29 12
發新話題

新手買Marui 次世代是否好的選擇?

新手買Marui 次世代是否好的選擇?

自己是新手一名,一直想買支長槍,唔會落場,主要都係在家中玩下。

因為自己唔識修槍,暫時都唔會改槍,考慮過幾個牌子,最後都決定買 Marui!預算最多5K

原本都想買馬記的GBB,不過見一來槍款少,二來134a Gas貴,如打Topgas又要換件,自己都係怕煩…

想問下各位C兄

1)以2019年計,Marui 的次世代電槍是否仍然比同廠的GBB,識合乜都唔懂的新手?

2)如果以次世代/GBB都有的槍款CQB-R為例,邊支的性能會好d?(如連射速度,力度,準確等)

3)我見馬記官網資料,2015年出的CQB-R買$54800日圓,而最近期的MK18 MOD.1 買$69800日圓,價錢相差成$15000日圓,到底兩支槍除款式唔同外,效能上有有大分別?是否新出的會比較好?因為相差價錢足夠買電連差機!

4)次世代如果唔改槍,正常使用下,通常會出現什麼問題?例如邊d零件會自然損壞?易唔易自己修理更換?

5)電同叉電機用原裝定其他牌子好?如果係其他牌子大約要幾錢?

6)次世代仲會有什麼問題要留意?

歡迎各位C兄比下意見,thx!

PS 自己對AK同M4款都鍾意,暫時都未決定到買邊款…哎!

回覆 2# 的帖子

多謝C兄提議,我見今時今日都仲好多人讚緊馬記支MWS氣化做得好!

回覆 5# 的帖子

多謝兩位C兄意見,似乎MWS都係支值得入手好槍!

回覆 7# 的帖子

GBB個blowback真係好毒,我就係短期內中毒買左幾支手槍,依家比人警告要監守行為…試緊博老命入多支長槍

兩位C兄的意見都好有參考價值,Good~thx

回覆 14# 的帖子

Marui hi capt 5.1/ G17等我都有,thx

回覆 16# 的帖子

多謝C兄意見同經驗分享,想買次世代我都考慮左一段時間,其實都有d唔定主意,所以至會出post 問下大家,希望可以從中得到d啟發,thx

回覆 21# 的帖子

多謝Dave兄的詳細回答,其實自己原本是偏向買 Marui MWS的,不過知道打topgas就要改某d件,又唔知自己改唔改到,所以至考慮買次世代

Dave兄,小弟睇過你很多的開箱文,知道你對次世代同GBB的內部結構,性能等都有深入研究

想請教Dave兄,如果以我的情況,你會提議我買次世代 or MWS GBB?

thx

回覆 27# 的帖子

多謝Dave兄的詳細解答,我會好好再考慮邊樣更適合自己,thx

回覆 32# 的帖子

Dave兄,如果MWS要打topgas,通常有乜件要換咗先較安全?定係打到壞邊件至換邊件? thx

回覆 34# 的帖子

多謝Dave兄詳細講解,睇咗咁多C兄意見,自己都應該偏向買GBB
再想問問Dave兄,馬記的MWS同CQBR兩支比較,是否都係MWS氣化做得比較好?
因為自己比較喜愛CQBR 個款,不過都會以支槍性能為先考慮

回覆 36# 的帖子

thx Dave兄 :)

回覆 39# 的帖子

多謝gainax 兄意見 :)

這兩日睇左好多呢度有關mws同次世代的post ,發覺真係少人玩次世代,
而mws會有的問題大約都知道,如無意外,應該近期會出槍街買mws....除非無貨
多謝各位C兄比的寶貴意見!

想問下大家,mws用邊隻牌子topgas同bb彈會夾d
thx

29 12
發新話題