發新話題

[others] M16a2 gbb

引用:
原帖由 artansx2003 於 17-3-2019 10:45 發表
G兄
呢支係點砌?
個身都用返已有CNC身同一般玩具件,不過竟然揾到份全新井記20吋前節
巧合有師兄割愛完夢,徵求多年一直搵唔到先冇砌落去,真係CGF好多臥虎藏龍,真係感謝個位師兄

引用:
原帖由 gainax 於 17-3-2019 15:31 發表

個身都用返已有CNC身同一般玩具件,不過竟然揾到份全新井記20吋前節
巧合有師兄割愛完夢,徵求多年一直搵唔到先冇砌落去,真係CGF好多臥虎藏龍,真係感謝個位師兄
玩槍最開心莫過於 你搵一件停產左既件
有師兄割愛賣比你 買到件野之餘 又識多個知音人
恭喜g兄

Btw井記管係咪wa數黎ga?
有時見到有二手 想買份 連埋個wa轉we adaptor 裝落we

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 17-3-2019 13:23 發表

靚仔。 用咗乜件砌?
普通野來的,成支只可惜大蛇upper太貴砌唔起,
不過實有人問點解已有A2 upper仲想買隻改落去? 其實好簡單,
作為軍版迷是唔LIKE CNC車刀痕如圖 ,呢點係派年代都up過

但小弟買得就度過一定有方法搞好佢已經完成左一隻

基於做些啦曲成本高唔捨得,同懶執先唔再開工 ,
今次幸運揾到井記前節一於括出去再黎 ,做法同上次有分別考眼力找不同

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-3-2019 15:39 發表

玩槍最開心莫過於 你搵一件停產左既件
有師兄割愛賣比你 買到件野之餘 又識多個知音人
恭喜g兄

Btw井記管係咪wa數黎ga?
有時見到有二手 想買份 連埋個wa轉we adaptor 裝落we
是的,搵到開心認識交流下更愉快
井記接近WA數,好耐之前賣個條井14.5吋比人,個位師兄都話想改去我們到
其實大蛇新版管同井記級數一樣,井記少少偏黃大蛇偏黑灰
只是要訂唔知寄黎係唔係最新個種表面處理,買現貨好d

回覆 78# 的帖子

G兄
我有支Prime身既M16A2
應該係井勝鋼Bolt
可以點樣改GHK系統?

引用:
原帖由 artansx2003 於 17-3-2019 16:38 發表
G兄
我有支Prime身既M16A2
應該係井勝鋼Bolt
可以點樣改GHK系統?
改豬香港系統我諗主流有幾種改法,睇師兄你想改完全體定混種

方法1.只改豬香港彈夾:
由於WA系統夾有延長切氣鎖豬香港冇,所以需要加入一個延長出氣結構落去把槍到,見到有外國玩家改大蛇份撞針組同火控落派身到

所以係改到的(以前舊蛇用WA系統下身件,12年有升級包升做而家新下身件)
呢種改法價錢較貴但勝在現成買到少煩惱,不過都係要執位先用到

方法2.自製加長撞針/擊䭔加凸版型成斜角
原裝WA放左鎚90度,要改到好似大蛇放左鎚成斜角,
咁改原理份撞針其實類似大蛇,只要改左呢步就唔洗用切氣片都打到豬香港夾了,
困難之處是如冇相關工具同手工(如焊接/檯機)唔可能係原件上加長加厚,不過我之前拎返豬香港套hammer連撞針改落去都work

方法3.完整內件改落去
因WA同豬香港撞針組固定位完全唔同,只有拎豬香港下身撞針組份數cnc造件改去WA撞針組到,普通人冇cnc機都幾難改到,
所以免煩做法直接改用豬香港下身了,同時=成份WA下身用唔返冇必要咁改

一般咁上下改法原理都係個d,唔怕麻煩有信心可以試下

引用:
原帖由 gainax 於 17-3-2019 21:07 發表

改豬香港系統我諗主流有幾種改法,睇師兄你想改完全體定混種

方法1.只改豬香港彈夾:
由於WA系統夾有延長切氣鎖豬香港冇,所以需要加入一個延長出氣結構落去把槍到,見到有外國玩家改大蛇份撞針組同火控落派身到
...
師兄方法3可試下咁改個wa housing ,
只要鑽穿佢再cut枝圓枝仔穿住佢就得啦,
咁又唔使一定CNC,手作仔得啦.

附件

17-3-2019 22:23

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 0050100 於 17-3-2019 22:23 發表

師兄方法3可試下咁改個wa housing ,
只要鑽穿佢再cut枝圓枝仔穿住佢就得啦,
咁又唔使一定CNC,手作仔得啦.
都有得諗 ,只要固定到支撞針可以同返豬香港份鎚連動就ok了,又多一個方法改可以繼命WA系統落去就慳好多

回覆 81# 的帖子

請問方法3改用G記下身,咁上身可以用返咩牌先fit定係上下身用曬g記?

引用:
原帖由 peacemaker 於 22-3-2019 13:24 發表
請問方法3改用G記下身,咁上身可以用返咩牌先fit定係上下身用曬g記?
我用返WA啲真數上身改落去,原裝唔改係裝唔落,可以選擇執上身or下身,睇你想保留上/下身邊份唔改了

我覺得方法2應該是最簡單的吧。但我最近做了一條加長的撞針,試過其實是用唔到的。因為撞針太長,在擊錘敲過去時,過長的撞針會向上拗住撞針座。得閒再把照片放上嚟。大家一睇就明嘎喇。所以方法2正路應該就係同gainax兄的做法一樣,換豬HK的擊錘組上去。

另外想問下gainax兄:系咪換咗GHK的擊錘組上去,其它都唔使改就可以用到豬HK的彈夾?

引用:
原帖由 simonray 於 23-3-2019 00:14 發表
我覺得方法2應該是最簡單的吧。但我最近做了一條加長的撞針,試過其實是用唔到的。因為撞針太長,在擊錘敲過去時,過長的撞針會向上拗住撞針座。得閒再把照片放上嚟。大家一睇就明嘎喇。所以方法2正路應該就係 ...
要睇睇個身彈夾井同隻夾高低厚薄fit唔fit
太緊入唔到 =磨夾邊or彈夾井
太鬆會搖 =彈夾井痴膠片or彈夾皮痴AA膠(好有用,有需要再up)
夾出氣膠與飛機低口有虛位= 加膠片係夾彈夾扣口托高佢(豬香港夾先做到因有外皮夾實塊膠片好穩陣)
太高頂飛機= 磨彈夾扣or飛機低口(睇情況)

基本乜都有得搞,除非永遠只用g夾, 唔是最好唔好磨身
同埋建議用豬hk夾唔好打全行程,因佢系統冇切氣片推支煲到最深,偷雞墊幾個銀仔blowback爽度有唔少改進

個身終於搞掂,呢次新色些啦曲無得頂 , 個人感覺最似80~90年代COLT灰,
FCZ手工真係掂感謝哂各工作人員幫忙
整好一次過再分享

引用:
原帖由 gainax 於 28-3-2019 21:39 發表
個身終於搞掂,呢次新色些啦曲無得頂 , 個人感覺最似80~90年代COLT灰,
整好一次過再分享
Colt灰…超正,絕對係Colt迷之怨念物。
有個問題想請教一下,其實16A2下身的流水號,是否有W作開頭?基於當年數碼鏡頭尚未成熟,99.9%拍攝到的左側相片即使放大也看不清楚那堆到底是什麼?只能大約看見Colt的商標!!
孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

引用:
原帖由 gainax 於 28-3-2019 21:39 發表
整好一次過再分享
啲1980年代尾感覺出曬嚟

發新話題