發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

其實觀塘槍會槍款算多了,你們想的牌子,包括H&K 如USP, Berretta 例如92F都基本上有,問題是價錢相對貴,門檻亦高。
另外大山上那一個的確要$150,000入會,但日後消費就平好多,9mm好像四個半一粒,另外你可以在外邊買子彈入去打,亦都可以在外面買槍申請入去。在外面,香港的店舖買槍其實同外國買價錢相距不遠,印象中Glock 17全新 $6000-7000。其實仲有一個叫防衛軍槍會,他們的價錢應該是最平的,但入會亦是最難,大概只給予自己友的子弟入會,外面的人要入極其困難,而且射擊時間亦是限時限刻,但你可以打到7.62口徑步槍。

引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 01:03 PM 發表

係咪九華徑返生?  上年年中好似已經講過會有機會, 可否PM詳情 謝謝
我沒有聽到個喎,有冇師兄知道現實是怎樣?如果一個比較平易近人丶貼地的槍會,那的確是好事。

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 01:14 發表

我沒有聽到個喎,有冇師兄知道現實是怎樣?如果一個比較平易近人せ貼地的槍會,那的確是好事。
我見你係開POST果度講"唔駛怕,假如你已是成年人但未夠28歲,你發達了!遲啲話你聽有咩計仔。"
我以為你知道內情...

因為上年年中,有新聞講過九華徑有機會返生
LINK: http://www.mingpaocanada.com/van/htm/News/20180507/HK-gnb1_r.htm

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 01:11 發表
其實觀塘槍會槍款算多了,你們想的牌子,包括H&K 如USP, Berretta 例如92F都基本上有,問題是價錢相對貴,門檻亦高。
另外大山上那一個的確要$150,000入會,但日後消費就平好多,9mm好像四個半一粒,另外你可以在外邊 ...
大山入會除左$$,仲要識人先入到, 自從九華徑無左之後,香港玩真槍都係小圈子有$$人玩意。
除非係紀律部隊的槍會,否則一個平民百姓都難以負擔如此高消費活動。
以觀塘槍會為例,入會連訓練收費及未計子彈錢已經超過5萬,這個價錢已足夠去美國過足手癮及考取IDPA & IPSC資格。
雖然話香港方便,得閒可以去燒槍/之後可以有自己槍,但到時的消費又更高了
一個有家室的人,年薪$50萬在香港都未必玩得起...

照報紙咁講有晒plan有晒剩咁應該好大機會開返!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1213_00822_001.html

引用:
原帖由 chrislaikw417 於 3-5-2019 12:10 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1213_00822_001.html
因為上年年中的,  到現在都成年, 無晒聲氣,所以擔心會唔會又係私人用/ 收費離地

引用:
原帖由 chrislaikw417 於 3-5-2019 12:10 發表
如果搞得成就真係好消息

引用:
原帖由 pbay 於 3-5-2019 13:03 發表

如果搞得成就真係好消息
入會費起碼50萬! 重係要同呀羊生係好朋友至有啲機會入!

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 09:43 AM 發表

我見你係開POST果度講"唔駛怕,假如你已是成年人但未夠28歲,你發達了!遲啲話你聽有咩計仔。"
我以為你知道內情...

因為上年年中,有新聞講過九華徑有機會返生
LINK: http://www.mingpaocanada.com/van ...
明白。真實係某個會有policy, 未夠28 可以用Junior member 身分入會,平到笑。不過是否易入就

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 19:03 發表

明白。真實係某個會有policy, 未夠28 可以用Junior member 身分入會,平到笑。不過是否易入就
想問師兄有無得pm資料來睇睇?

引用:
原帖由 rho837 於 3-5-2019 15:27 發表

入會費起碼50萬! 重係要同呀羊生係好朋友至有啲機會入!
師兄言下之意即係叫大家唔洗諗啦⋯ 大家想燒槍平平地得返東南亞

其實我認同你所講,玩實彈唔係一種大眾玩意。
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 19:41 發表

師兄言下之意即係叫大家唔洗諗啦⋯ 大家想燒槍平平地得返東南亞
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 19:47 發表
其實我認同你所講,玩實彈唔係一種大眾玩意。
好先進國家/都市都係既,只係難得以前香港都可以平平地玩到, 但現在.....
即使係泰國, 佢地本土人要買槍都幾唔算易,因為佢地人民可買槍的主要原因係作用係保護財產,
所以首先你都要係有錢人先買到槍。

也不一定。
蔡瀾的「蔡瀾談泰國」有提過,八、九十年代,連茶檔都有槍賣,而且是合法的。
但近呢廿年,政變頻繁,反而唔係政府收緊,而係人民已經唔想再要就真。
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 21:16 發表

好先進國家/都市都係既,只係難得以前香港都可以平平地玩到, 但現在.....
即使係泰國, 佢地本土人要買槍都幾唔算易,因為佢地人民可買槍的主要原因係作用係保護財產,
所以首先你都要係有錢人先買到槍。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 07:41 PM 發表

𧫴供大家參考一下:
觀塘會為了避免會員隨意帶非會員入內,免入會費射擊,以我理解規定了非會員(一生中),正常情況下只可以用非會員身份進入射擊場兩次。每次均需要支付靶場費用(大埸$500?),子彈費用,以及槍械教官費用($???),反而槍是免費的。大山會方便,似乎冇此限制,子彈亦比觀塘會平超過一半以上,以我記憶所及,非會員要有會員帶著,支付靶場費(有限錢),子彈費,以及租槍費(一百蚊一支?),槍械教官似乎是免費的。咁樣.咁樣...你懂的。

發新話題