發新話題

[others] 想砌m16a4

睇嚟,Colt的質素真係冇乜改善...
引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 12:23 發表

當年海軍同陸軍都各自向FN同colt訂購m16a4,只係海軍向FN訂購既數量俾陸軍向colt訂購既數量多好幾倍,當中既原因係海軍尤其USMC係第一線向前進軍既部隊,相對防衛性質既陸軍槍枝消耗多好多...所以當時海軍幾乎全面換裝 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 11:15 發表

89式輕彈弓都打到三連 日本仔d野真係好癲
玩過咁多系統真心佩服z系統,未試過有支GBB氣化/準度/耐用/穩定性/槍身外觀同時達到高水平
M4價錢只不過3千夾又算平真係穩贏其它系統, 其實KVVA同豬香港都有潛力同馬記比較過,
但一支HOPUP/外觀&夾重量未大改良,另一支馬仔成4千夾4百以上HOPUP仍是AEG設計
只要開箱即落場3支差異性會feel到了,而馬記仲有改裝空間未到頂

引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 12:23 發表

當年海軍同陸軍都各自向FN同colt訂購m16a4,只係海軍向FN訂購既數量俾陸軍向colt訂購既數量多好幾倍,當中既原因係海軍尤其USMC係第一線向前進軍既部隊,相對防衛性質既陸軍槍枝消耗多好多...所以當時海軍幾乎全面換裝 ...
colt質量其實乜水平到? KAC,FN應該都比佢好
對比下可能真係價錢同背景取勝,如果當年唔係colt長年供發軍版
而家我地D玩具可能是興其它marking 只論LOGO設計馬仔係靚過其它廠
FN有另一種口味正唔正宗都好砌玩具d marking唔同有新鮮感既

1 個讚好! TOP

反而想請教一下,由幾時開始,Colt的M4 Carbine槍身開始做Cerakote?
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 17:11 發表

對比下可能真係價錢同背景取勝,如果當年唔係colt長年供發軍版
而家我地D玩具可能是興其它marking 只論LOGO設計馬仔係靚過其它廠
FN有另一種口味正唔正宗都好 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 5-2-2019 17:33 發表
反而想請教一下,由幾時開始,Colt的M4 Carbine槍身開始做Cerakote?
應該冇?軍版既槍多數軍規級硬陽,除非好似沙色陽極做唔到,而軍規硬陽同玩具陽極硬度都差幾遠,
玩具壓鑄身應該做唔到硬陽或效果唔好, 所以做些啦曲係最好選擇了

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 18:52 發表

應該冇?軍版既槍多數軍規級硬陽,除非好似沙色陽極做唔到,而軍規硬陽同玩具陽極硬度都差幾遠,
玩具壓鑄身應該做唔到硬陽或效果唔好, 所以做些啦曲係最好選擇了
沙色係做到的 scar個上身都係
但硬陽 同裝飾陽極工藝一唔一樣就唔知了
有人講硬陽係硬D only 但有人話根本兩樣野
我試過係個頭盔到跌左隻公發nvg mount落地
我都有米7高 跌落石屎地都冇花 個finish 好鞋似係硬陽
玩具鑄身會出晒沙坑 擠鋁都可以

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 21:04 發表

沙色係做到的 scar個上身都係
但硬陽 同裝飾陽極工藝一唔一樣就唔知了
有人講硬陽係硬D only 但有人話根本兩樣野
我試過係個頭盔到跌左隻公發nvg mount落地
我都有米7高 跌落石屎地都冇花 個finish 好鞋似係硬 ...
一直有個疑問, 好似m110沙定泥色係硬陽定漆面?
個種表面處理類似g28 upper似油多過硬陽

另外硬陽堅過裝飾陽極好多應該兩種製法, CRVV有測試過大蛇加錢種硬陽用利物都刮唔花
印象中有外國玩家測試用刀刮珍upper,有白痕但摔幾下已冇左,珍upper隻軍規三級硬陽應該仲堅

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 22:01 發表

另外硬陽堅過裝飾陽極好多應該兩種製法, CRVV有測試過大蛇加錢種硬陽用利物都刮唔花
印象中有外國玩家測試用刀刮珍 ...
M110應該係漆 見過d close up圖 見到有d位脫漆
G28上身鋼黎的 應該係漆

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 17:11 發表

FN有另一種口味正唔正宗都好 ...
當初會有colt的m16a4,主因也是陸軍那邊對colt的國貨情結,要不是這樣以colt的質量和比FN平不了多少的價錢,colt的m16a4完全看不出有製作的可能性...其實依幾年,colt已經係半隻腳走入棺材既狀態...招牌產品1911和AR15系在軍/民市場已被人瓜分了過半,連最後的返生作CM901新世代步槍也是慘敗收場....執笠都係遲早既事...至於氣槍市場上,係市面上見到既M16A4都係FN花....反而Colt既M16A4係無....

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:03 發表

M110應該係漆 見過d close up圖 見到有d位脫漆
G28上身鋼黎的 應該係漆
以前未有此啦曲會用邊種油?雕啦曲?

引用:
原帖由 小鬼182 於 5-2-2019 22:05 發表

當初會有colt的m16a4,主因也是陸軍那邊對colt的國貨情結,要不是這樣以colt的質量和比FN平不了多少的價錢,colt的m16a4完全看不出有製作的可能性...其實依幾年,colt已經係半隻腳走入棺材既狀態...招牌產品1911和AR15 ...
而家軍版coltd產品基本上個個廠都識做好易比人取代
玩左咁多年係時候比其他廠上位了

井記是馬仔花仲幾靚,全新冇了2手都少見
大蛇如果肯改用井記雕刻機刻字就正,到時客製刻乜字都立體了

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 22:07 發表

以前未有此啦曲會用邊種油?雕啦曲?
唔知wor "軍規焗漆"掛
glock都好似係焗油 所以市面上既glock slide都錯

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 22:16 發表

而家軍版coltd產品基本上個個廠都識做好易比人取代
玩左咁多年係時候比其他廠上位了

井記是馬仔花仲幾靚,全新冇了2手都少見
大蛇如果肯改用井記雕刻機刻字就正,到時客製刻乜字都立體了
井唔係壓字咩?
其實mass production開壓字模仲好
但玩具槍玩家 又話壓得唔平衡又剩 issue真鐵壓得好求其

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-2-2019 22:16 發表

唔知wor "軍規焗漆"掛
glock都好似係焗油 所以市面上既glock slide都錯
其實好多表面處理唔研究下都唔知乜"料"高仿到質感已收貨
通常玩具唔是焗油就係陽極or染黑/灰銀色鋼管個d表面處理易生鏽,
做些啦曲同鋼件氮化(深灰黃/灰黑吉打個隻)已好落本了

正喎!
引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2019 22:01 發表

印象中有外國玩家測試用刀刮珍 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題