發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 21:37 發表
也不一定。
蔡瀾的「蔡瀾談泰國」有提過,八、九十年代,連茶檔都有槍賣,而且是合法的。
但近呢廿年,政變頻繁,反而唔係政府收緊,而係人民已經唔想再要就真。
泰國多黑槍就真, 因為正牌要買好多手續

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 22:02 發表

𧫴供大家參考一下:
觀塘會為了避免會員隨意帶非會員入內,免入會費射擊,以我理解規定了非會員(一生中),正常情況下只可以用非會員身份進入射擊場兩次。每次均需要支付靶場費用(大埸$500?),子彈費 ...
觀塘會我知係人生中只有2次,每次$1500(今年年頭問), 未計子彈$$
大山講到尾就係要識人...即係玩完
如果大山會識人, 又真係平過去東南亞既....但識到人係大山會會員已經難,仲要帶你入場就.....

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 19:03 發表

明白。真實係某個會有policy, 未夠28 可以用Junior member 身分入會,平到笑。不過是否易入就
其實我睇過佢地個Junior member, 但我想知要點証明自己個能力&經驗?  要去華南會打氣手槍/氣步槍先?!

希望在人間...
有機會的話我帶你去看一下閹槍店,你就會有Chance

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 22:59 發表
希望在人間...
有機會的話我帶你去看一下閹槍店,你就會有Chance
真?  係咁就真係多謝師兄了。
我記得幾年前, 唔記得呢度定係 WARGAME友果邊,
有師兄都搞過實彈射擊體驗,但果時我咁岩唔得閒去...眼白白睇住個名額爆...
之後都無人搞過類似的活動了,好可惜

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 11:04 PM 發表

真?  係咁就真係多謝師兄了。
我記得幾年前, 唔記得呢度定係 WARGAME友果邊,
有師兄都搞過實彈射擊體驗,但果時我咁岩唔得閒去...眼白白睇住個名額爆...
之後都無人搞過類似的活動了,好可惜
印象中十年八年前我响Wargameyau 攪過一次去觀塘會。之後又帶了幾個朋友仔去閹槍店,他們都忍不住中了招。我估那邊是附近區域唯一一間可以給我們親手摸摸未閹的Full Auto or Select fire 槍槍

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 01:08 發表

印象中十年八年前我响Wargameyau 攪過一次去觀塘會。之後又帶了幾個朋友仔去閹槍店,他們都忍不住中了招。我估那邊是附近區域唯一一間可以給我們親手摸摸未閹的Full Auto or Select fire 槍槍
即係間閹槍店入面有未閹既槍?

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-5-2019 01:13 AM 發表

即係間閹槍店入面有未閹既槍?
對,因為入口時未閹 ,你俾咗錢先本地閹,像街市買游水魚咁,俾了錢先劏。當然還有一些熱門型號會有已經閹了的存貨。

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 06:06 發表

對,因為入口時未閹 ,你俾咗錢先本地閹,像街市買游水魚咁,俾了錢先劏。當然還有一些熱門型號會有已經閹了的存貨。
好奇想知閹枝手槍要幾錢
如果入口真鐵黎再閹 會唔會有口徑限制/彈量
Eg.入枝m107 or m240

我見過類似Mini Gun 6 管槍,夠不夠呀?不過老闆說價錢是天文數字,Glock 17 我估計$7000/8000 全新計。之前Browning HP 舊的$4500/5000, 舊的Remington M870 好像$3500/4000?
太貴的就不值得閹咗佢,曝臉天物呀

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 08:54 發表
我見過類似Mini Gun 6 管槍,夠不夠呀?不過老闆說價錢是天文數字,Glock 17 我估計$7000/8000 全新計。之前Browning HP 舊的$4500/5000, 舊的Remington M870 好像$3500/4000?
太貴的就不值得閹咗佢,曝臉天 ...
Icic我以爲佢會限制入口 入唔到就閹唔到

Glock $7000/8000 係槍價+閹槍手工?

我返而想知宜家新閹個D仲上唔上到彈同拋殻

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-5-2019 10:26 AM 發表

Icic我以爲佢會限制入口 入唔到就閹唔到

Glock $7000/8000 係槍價+閹槍手工?
印象中這差不多是搶加手工了。
老闆說反而係找不找到槍才是最大問題,因為今時今日舊款的全自動武器在合法市場已經好難找得到,找得到的都好貴,新款的槍械就可能因為香港的政治背景不再出售到香港了。

引用:
原帖由 阿堅 於 4-5-2019 11:13 AM 發表
我返而想知宜家新閹個D仲上唔上到彈同拋殻
想當年,例如一支全自動M16, 只是在槍管鑚一個2mm的小孔便算是閹了。
之後江湖傳聞因為有人不守規矩,用盡方法玩翻生,甚至玩conversion kit去翻生,仲要大搖大擺的帶去槍會射擊,所以警察部被迫做嘢,逐漸收緊要求, 由2mm孔到用鉛封死槍管,或打枝鋼針落槍管,但那時還可以玩上丶退彈的。再之後江湖傳聞有人玩conversion Kit,所以警察部就不停的在收緊,以致新閹的應該是上不了彈的,或者你可以問問店家,有沒有什麼合法方法可以做得到。

呢個故事教訓我們,什麼事叫做生就累朋友 ,死就累街坊

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 01:08 發表

玩具同真鐵手感差太遠, 拉滑架都要比玩具大力得多,
聽師兄所言,$8000有把閹槍完全唔貴,只係手續方面會比較麻煩,中毒都情有可原

發新話題