發新話題

新手買Marui 次世代是否好的選擇?

引用:
原帖由 boy1420 於 13-3-2019 23:44 發表
想問下大家,mws用邊隻牌子topgas同bb彈會夾d
thx
在下RWA GAS  + WE 0.3 豆居多。
純粹個人喜好沒有特別優勝。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 46# 的帖子

Dave兄,我都用緊RWA GAS,豆就用KXC 0.25,見好多人話KXC唔好用,所以想試下轉其他,如果mws家中用0.3豆會唔會重0左?
其實輕身豆是否室內用,而重身就室外?
thx

引用:
原帖由 boy1420 於 14-3-2019 00:28 發表
Dave兄,我都用緊RWA GAS,豆就用KXC 0.25,見好多人話KXC唔好用,所以想試下轉其他,如果mws家中用0.3豆會唔會重0左?
其實輕身豆是否室內用,而重身就室外?
thx
其實唔好怪我直言... 係屋企用乜豆都沒分別...0.2 豆好些.. 因為平。

重豆同輕豆最大分別係穩定性,愈重的豆,在遠距離時表現更穩定,
但自動步槍用0.3 都很夠,因為0.3 豆在50 米以內都有很好的穩定性。
而0.4 豆,50 米以上才可以較明顯地看出分別,多數是手拉狙這些需要極限追求精準的射擊才需要用。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 48# 的帖子

原來係咁,thx

終於有時間出槍街買槍,睇左一輪都係買MWS,果然係好槍一支

請問各位C兄是否要在紅圈位上螺絲膠以防尾通底被打爛?呢個位日後有冇機會要再鬆開粒螺絲?
thx

想問各位C兄,如果MWS彈匣入氣位要加 O ring,
1)應該要買什麼size?
2)是否所有Marui 槍匣都係用同1 size?
3)上海街明精現在仲有冇O ring賣?我買大約10粒咁少,大家有有邊間介紹
thx

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:16 發表
想問各位C兄,如果MWS彈匣入氣位要加 O ring,
1)應該要買什麼size?
2)是否所有Marui 槍匣都係用同1 size?
3)上海街明精現在仲有冇O ring賣?我買大約10粒咁少,大家有有邊間介紹
thx
明精收左皮

回覆 53# 的帖子

C兄,請問有冇其他店舖介紹?thx

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:45 發表

C兄,請問有冇其他店舖介紹?thx
幾個月前摸左門釘
搵下我個post
有ching post左alternative

回覆 55# 的帖子

Ok,一陣搵下,唔該晒C兄

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 19:00 發表
請問各位C兄是否要在紅圈位上螺絲膠以防尾通底被打爛?呢個位日後有冇機會要再鬆開粒螺絲?
thx

師兄應該誤解了“螺絲膠”之作用…
凡是震動可以使“螺絲”與“絲帽”分離,鐵路路軌上的石製基座是不會採用“螺絲”去鎖定,同樣也是用pin去作鎖定。
在沒有pin孔的螺絲設置上,為了避免受震動而引致鬆脫情況出現,可以使用螺絲膠作輔助固定。可以參考真實槍械的伸縮Buttstock,Release按鈕的軸心螺絲及絲帽是以pin作為固定。

至於butter tube的底部會否受到長期衝擊而損毀?要視乎“螺絲坑洞”及“螺絲”本身製造物之強度去決定。加上“螺絲膠”是不會改變物料本來的抗壓強度。

附件

24-3-2019 20:53

孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

回覆 57# 的帖子

多謝C兄詳細解答,thx

請問大家圖中紅圈個制有什麼用?因為說明書是日文…睇唔明

引用:
原帖由 boy1420 於 24-3-2019 21:13 發表
請問大家圖中紅圈個制有什麼用?因為說明書是日文…睇唔明

呢個制叫做bolt forward assist,當個bolt回唔晒位既時候就可以禁呢個制回位,玩具鎗好似唔係枝枝有做呢個功能,Marui如果冇記錯係有既

發新話題