30 12
發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 19:47 發表
其實我認同你所講,玩實彈唔係一種大眾玩意。
好先進國家/都市都係既,只係難得以前香港都可以平平地玩到, 但現在.....
即使係泰國, 佢地本土人要買槍都幾唔算易,因為佢地人民可買槍的主要原因係作用係保護財產,
所以首先你都要係有錢人先買到槍。

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 21:37 發表
也不一定。
蔡瀾的「蔡瀾談泰國」有提過,八、九十年代,連茶檔都有槍賣,而且是合法的。
但近呢廿年,政變頻繁,反而唔係政府收緊,而係人民已經唔想再要就真。
泰國多黑槍就真, 因為正牌要買好多手續

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 22:02 發表

𧫴供大家參考一下:
觀塘會為了避免會員隨意帶非會員入內,免入會費射擊,以我理解規定了非會員(一生中),正常情況下只可以用非會員身份進入射擊場兩次。每次均需要支付靶場費用(大埸$500?),子彈費 ...
觀塘會我知係人生中只有2次,每次$1500(今年年頭問), 未計子彈$$
大山講到尾就係要識人...即係玩完
如果大山會識人, 又真係平過去東南亞既....但識到人係大山會會員已經難,仲要帶你入場就.....

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 19:03 發表

明白。真實係某個會有policy, 未夠28 可以用Junior member 身分入會,平到笑。不過是否易入就
其實我睇過佢地個Junior member, 但我想知要點証明自己個能力&經驗?  要去華南會打氣手槍/氣步槍先?!

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-5-2019 22:59 發表
希望在人間...
有機會的話我帶你去看一下閹槍店,你就會有Chance
真?  係咁就真係多謝師兄了。
我記得幾年前, 唔記得呢度定係 WARGAME友果邊,
有師兄都搞過實彈射擊體驗,但果時我咁岩唔得閒去...眼白白睇住個名額爆...
之後都無人搞過類似的活動了,好可惜

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 01:08 發表

印象中十年八年前我响Wargameyau 攪過一次去觀塘會。之後又帶了幾個朋友仔去閹槍店,他們都忍不住中了招。我估那邊是附近區域唯一一間可以給我們親手摸摸未閹的Full Auto or Select fire 槍槍
玩具同真鐵手感差太遠, 拉滑架都要比玩具大力得多,
聽師兄所言,$8000有把閹槍完全唔貴,只係手續方面會比較麻煩,中毒都情有可原

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-5-2019 17:26 發表
同意,我剛入手一枝GH? GBB Sig 551, 其實已經不錯,不過同我枝真嘢閹槍一比,就...
另外有不少型號沒有出玩具的,只有從槍會的真鐵入手,或玩閹槍。例如Sig P250,
師兄收藏真利害,即使係閹槍,也有很多限制/新式閹法好似連DUMMY彈都入唔到?!
更加可惜的是,香港要接觸真槍的門檻都高,唔似美國咁簡單就可以接觸到。
觀塘會1年會籍都要4萬幾,子彈$9/粒9MM 。
大山會要15萬仲要識人,子彈聽說比較平少少。
平民想玩的話,看似只可以加入紀律部隊後,進入紀律部隊槍會

引用:
原帖由 PSIR2 於 9-5-2019 18:40 發表

其實以我的閹槍收藏計,其實只算入門級,閹槍店老闆說在香港這個彈丸之地收藏了幾百枝的大有人在,印象中他更說有人收藏了1000定2000枝。(當你一枝$10000, 1000枝已經一千萬

我覺得在香港所有較花錢的玩 ...
1000枝....我諗有此數量...想必該人也十分有$$... 先唔講槍的$,牌照的$...
最緊要係地方,香港"寸土尺金"
師兄言之成理, 有目標容易進步。
小弟亦在努力工作, 希望有機會可能係香港玩到實彈射擊,完成一個小小的夢想

引用:
原帖由 PSIR2 於 11-5-2019 17:55 發表
不建議大家因為想玩槍而加入警隊。我有朋友就是這樣的,不過成日話(後悔)完全不是那回事。個人認為,警隊文化上,特別是普通軍裝伙記,如沒有必要,切勿掂支槍。
佢唔考慮輔警之後入遊樂會槍會?

引用:
原帖由 PSIR2 於 12-5-2019 13:31 發表

剛剛問了,$1200, 租槍不用錢, 子彈另計。
入場都算...當去轉旅行, 子彈$$都令人十分卻步....
9MM 要$9/粒...一匣都差唔多成$200
打個5-6匣已經成千銀...
聽師兄講, 應該大山會識人就最好, 只用比靶道$及子彈$$,而子彈$$又比觀塘會相宜太多

引用:
原帖由 PSIR2 於 15-5-2019 19:07 發表

佢係正規警察,非常喜歡槍,不過當你去到太子警察遊樂會射擊場看,第一看他們的營業時間,第二望望自己膊頭,有什麼警察徽章,是否警司級或以上Ranking,睇完之後,你就多數發覺你冇乜機會喺嗰邊玩。 ...
  咁誇張? 要警司級以上先入到會玩?  
即係除左季燒, 都唔洗旨意燒到槍??

引用:
原帖由 PSIR2 於 16-5-2019 01:39 發表

事情是這樣的,印象中他們一星期開三日,每日夜晚開三個小時。
據聞好多時啲大sir帶埋晒啲朋友啊せ靚女呀咁去玩,咁如果你見到啲比你高級的大Sir喺度玩,咁你是否會自動自覺讓大 ...
槍會不是家人先得嗎? 定係....

引用:
原帖由 PSIR2 於 17-5-2019 14:40 發表

師兄有沒有玩開IPSC 氣槍呀?
無呀....所以人都唔識多個

引用:
原帖由 PSIR2 於 17-5-2019 19:59 發表

咁建議你學下せ玩下氣槍IPSC先。因為玩真槍,安全意識好重要。IPSC 可以給予你基本安全意識,我以前响屯門打,還未學IPSC, 睇返轉頭,某些情況下有一定程度危險。因為香港的槍會,包括觀塘及大冒山, ...
我有去玩真槍及手槍基本安全訓練1天(泰國)
對IDPA/IPSC 玩法及安全守則都有一定程度的了解
因為玩真槍果種感覺係玩氣槍比唔到我...
所以我一直無玩香港氣槍IPSC/IDPA/3 GUN,
見到個標題係關於係香港玩真槍, 所以我就比你吸引左入黎

無論真槍定玩具槍,都要樣樣小心,玩具唔小心都會受傷。
見過有人玩AEG,玩玩下見到無彈出,會由槍咀望入去睇下槍管入面
師兄所講的情況我都有試過。
果時係企定定燒緊手槍打25米靶,突然聽到有野跌左係身邊(果時得我同教練),咁我就用眼尾眼睇左一睇,發現原來係跌左一粒散彈落地。
我有諗一係SAFETY返把槍入返槍套先,但諗到玩IPSC果時就算跌匣都唔會執,所以最後我就係就由佢跌,唔理住。

30 12
發新話題