發新話題

[others] M16a2 gbb

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-4-2019 22:09 發表

但vfc sys有冇12inch管?
V記印象中改到用WA系統外管應該問題不大,
只係成日砌m733買唔到c7upper砌唔出精髓

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-4-2019 22:58 發表

G師兄枝RO727好靚,睇到我流曬口水。我與G師兄一樣喜愛Colt A2出口刻印。
上網睇過下,未知M16A2幾時Colt Grey,幾時Dark Grey,除咗知道係90年代中左右轉。
我個支727係買kit砌落去豬香港系統, 改到嘔血先搞得掂外觀同性能,不過爽度+情意結都值得既, 如果而家砌支大蛇改豬香港夾同煲理論上可行,只是有冇咁多水砌 所以望下師兄你地砌都止到渴既
回正題,出口型marking基本百撘,除非指定刻美國財產玩米軍,
唔係a2大colt花or M4/M16A2E呢兩隻字都夾到大部分常見型號了
M4/M16A2E

至於colt grey睇得多相都知真係好多種,不過由於相片容易受光線同白平衡影響,基於冇可能有支正廠新colt拎去上下身對色 ,
所以確保做出來最似樣既色就要大量搵值得參考相片對色,
之前揾到d相個人覺得影響細可以參考一下
A1身(深灰黑色)

早期A2上身(灰色)

不同年份A2上下身(上灰下淺灰)

A2上身A1下身(深黑帶少偏藍)

後期造A2(深黑帶少偏藍)

基本越後期隻色越深,估計因就近m4年代有新工藝所以淘汰以前種獨有表面染色處理了, 玩具就睇喜好簡色啦,只要唔係偏色太多or太淺已經有feel了

引用:
原帖由 gainax 於 3-4-2019 22:44 發表

師兄有冇相睇睇? 係cnc定鍛?
好似cnc加壓字
Search台灣舖 行動 英文or acti_n

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-4-2019 01:05 發表

好似cnc加壓字
Search台灣舖 行動 英文or acti_n
睇落係壓字但佢冇左擠壓出黎毛邊睇落怪怪地,可能噴砂打走哂
呢份kit用A1下身wo,V記系統又多味玩 c7 upper終於有得玩lu鐘意既師兄唔好又錯過機會

引用:
原帖由 gainax 於 4-4-2019 00:18 發表

我個支727係買kit砌落去豬香港系統, 改到嘔血先搞得掂外觀同性能,不過爽度+情意結都值得既, 如果而家砌支大蛇改豬香港夾同煲理論上可行,只是有冇咁多水砌 所以望下師兄你地砌都止到渴既
回正題,出口型mar ...
G師兄的觀察與我估計相同,從灰至黑至黑藍,逐漸轉變,每水唔同。曾摸過真A2,灰黑色,燈照偏灰,自然偏黑,應該係90年代槍。
90年代已進入M4年代,若砌723、727、733,偏灰綠都合理,偏黑的A2就是改進中的處理。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 4-4-2019 19:28 發表

G師兄的觀察與我估計相同,從灰至黑至黑藍,逐漸轉變,每水唔同。曾摸過真A2,灰黑色,燈照偏灰,自然偏黑,應該係90年代槍。
90年代已進入M4年代,若砌723、727、733,偏灰綠都合理,偏黑的A2就是改進中的處理 ...
好奇想請教師兄支蛇A2係邊到入手?本地係味除左crvv就冇鋪入貨。。?

回覆 126# 的帖子

PM

見有師兄講開203, 有張都一段時間前save低既相, 有冇師兄知道呢隻handguard咩料子

附件

22-4-2019 21:35

引用:
原帖由 Pvt.King 於 22-4-2019 21:35 發表
見有師兄講開203, 有張都一段時間前save低既相, 有冇師兄知道呢隻handguard咩料子

十年係ERGO catalog見過
但唔知有無賣街

引用:
原帖由 Pvt.King 於 22-4-2019 09:35 PM 發表
師兄唔好意思,借位一間,
我想用"我們"的M16A4加呢個M203 handguard(豬及P,或姨及C 出品的), 可用嗎?

引用:
原帖由 gainax 於 4-4-2019 20:25 發表

好奇想請教師兄支蛇A2係邊到入手?本地係味除左crvv就冇鋪入貨。。?
可否PM埋小弟?謝謝

引用:
原帖由 watergap69 於 22-4-2019 22:44 發表

師兄唔好意思,借位一間,
我想用"我們"的M16A4加呢個M203 handguard(豬及P,或姨及C 出品的), 可用嗎?
我們M16a1可上GP M203

引用:
原帖由 matthong 於 22-4-2019 23:50 發表

可否PM埋小弟?謝謝
其實都係得crvv有要訂, 可能價錢問題而家唔係咁多鋪肯入
不過追求要玩鍛造a1a2,sr16e3 416得大蛇架嗱
唔玩鍛造 Cnc都係好選擇,但通常要人手加工拋走刀痕冇cnc味先靚仔有feel

講埋,其實真鐵新模鍛造係似cnc feel,平滑工整非凹凸岩壁表面,多數見只有colt舊時代軍版用到個模走哂樣仲生產先有咁粗糙鍛造,後期由代工廠做m4身已經事正靚仔,所以之前V記支sr25比人話似cnc有d冤枉。。

引用:
原帖由 520df10 於 22-4-2019 22:27 發表

十年係ERGO catalog見過
但唔知有無賣街
短管用呢隻LMT好似仲有得賣,
但圖入面呢款應該係for20"管,不過無窿呢下奇奇怪怪

回覆 132# 的帖子

多謝師兄寶貴的回覆,
想問多句,咁"豬及P"個handguard可否直上呢?

發新話題