發新話題

[AW] 5.1 Hi-capa 抗冷問題.

[AW] 5.1 Hi-capa 抗冷問題.

各位師兄,你好。
我用緊一把AW 5.1 的hicapa,換左支6.01內管。
把槍而家打0.8-1J
尋日打game 果陣,連續開左3,4 匣。 就有問題出現.
1.) 射擊完第一發BBs 後, 擊鎚被水平變成微微30度上升。 不能擊發出第二發。
2.) 手槍可以正確開槍,但係推唔到彈上去。

朋友說是飛機太凍,
想知道是什麼原因(太凍是指oring 太凍縮左定係彈弓太凍)和有沒有解決方法。

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-3-2019 00:05 發表

就咁聽似係最簡單o既唔夠氣blowback。
隻匣入夠氣。應該唔係唔夠氣

檢查飛機推彈桿、出氣嘴有冇爛,再檢查彈匣上彈順唔順。
拆出來睇暫時睇唔出有咩問題。

引用:
原帖由 2slow 於 12-3-2019 10:05 發表
問題應該就係 "連續開左3,4 匣"
係咪用同一匣?
3.4匣係點開法? 例如你連續狂扣trigger?
3 隻匣唔同的匣, 射緊果陣壓緊巷。 應該係3分鐘打晒。

引用:
原帖由 Dave 於 14-3-2019 01:08 發表

沒甚麼大問題,只是因為連續射擊令整組飛機和飛機座太冷,GAS 噴入去亦不能完全氣化提供動力,
退膛乏力,HAMMER 壓不好,亦不能退到最後行程完成上彈。
不改槍的方法,就是等天熱一點才打。
又或者控制一下擊 ...
謝謝,大大的指教。
現在我腦海有幾個方案想請教大大

1.)換左冰鑿飛鏢.
2.)改彈匣令到出氣量小。
3.)換左成個飛機組去(但需要配合埋條弱d的回膛彈弓? 因為原裝aw 果飛機組係大流量飛機)

謝謝

引用:
原帖由 YMM 於 18-3-2019 01:52 發表
貪埋d亞鉛士拉最終都係得個搞字
把槍本身都係亞鉛。 唔明你的意思

引用:
原帖由 YMM 於 22-3-2019 10:44 發表
鋅本身個導熱性比較差,你可以話佢係比較保温,而且仲係合金,導熱性就更差,要夠強度會做到更厚,更重。
一把台仔嘢全金屬價錢平係吸引,但講真hi capa一條鋁士拉都係5舊幾,又唔係真係貴好多,個分別 ...
謝指教,想問問士拉是什麼。
初學玩槍,咩都唔識,只可多上網睇,見人就請教。
成三十歲人,咩火都收晒🤣

引用:
原帖由 YMM 於 22-3-2019 12:37 發表
純粹交流,未敢指教。
飛機凍同Slide有咩關係?
換左Slide 係咪成套中身都要換埋,唔係會撞爆。
定係要用鋁飛機?
想理解一下飛機凍的成因。

引用:
原帖由 YMM 於 22-3-2019 13:12 發表
如果出面零度,你仲食雪糕,你估會點

其實仲連帶好多問題,飛機大,大大力又未必係好,

同埋氣槍呢啲嘢有損耗係正常,都係果句,豐儉由人。
認同啊,成套野都係牽一髮動全身咁.
之前試hopup 皮,同用咩珠都玩左4,5個鍾。
已經唔係好敢搞回堂彈弓(想改弱佢)。
把手槍係我入坑的第一把槍。唔識太多野, 如果有早知應該買左馬記.
慢慢睇片,上CFG 爬文。由學拆手槍 到搞長槍。

來緊準備入APS 散彈坑。 因為想玩3 Gun.  

發新話題