發新話題

[others] M16a2 gbb

小弟又湊下熱鬧:
真鐵出口型M16A2 Auto

小弟的Viper Tech M16A2 GBB

引用:
原帖由 gainax 於 2-4-2019 09:34 發表

尾部方型其實都有幾個版本,不過玩具做出來冇做錯外型已算好
但今時今日仍然有玩具做出來有甩漏。。。
大部分玩具槍設計者都未必考究,多數憑客戶沖咗頭水又做埋Research再反映意見,先有改善後的版本。
可以留意Viper的A2圓孤下身(包括小弟這把)其實只係做到「致敬」,未完全忠於原著,但至此我滿意收貨了。
玩具始終不會與真鐵完全相同,平常心但求大致準確,加少少Custom畫龍點睛顯出神髓,已足夠自我陶醉加分享交流了。

引用:
原帖由 gainax 於 2-4-2019 10:59 發表
小弟個支基本裝返好再分享一下,
玩80A2orA1年代就係要colt grey種味道一齊加入吧
真鐵
80-90年代感覺出曬嚟。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-4-2019 01:58 發表

大部分玩具槍設計者都未必考究,多數憑客戶沖咗頭水又做埋Research再反映意見,先有改善後的版本。
可以留意Viper的A2圓孤下身(包括小弟這把)其實只係做到「致敬」,未完全忠於原著,但至此我滿意收貨了 ...
A2圓孤下身個位置其實比難做得好,因佢孤位係斜坡漸變唔係梯級一下就變圓孤令到線條唔自然,其實除左刻軍版burst局要用圓孤下身,小弟通常做法會用後期型直角下身做返出口marking,
咁線條就順眼了亦冇bug存在, 不過呢d細節野真係研究開先分到,
唔太過火其實可以接受
其實好多野可以再細分,不過唔知仲好,因到時見得多驚好多件都唔接受玩具又做色又改刻字又玩正品零件個心有魔鬼局你買

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-4-2019 02:08 發表

80-90年代感覺出曬嚟。
師兄其實我仲有支做左些啦曲,有興趣一齊做色玩埋一份

回覆 110# 的帖子

Roll mark , Colt Grey

想請問Roll mark大約做在幾錢?
汽槍窮一生,珍品窮三代

引用:
原帖由 F.B.I. 於 3-4-2019 08:15 發表
Roll mark , Colt Grey

想請問Roll mark大約做在幾錢?
Kono唔知仲有冇做,印象中成套字多過一張牛,不過我隻係跟kit已有marking,客製成品效果我覺得未必保證一定靚要睇物料同手工,因你睇返上頁我砌支A2而家個下身字正是客製做出來個樣,有部分深淺唔同跟足真鐵存在b一樣問題如果介意唔想搏最穩陣都係做返普通深刻一定清晰

講開16a2依家就出左套m733 style既上下身for vfc
C7上身 a2 auto下身

回覆 112# 的帖子

Thx! 睇緊都準備緊砌多支毒蛇M727 or M733。收左部分珍品件,surefire ,Mount同其他件都收緊番黎,睇下到時finishing再點執
汽槍窮一生,珍品窮三代

回覆 113# 的帖子

https://youtu.be/ZL9fnVtz_lc

又要重温H.E.A.T.
汽槍窮一生,珍品窮三代

引用:
原帖由 F.B.I. 於 3-4-2019 22:03 發表
Thx! 睇緊都準備緊砌多支毒蛇M727 or M733。收左部分珍品件,surefire ,Mount同其他件都收緊番黎,睇下到時finishing再點執
但vfc sys有冇12inch管?

回覆 116# 的帖子

依層唔清楚  要等其他專家解答
有機會毒蛇數都fit到?
汽槍窮一生,珍品窮三代

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-4-2019 21:34 發表
講開16a2依家就出左套m733 style既上下身for vfc
C7上身 a2 auto下身
師兄有冇相睇睇? 係cnc定鍛?

引用:
原帖由 F.B.I. 於 3-4-2019 22:03 發表
砌m727啦,m733要落c7 upper先夠味道,用A1上身既733我唔當佢733
師兄砌完記得分享

引用:
原帖由 gainax 於 3-4-2019 03:03 發表

師兄其實我仲有支做左些啦曲,有興趣一齊做色玩埋一份
G師兄枝RO727好靚,睇到我流曬口水。我與G師兄一樣喜愛Colt A2出口刻印。
上網睇過下,未知M16A2幾時Colt Grey,幾時Dark Grey,除咗知道係90年代中左右轉。

發新話題