發新話題

[VFC] MK18 MOD 1

請問各師兄呢兩枝邊枝好?謝謝

附件

12-1-2019 23:01

12-1-2019 23:01

積極裝備中....

引用:
原帖由 piranharowana 於 12-1-2019 23:01 發表
請問各師兄呢兩枝邊枝好?謝謝
Core TX 1-4 AR223?

我咪買左囉。原裝跟對雞mount,料麻麻又肉酸,都要去射手配過個大L。

2.5x或更低倍時瞳距夠哂長、易瞄,但3倍開始爭D,4倍開始容易走焦。留意支鏡係SFP光學設計,變焦唔變準星大細,佢個準星係以4x作為歸零標準,收細倍數意味住準星cover既範圍相應變大,捉前置或拋物線都留意多少少。

紅綠準星只係室內補光,食電到暈又嚴重唔夠光,室外一定要熄燈睇黑線打...另外支鏡防水,但濕水後鏡片唔疏水兼起水印,遇到撇雨真係嘔血。

果款扮aimpoint就係冇倍紅點,打短距離始終快好多而且輕便。

回覆 107# 的帖子

唉,宜家真係選擇困難症,我見vector又幾好,西麥枝扮aimpoint又唔錯,不過睇相mk18mod1就兩個款都有用,真係唔知點揀
積極裝備中....

就係呢張相

附件

12-1-2019 23:35

積極裝備中....

引用:
原帖由 ranger101 於 10-1-2019 14:02 發表
copy鏡大陸集運買(tb基本冇),平靚姐/ 射手/ JK 至少4成以上,仲有各種Marking鍍膜廣角薄邊不同選擇,真係英雄之選,貨源都係差唔多渠道
省去中間加價環節,又多d選擇,批發價零售有的買
我都求埋PM,thanks

引用:
原帖由 piranharowana 於 12-1-2019 21:59 發表
今日去咗永高見到啲Aimpoint 鏡,都成4xxx,不過唔見有eotech,另外西嘜同vector 見唔到,唔知邊間有呢?
出口條例問題。

Aimpoint係瑞典貨,當地法律冇限賣比邊樹既平民定M/LE,平民可以接觸到,但美國貨就只出口比M/LE而非平民,自稱有得賣果D小心乃野,美國鎗友都提過香港係管制品非法外流既監察名單裡面。

德國貨就有取巧餘地,所以18F仲有Docter紅點同狙鏡賣。

MK18用果支CQBR係Nightforce ATACR 1-8x,FFP設計,盛惠3000美金,但,美國貨,管制品,慳D。是但搵支似樣既塗左個商標咪算囉。

回覆 111# 的帖子

我覺得AR223似,所以就睇佢呢枝,不過見炒aimpoint款嗰支隻紅點又幾好,所以有啲難揀
積極裝備中....

https://youtu.be/1Kp60Zc_OSA

就係呢條片,睇落又好似唔錯
積極裝備中....

引用:
原帖由 piranharowana 於 13-1-2019 10:47 發表
我覺得AR223似,所以就睇佢呢枝,不過見炒aimpoint款嗰支隻紅點又幾好,所以有啲難揀
支西嘜抄Aimpoint我冇,我得支Holosun貌似T1。

鏡片比較疏水,濕水fing兩野就清番,紅點係室外都夠光,而且面對d淘佬奪命鎗燈都減到光。

不過用西嘜Core TX就算開1x,始終係光學結構問題,我用自己支175流明舊WML射鏡面,反光殘到自己眼痛,慘過肉眼望。再講,支WML唔光又唔聚光都殘到痛,比淘佬d過千流明、過萬cd既野直射,好慘架......

回覆 114# 的帖子

咁師兄有冇邊支好介紹?真心求教
積極裝備中....

引用:
原帖由 piranharowana 於 13-1-2019 14:44 發表
咁師兄有冇邊支好介紹?真心求教
我建議CQBS,一來方便你日後轉位,有2.5-4倍想轉打中遠距離都得,一支到位,否則紅點加個放大鏡又要比多成千幾兩千蚊(西嘜6倍放大鏡好似要千八蚊,靚姐套特價Ultrashot加三倍鏡係一套1800,但YT有片指最平果隻Ultrashot比1.4J左右就打穿),二來殘眼既問題可以換個有色膠片鏡頭蓋、鍍膜蓋之類,順便擋彈,又或者自己戴有鍍膜既護目(不過前者我就唔豬邊度有高汁既賣)。

西嘜支CQBS有接近10cm既出瞳距,只要你唔係離膊打都會睇得清,不過係需要D功夫習慣下,好好玩下現代科技啦。

連香港CTRU都用緊Docter Comfort 1-4 CQBS啦。

回覆 116# 的帖子

唔好意思,西嘜支CQBS即係邊支?上網找不到。。。
積極裝備中....

引用:
原帖由 piranharowana 於 13-1-2019 22:54 發表
唔好意思,西嘜支CQBS即係邊支?上網找不到。。。
咪支AR223 1-4X 囉....

呢D有一倍或接近一倍既低倍變焦鏡都歸類為CQBS

回覆 118# 的帖子

哦,原來如此,咁就買呢支吧,謝謝師兄啊
積極裝備中....

回覆 118# 的帖子

請問sightmark係咪剩係得兔仔店有售?

積極裝備中....

發新話題