34 123
發新話題

[Marui] MWS 請教

MWS 請教

話說朋友心思思想買枝 M4 GBB ,睇中左 Marui 又爬文爬左一段時間,但還是有一些不明白白既地方,希望師兄們能夠指教一下

1. 換 handguard 問題
市面上有大量 Hanguard 可供購買,主要流行有 玩具數 (Marui 電槍用) 和 真數 (真品/仿品)
請問係咪買返出比 Marui 電槍既就可以無痛直上呢?
如果要轉用真數件是否加上這類部件就可以使用呢
http://www.bunnyworkshop.com.hk/ ... -Marui-M4A1-MWS-GBB
還是仍然需要配搭其他零件才可以兼用呢?

2. Upper Receiver 問題
請問 Upper receiver 有單獨散賣嗎?因為除 MWS 本身外,朋友想多組一份短既上身,長度約 5-7",會唔會有好介紹呢?

3. 尾通問題
聽講 Marui 原本既尾通好易爆,所以預左要換,但請問邊隻比較耐用呢?同埋尾通係 Mil Spec 定係 Commercial Spec 呢?

4. 小型改件
聽謝鋁製 bolt 同 bolt lock 係一段時間後更換,除此外有無一 d 小型改件係可以提升運作順暢度呢?

5. 其他
會唔會仲有 d 必需要留意既地方呢?

懇請賜教!

1)Handguard要換Barrel Nut,除非係專俾Marui用;
2)彩虹八好似有現貨;
3)Angry Gun係Milspec,如果落番原裝尾托係好鬆,我落B5 System Crane Stock Gen 2冇任何問題;
4)Bolt Lock好少出事,如果驚夏天「氣化太好」Lock唔切,可以用AG或GM的偷輕Bolt Lock片;Bolt Carrier係消耗品,打得密都可以撐一年到年本,除非你日日Full三匣;
5)條1913骨係做窄咗少少,所以裝真Mount真鏡會有少少對唔到,但範圍尚可接受。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 19-1-2019 12:54 發表
話說朋友心思思想買枝 M4 GBB ,睇中左 Marui 又爬文爬左一段時間,但還是有一些不明白白既地方,希望師兄們能夠指教一下

1. 換 handguard 問題
市面上有大量 Hanguard 可供購買,主要流行有 玩具數 (Marui 電槍 ...
究竟世界上還有神嗎?

回覆 2# 的帖子

換真品骨要換barrel nut
都係要轉真品牙
建議買真品骨連barrel nut個d
唔洗額外買

鎗bolt
Bolt lock 我一日打2匣左右 一個月收左皮 但照打無影響

尾通換真唔都唔貴 去朗到dup真牙

留意位
夏天換gm硬既飛機彈弓防jam彈

GM個隻唔夠硬 買WILL TECH 個隻就夠

GM個隻唔夠硬 買WILL TECH 個隻就夠

1) aeg牙,原裝外管要adaptor, DYTac不用adaptor, G&P未知
2)名搶都好似有 或者試收二手,有人換左BAD果d kit會放
3)未爛過, 原裝好似係mil spec大細
4)raid tactical / GM bolt後定都耐用,有牌都未爛,UAC性價比都合理(其實bolt磨損後,後定位置會變前但仍然用到),但為免射速太快出現有人發生的夏天卡彈現象,用鋁bolt最好減弱回膛彈弓及用強飛機彈弓
5)冇諗到

話說 講起handguard 理論上應該係AEG數 我買GP太陽環係無問題的
我另一支裝左KAC授權果隻URX3.1 (狂牛代工) 話係真數/GBB數 但我上MWS又好fit
原裝管唔用adoptor唔可以換太陽環同骨 買adoptor倒不如平平地買條外管換
尾通原裝應該算係mil spec 原裝打134a打得多都會爛 可以買條憤怒槍尾通 mil spec的
換左尾通之後就真係可以安心打topgas 又可以換hard kick或者high speed尾頂

即係話原裝身換左某啲牌子既管可以慳返唔洗用adapter?
用係原裝身上都得?

買了一年多的用家感想:

1, Handguard可以用馬記電槍用handguard、或者加adapter配原裝外管上GBB/真數骨,或者另配第三方外管達成
2, 原裝Upper receiver明搶我見過
3, 尾通可以搵朗哥搞真牙轉真數尾通,或者搵Angry Gun/G&P一體化尾通,再或者原裝尾部加buffer同落螺絲膠
4, 原裝Bolt Lock實際係加硬後的鋼製造,換第三方Bolt Lock lever未必夠原裝耐用
5, 彈夾入氣位加o-ring、原裝老鼠屎加牙簽方便推重彈等,係對枝槍性能發揮更佳
我自己斷過兩次飛機彈弓,無論原裝抑或根魔都試過,可以學Dave Ching自製硬身飛機彈弓

引用:
原帖由 BLSK 於 29-1-2019 19:07 發表
即係話原裝身換左某啲牌子既管可以慳返唔洗用adapter?
用係原裝身上都得?
我兩支原裝身都係用Dytac外管 唔洗裝adapter
係咪全部after market管都唔洗我就唔知 但Daytac唔洗

回覆 10# 的帖子

正!多謝師兄分享 黎緊換管先

請教大家!
請問師兄們有沒有砌M16款的經驗?
如果打算砌m16款的話,應該用那種20吋外管?
謝謝

砌20吋如果冇mws專用管,買件WA管轉頭用大蛇外管應該ok了
我有支咁樣改左#記外管(蛇同#外管規格印象中一樣)
如果要鋁管見過人改豬p都得,只係可能要修位

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2019 22:47 發表
砌20吋如果冇mws專用管,買件WA管轉頭用大蛇外管應該ok了
我有支咁樣改左#記外管(蛇同#外管規格印象中一樣)
如果要鋁管見過人改豬p都得,只係可能要修位
搭單問
ghk可唔可以直上大蛇管?

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2019 22:53 發表

搭單問
ghk可唔可以直上大蛇管?
大蛇管基座有凹坑G冇,我諗填左蛇凹坑(車件鋁塊ok)理論上用到
我改左豬p鈻管去G到印象中只是磨下基座固定位就上到應該改豬p易過改大蛇

34 123
發新話題