發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

引用:
原帖由 laukw123 於 17-5-2019 08:58 AM 發表

槍會不是家人先得嗎? 定係....
師兄有沒有玩開IPSC 氣槍呀?

引用:
原帖由 PSIR2 於 17-5-2019 14:40 發表

師兄有沒有玩開IPSC 氣槍呀?
無呀....所以人都唔識多個

引用:
原帖由 laukw123 於 17-5-2019 03:19 PM 發表

無呀....所以人都唔識多個
咁建議你學下丶玩下氣槍IPSC先。因為玩真槍,安全意識好重要。IPSC 可以給予你基本安全意識,我以前响屯門打,還未學IPSC, 睇返轉頭,某些情況下有一定程度危險。因為香港的槍會,包括觀塘及大冒山,會員帶外人入去係要為他們所作所為負責的,並且要簽名認數。加上大山上沒有像觀塘般有分隔開每個射手的防彈間隔位,你冇這方面的底子,比較難帶你入去大山啊。

引用:
原帖由 PSIR2 於 17-5-2019 19:59 發表

咁建議你學下せ玩下氣槍IPSC先。因為玩真槍,安全意識好重要。IPSC 可以給予你基本安全意識,我以前响屯門打,還未學IPSC, 睇返轉頭,某些情況下有一定程度危險。因為香港的槍會,包括觀塘及大冒山, ...
我有去玩真槍及手槍基本安全訓練1天(泰國)
對IDPA/IPSC 玩法及安全守則都有一定程度的了解
因為玩真槍果種感覺係玩氣槍比唔到我...
所以我一直無玩香港氣槍IPSC/IDPA/3 GUN,
見到個標題係關於係香港玩真槍, 所以我就比你吸引左入黎

睇吓有沒有機緣啦咁。FYI, 我之前90年代响屯門學晒基本功,已經可以自由上彈射撃。但有一次跌了些什麼在身後,支92F 仲係有子彈响chamber, 本能反應就側身槍咀指向地上,點知附近Range Officer 好心幫我在地上執,咁我支槍就差不多指著佢個頭。好在我手指自動離開trigger。不過到現在想起來還是抹一額汗呀! 學完IPSC 加上不斷練習練習,這些情況已經完全不會發生。

無論真槍定玩具槍,都要樣樣小心,玩具唔小心都會受傷。
見過有人玩AEG,玩玩下見到無彈出,會由槍咀望入去睇下槍管入面
師兄所講的情況我都有試過。
果時係企定定燒緊手槍打25米靶,突然聽到有野跌左係身邊(果時得我同教練),咁我就用眼尾眼睇左一睇,發現原來係跌左一粒散彈落地。
我有諗一係SAFETY返把槍入返槍套先,但諗到玩IPSC果時就算跌匣都唔會執,所以最後我就係就由佢跌,唔理住。

我去問下X力的老闆先,出551公公的人唔多,你爆咁多槍壇內幕。起下你底先
(just kidding)

引用:
原帖由 ckstudio2004 於 22-5-2019 10:53 PM 發表
我去問下X力的老闆先,出551公公的人唔多,你爆咁多槍壇內幕。起下你底先
(just kidding)
一起落去探望佢順便飲下茶啦,話唔埋你同我係識嘅?

回覆 158# 的帖子

如果你有打IPSC,一定識我。

引用:
原帖由 ckstudio2004 於 23-5-2019 02:47 PM 發表
你有沒有打開IPSC?有就一定識我
係HKPSA, 不過近年太忙了,比較少出現

回覆 160# 的帖子

唔系問間公司上市咩?

引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 16:50 發表

我勸大家! 有錢仔又好普通人又好窿西又好! 現今係香港想接觸真槍就最好去考警察或做石Q! 香港玩槍係昂貴之如又唔好玩! 我們以前英治時代可以去軍用靶場射AR-15, SLR, M1A! 而家香港民用靶場最長只得個50米! 一&# ...
莫非前輩是前英軍會的?50米民用靶場這麼厲害?可否透露一下?
"一啲都唔好玩但又要對住班懷念住事只能回味井底老屎忽!" 什麼意思?

未玩過semi-auto去掉山就緊係Happy!

97前係英軍靶場打AR-15就真係好玩! 而家老防得過50米打長槍! 射程太短一啲都不再好玩!

其實玩槍係要成班自同道合朋友玩至開心, 97後我地改去外國年年打一次! 一般都係去朋友移民地方玩他們的槍! 而家NZ又禁埋semi-atuo! 澳洲只可以用Cat. D牌打semi-auto! 只係美加有得玩!

香港玩真槍黄金時間以過! 要玩最好去外國度假時玩!

引用:
原帖由 rho837 於 24-5-2019 13:22 發表
未玩過semi-auto去掉山就緊係Happy!

97前係英軍靶場打AR-15就真係好玩! 而家老防得過50米打長槍! 射程太短一啲都不再好玩!

其實玩槍係要成班自同道合朋友玩至開心, 97後我地改去外國年年打一次! 一般都 ...
老防係咩會?未聼過喎

#164 你係RHKR槍會會員?

發新話題