「手槍」是否真有其事。
引用:
原帖由 walther 於 2-1-2019 12:50 發表
姐係搜到真鐵啦, 點擾民呀 ?

奉勸一句,在一個不民主的社會,市民對待掌握極大權力和武裝的執法部門,適宜嚴加提防和時刻抱有懷疑態度。

2 個讚好! TOP

O記收到風拉人都叫擾民?
知道O記做咩的嗎?
知道最近黑社會好多動作嗎?
尖沙咀夜場單野 將軍澳內鬥 琴晚富榮花園斬人燒車
有無諗過成件事只係棋盤上o既一步 收下班友皮 叫佢地咪咁多動作

1 個讚好! TOP

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20190102/20581961

"警方有組織罪案及三合會調查科(O記)根據線報,一連兩日突擊搜查全港十多處地點,拘捕七名男女,撿獲19支長短槍,其中一支手槍為真槍,其餘為仿製槍械"

其中一支手槍為真槍wo....

師兄,我勸你去戒下毒、仇警毒,講真。

咁鐘意將法治擺口邊,真有需要執法時就叫擾民,人治。唔好講有JJ+或者火藥鎗,有黑底既,隨時可以拉你,你袋把生果刀出街都可以叉得入,就因為你係黑底。永糕老細就講到佢試過百密一疏批個有案底既人去上戰術堂,事後即刻比警察約見。

O記有名你叫有組織罪案及三合會調查課,比佢地拉得仲身家清白既,等於鳳樓有處女。你覺得警察咁得閒無風起浪咩,連上面公安都唔會咁得閒,早收工份糧袋袋平安好過。

4 個讚好! TOP

回覆 8# 的帖子

師兄,第一同第二段我好讚成,但最尾o個段,不能認同....

宜家查個身家清白只係o係牆塗鴉o既少女都用O記啦....

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 queen 於 2-1-2019 14:16 發表
師兄,第一同第二段我好讚成,但最尾o個段,不能認同....

宜家查個身家清白只係o係牆塗鴉o既少女都用O記啦....
塗都睇時間同地方丫......

好人好姐得鬼閒去金鐘塗牆咩.......

老實講句,上FB找到疑似黃埔被捕o既梁生,睇佢D相....以社團中人黎講佢個樣都好深藏不露......

引用:
原帖由 RCOOH 於 2-1-2019 14:19 發表

塗都睇時間同地方丫......

好人好姐得鬼閒去金鐘塗牆咩.......
塗乜鬼鴉.....粉筆字之麻...
捉大奸大惡又唔見咁用力

仇警既野講多無謂了,希望有人下次睇清楚先開始走火入魔啦

但係香港如果自己做果範唔係老正,就算鍾意槍都最好唔好投資落去玩呢類玩具了,到時搜屋比警察揾到d 咁既野,加多條罪事少,d 玩具比人肢解完還番條屍比你真係慘慘豬。

笑死!連有呢個 AR「手抽」照門都算犯法,件野似係 G&P 吧~

警方撿獲︰

G&P︰

仲有700發槍械子彈呀 ! 我估警察唔會將 BB 彈叫槍械子彈呱 ! 嗰個手抽你點知係堅嘢定流呀 ? 冇經海關批准進口任何打火既槍械零件包括西係違法架樓主知到嗎 ?

發新話題