發新話題

[雙鐘]Kar98-跳殼木身Gas開箱

已留左兩支....聽日先去拎

唔知個拋殼勾質料有冇改良...見以前[D男]版有唔少人爛拋殼勾支槍就神檯了

呢支都算係等到了...以前[D男]版嫌佢個木色唔掂...自己染過又麻煩...馬老仙&TANAKA又有自家刻字

見呢支冇刻印即時科水...第日鐘意刻返FULL MARKING都得

尋日出去拎左兩支返黎....自己一支...FD一支

第一件事試下D料...已磁過呢支新版本拋殼勾原廠已係鋼...唔洗怕好似舊版咁怕斷拋殼勾了

旁邊膠條鬆動影響推BOLT簡單方法就可以解決

而雙鐘QC真係有待改進...兩支...一支1.3J左右...一支1.0幾J左右....(知道有師兄原裝1.9XJ都有)

一支拉推BOLT順暢....一支拉推BOLT都順常緊...要爆散晒內部磨走唔少先比較接近順0個支

引用:
原帖由 Ben_9413 於 29-1-2019 10:47 發表

可以分享一o下嗎?
參照片中做法即可...非常簡單 ==> ( https://www.youtube.com/watch?v=T2ywdIr0ZUU )

另外要墊幾厚唔一定...要自己依照實際情況更改...由少至多咁加上去...多試幾次...以免一開始墊得太厚反面整爛野

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2019 20:31 發表

換了鋼勾真是佛心,當日在下是第一槍唔識就力直接扯爛隻勾...結果買個跳殼槍回來一槍都沒跳過 ...
DAVE兄可以入支新版玩玩...抵玩的...又唔洗好似舊版咁要自己攪過隻木色

以我記得你0個支手拉版最後拎去改左款...係時候入過支新

引用:
原帖由 Ben_9413 於 28-1-2019 09:18 發表

又, gas 版o尼支槍栓推到尾要用少少力推先可以鎖上最後幾mm, 是為美中不足
呢一個位仲有個小心得...最後呢幾MM有3分2係壓BOLT尾條撞針彈弓...

而最後3分1係另一下力係將粒殼壓入BOLT頭比拗殼勾勾住粒殼

試過下拋殼勾彈弓頗硬...雜物盒搵左條大約軟40%左右裝左一試

拋殼一樣咁遠咁靚...而最後3分1頂粒殼入BOLT頭下力已接近感覺唔到...而減力後應該對彈殼壽命有所增加(始終殼係鋁...拋殼勾係鋼)

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-1-2019 10:28 發表

好慘烈
黎緊出m200同m107 shell eject果間野會出鋼98k
應該拎黎扑人都冇問題
應該都係用返呢個設計...只係轉過D料...但個價應該唔會平得去邊

到時佢地出完如果有D貨尾鋼BOLT可以當PARTS賣就最正了

而家玩住呢支平靚正先...得閒拉10下8下...拉幾百下爛的話應該都有排

如果只係純粹屋企玩跳殼唔係會拎去玩既師兄期實可以連撞針彈弓都強弱埋...咁0個個位應該會受力少好多...會[COME]玩好多

力只要改到剛好扑得開嘩佬就OK...因為呢支野BOLT頭其實有粒限流...拆左離晒譜的...所以適量減輕撞針彈弓係可行...只係試力度昌時間較長我仲未開始攪

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 30-1-2019 13:35 發表

我試過用DBOY 啲舊彈,一樣玩到, 唯一有D差少少condition的彈會卡唔身個勾, 要大力少少壓條bolt卡實個彈,   
ching你呢個換彈方法應該可以令殘彈翻生, 等我都試下..
但唔太識拆bolt, 返去望下先.
好易拆...打一條PIN出黎就OK...係條弱D既彈弓未必個個有...除非特登出去配

我雜物盒0岩用既都係得一條咁大把...整左自己0個支...個FD 0個支都整唔到

下晏講完...即日動手...(因為有兩支0係屋企0既關係...諗住衰左一支都仲有得補救)

直接去片...唔洗上膊...一隻手指公就推得入... BEN兄滿唔滿意?   => (  https://www.youtube.com/watch?v=flDw5Ia2t0w )

修改前原裝接近1.2-1.3J...修改後降至 1J-1.1J...拆限流1.9xJ...但因為氣動火力飄忽而且天氣唔算太熱...夏天有過火既危險

但因自己只在家中把玩...所以上返限流打1J左右就夠...醉翁之意只在跳殼

今次修改內容非常簡單...要做到片中操作

首先需要換弱一D拋殼勾彈弓(此修改不影響拋殼完美度...除非換得過弱)...修改後BOLT頭明顯少了彈殼刮出的鋁粉...而推BOLT最後一下力將彈殼推進拋殼勾力度也大為減少...非常建議換掉

第二樣修改係試CUT原裝 撞針/HAMMER 彈弓...下圖為第2次CUT...CUT左3圈(彈弓收尾一圈也計算在內)...而第一次CUT完3圈後嘗試CUT多半圈...結果打唔開嘩佬...最後墊介子補救...慶幸救得返

減完 撞針/HAMMER 彈弓力後受力位壓力減少...希望可以拉多一千幾百下

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jacko 於 30-1-2019 21:53 發表
高手
引用:
原帖由 Ben_9413 於 31-1-2019 00:12 發表

師兄好波

強帖先收藏
  太客氣了...小手作而已

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 31-1-2019 03:32 發表
剛好彩比我搵到條軟50%彈弓, 換咗之後, 入勾果下順晒, 最好係, 以前dboy D 殘彈用得返, 本來成功跳出係60%, 而家提升去到100%,
應該係彈弓軟咗, 唔洗硬推入去都可以卡住D殘晒邊的彈殼... 真係正

TH ...
  換完真係差好遠...好似變左另一支槍咁...可惜原裝只係就咁COPY過去產品...唔係的話一出廠應該可以完美好多

引用:
原帖由 jn_jona 於 31-1-2019 18:06 發表

其實可唔可以用真
記得好耐好耐之前睇過個POST...係講支[D男]98K

物主話用[D男]出既殼片反而難入...最後網上買左真殼片...入得非常順暢

事隔咁耐...而且轉左廠造...真係要買黎入過先知了

發新話題