發新話題

[Marui] 買普通hi-capa後已後悔

回覆 45# 的帖子

thx 新手兄解答,其實都有d唔明,要消化下先,我搵下網上有無片講解,有片睇應該易明d!

引用:
原帖由 boy1420 於 26-3-2019 22:16 發表
thx 新手兄解答,其實都有d唔明,要消化下先,我搵下網上有無片講解,有片睇應該易明d!
簡單而言就是真槍有用,玩具純粹視覺用的功能。
玩具來說跌不跌管,都是可以正常運作的。
但真槍卻必須跌管來完成射擊循環。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 47# 的帖子

咁樣易明d, thx Dave兄!

回覆 45# 的帖子

支本身有chamber drop 設計的槍,個chamber唔drop個上彈坡又點啱位呢?

回覆 50# 的帖子

lock chamber 唔係靠drop 唔drop chamber,係靠chamber底條ramp頂住。

哇佬係邊度呢?我依家都打到兩匣,已前用134試過最多打4匣
引用:
原帖由 YMM 於 26-3-2019 18:35 發表
會唔會係啲哇佬鬆左,就咁講好空泛。

回覆 53# 的帖子

你係講你打左三十匣之後叉唔到氣?
你連續打三十匣之後噴氣?
你叉一次氣打到兩匣彈?
你叉一次134打到四匣彈?
你想表達?
你係叉唔到氣定連續打左數匣隻匣過凍氣化唔到?

引用:
原帖由 YMM 於 26-3-2019 23:17 發表
lock chamber 唔係靠drop 唔drop chamber,係靠chamber底條ramp頂住。
以小弟理解 YMM兄以上所提既係airsoft獨有的情況,
上面所提的chamber 其實係指hopup chamber, 係咪呢?

而新手兄係一直refer緊真鐵的lock chamber及loading ramp...

Dave兄47樓的解釋最間單不過...

for boy1420, 以下係真鐵1911的運作...
https://www.youtube.com/watch?v=EjQrhDKDWFk

以下係一般1911 GBB 的運作過程 (airsoft其實趺唔趺管都可以運作, 原因係外管及hopup chamber係分開的)
https://www.youtube.com/watch?v=MlPDGO6wpro

以上如有錯或甩漏請大家補充...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

一日打一兩匣左右,依家買左一個幾月,差氣時好快差滿,兩三秒就噴氣出黎感囉,唔知係唔係我次次都用唔同gas
引用:
原帖由 YMM 於 27-3-2019 08:48 發表
你係講你打左三十匣之後叉唔到氣?
你連續打三十匣之後噴氣?
你叉一次氣打到兩匣彈?
你叉一次134打到四匣彈?
你想表達?
你係叉唔到氣定連續打左數匣隻匣過凍氣化唔到?

回覆 55# 的帖子

睇完C兄分享的片完全明白晒,thx

回覆 56# 的帖子

現在差兩三秒氣清唔清到匣?

清到呀,不過聽完師兄講我賣左支金槍換glock 19,問題同樣發生,依家用RWA氣,入兩秒後嘔氣,會唔會快左d?不過都打到兩匣既
引用:
原帖由 siriochow 於 28-3-2019 15:37 發表
現在差兩三秒氣清唔清到匣?

回覆 59# 的帖子

你用緊同一隻匣連續叉氣?
入面低壓啲氣係會易入啲,因為你個匣凍左啲壓縮氣體膨脹得冇咁快。
滿左就自然噴氣,因為入面個壓大過外力個壓。
同埋你匣入邊啲氣係咪未打晒又再入氣?

發新話題