19 12
發新話題

Marui micro pro sight 一問

Marui micro pro sight 一問

最近小弟想入枝marui g17 再用佢個micro pro sight同埋mount, 但發現網上d人裝左後 個red dot 既尾會突出左個slide, 如下圖:

想問係唔係個mount設計到咁? 會唔會可以用其他rmr 既mount? Or 係個red dot係設計到就算用到其他mount都會突條尾出來手?

引用:
原帖由 2023001 於 16-1-2019 11:16 發表
最近小弟想入枝marui g17 再用佢個micro pro sight同埋mount, 但發現網上d人裝左後 個red dot 既尾會突出左個slide, 如下圖:
想問係唔係個mount設計到咁? 會唔會可以用其他rmr 既mount? Or 係個red dot係 ...
馬記係玩具丫嘛。

佢個Glock mount無論係有冇後備準星,都有一截勾出黎扣實條slide尾。真鎗係切slide後成個紅點釀落去,玩具mount係僭建,靠一口螺絲固定係slide度,落唔夠重螺絲膠打幾匣就開始郁。

馬記惟有整個勾出黎多一重固定囉,至少我狂射都冇鬆。

佢glock mount個設計係咁,支鏡2粒螺絲對正後sight 位,成隻鏡後左

回覆 2# 的帖子

姐係 唔用rmr cut既slide 用其他rmr會好易鬆? Thanks!

回覆 3# 的帖子

會唔會用到係其他rmr mount到? 好似裝係ace 1 arm 個隻mount thanks!

RMR MOUNT唔岩用, 螺絲窿位唔岩
要買對應DOCTER窿既MOUNT, 另外要執走對位柱, 馬記鏡下面無對位窿的

FYR, 小弟用MARUI MOUNT改上其他DOCTER數的鏡

引用:
原帖由 2023001 於 16-1-2019 13:54 發表
姐係 唔用rmr cut既slide 用其他rmr會好易鬆? Thanks!
我用過A1A既Glock同1911 RMR mount,螺絲又騎呢又容易鬆...一來金屬比較重,二來公差大,馬記係fit到要出少少力打落去,唔上螺絲都唔會跌果種。

RMR cut用條slide黎前後咬實個紅點,再車多幾口螺絲,想鬆都難。

咁睇法 好似rmr cut 好d.. 但係聽講因為內部零件問題 大多rmr cut slide都係出俾g18c 好少俾g17, 想問下馬記g18c 對比g17有冇咩缺點? Thanks!!

引用:
原帖由 2023001 於 16-1-2019 15:35 發表
咁睇法 好似rmr cut 好d.. 但係聽講因為內部零件問題 大多rmr cut slide都係出俾g18c 好少俾g17, 想問下馬記g18c 對比g17有冇咩缺點? Thanks!!
1. 馬記 G18 的膠滑架易爆,而且必定爆,即使只打單發也是遲早的事
2. G18 無乜 spare part 可以配
3. G18 火控組件跟 G17 不兼容,磨蝕/損耗後無件整
4. G18 的連射很花灑

回覆 2# 的帖子

真槍零件也有這樣的設計 用後面的勾代償后西燕尾槽的受力,會比只使用后西位固定的款式可靠

回覆 9# 的帖子

g17的飛機已經細(對比新出的15mm大飛機),g18的飛機更細,而且不能換密氣好的O ring拍頭,打重slide會明顯慢同唔夠kick

引用:
原帖由 olw0978 於 16-1-2019 21:37 發表

1. 馬記 G18 的膠滑架易爆,而且必定爆,即使只打單發也是遲早的事
2. G18 無乜 spare part 可以配
3. G18 火控組件跟 G17 不兼容,磨蝕/損耗後無件整
4. G18 的連射很花灑
Thanks!  而家有人又推介我用g19 慢慢等下俾g19既鋁架先 thanks!

引用:
原帖由 avegetables 於 16-1-2019 23:30 發表
g17的飛機已經細(對比新出的15mm大飛機),g18的飛機更細,而且不能換密氣好的O ring拍頭,打重slide會明顯慢同唔夠kick
其實個新出大飛機 同 g17 個個係有咩分別, 分別好大?   Thanks

引用:
原帖由 2023001 於 18-1-2019 15:45 發表

其實個新出大飛機 同 g17 個個係有咩分別, 分別好大?   Thanks
一般黎講,飛機量容愈大,愈多空間注入氣體,推動 Slide 既力量愈大
即係後座力強 D,往復爽 D,亦可以狽到重 D 既 Slide 例如鋼
以 G19 為例,同一隻匣打,無論後座力同爽住都明顯同 G17 有好大分別,就好似 G17 同 G18 比咁

19 12
發新話題