發新話題

[認真] 外國的電單車意外,圖片可能引起不安.

外國的電單車意外,圖片可能引起不安.

真係誠意的向正在有駕駛電單車C Hing
或有意駕駛電單車的C Hing作出溫馨的提示.
千萬唔好心急扒頭.否則..一次意外,就係咁先.
..圖片太恐怖..自刪

上身冇左?

我有玩電單車!

3大原則!

1) 心情及精神唔好, 冇mood唔渣!
2) 天氣及路面小小濕滑唔渣!
3) High Way 多車唔上!

上電單車前full gear必傋!

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-3-2019 13:44 發表
上身冇左?
頭同左腳冇左

其實爬咩頭丫,真係急得果一陣咩

引用:
原帖由 天翔翼 於 5-3-2019 02:55 發表

頭同左腳冇左

其實爬咩頭丫,真係急得果一陣咩
好多人就係急於一時丫... 否則邊有咁多迎頭相撞。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

其實電單車真係好危險
個fd係台灣炒左車 佢比返車cam我睇都覺到驚
佢架車經過油站 有個私家車突然cut出黎
佢收唔切炒左埋去 車cam見到d油係架車到漏出黎
如果著左 隔離又係油站...

引用:
原帖由 rho837 於 4-3-2019 15:17 發表
我有玩電單車!

3大原則!

1) 心情及精神唔好, 冇mood唔渣!
2) 天氣及路面小小濕滑唔渣!
3) High Way 多車唔上!

上電單車前full gear必傋!
C Hing,你EQ都有番咁上下. Thx for sharing.

須引以為戒

不過呢,學近期某保險廣告話:有啲野可以放底一時,但未必放得底一世

又可以話,有種浪漫,旁人唔會明,自己都唔明,仲好似嫖賭飲盪吹,明知唔好,但又偏要去
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

雪地電單車,好似好有動感其實開得好慢好安全。
---
士耳其兵。

附件

5-3-2019 14:34

5-3-2019 14:34

5-3-2019 14:37, 下載次數: 0 , 閱讀權限: 20

引用:
原帖由 kornhill401 於 5-3-2019 12:48 發表

C Hing,你EQ都有番咁上下. Thx for sharing.
我們二十幾歲時見好多同期朋友炒車/炒電單車/炒單車, 有些斷骨唔可以再做據烈運動癈武工, 有兩個癱左, 一個死左! 所以班自同道合老友分享出來經驗! 踏入中年只係圓夢而唔咪搵命博! 騎下電單車就得, 要釋放期性能就唔會啦!

但話雖如此, 當你開惯電單車熟悉了路面情况就自然忍唔住手要快! 如果自己心態未能控制, 所以自己决定再玩唔玩落去! 我以經唔怕俾人笑包尾速度慢, 自己找開心.......

要安全! 一般人最好有5年或以上實際路面駕駛經驗(棍波車), 明白其他車在路面情况, 如果考到牌就初初踏细cc例如Honda MSX操熟路及路面情况, 之后轉架400cc再玩多幾年, 去到600cc好停, 1000cc好爽好好渣但車身有點重, 至于個啲超级跑車例如Kawa H2踩個圈算啦!

現今啲電單車好容易上手, 人人都騎到! 但渣電單車要渣得好就真要有膽訓彎,勤渣取經驗及真係要健身!

回10#

謝謝C Hing分享經驗之談.
電單車,可說是又愛又恨的交通工具.

發新話題