發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

https://youtu.be/arXsEn-1MRc
泰國紙水低,唔打5.56,都叫OK。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 1-5-2019 16:26 發表
相較每年比咁多錢,似乎去外地玩更經濟。

唔知呢度有無外地燒槍既整合 Post 呢?我見好多師兄都有出過 Post 講外國,例如泰國、捷克等,但資源好似比較分散。
究竟世界上還有神嗎?

打5.56好狠貴,原因在於Range其實冇得供應,要打都係託Range向泰軍買,成十幾廿蚊港紙一粒。
引用:
原帖由 阿堅 於 2-5-2019 10:22 發表

話就話水紙低,但泰國打,佢D靶場個定價貴
成六七百蚊先得個30飛
究竟世界上還有神嗎?

打1911俾枝「金盃」你算係咁。其他Range入匣入彈都要專人同你入,呢間冇咁煩。
引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 13:08 發表

睇你去咩場地,泰國果邊一般來講 9MM HKD$6/1粒- $15/1粒 的價錢都有。
泰國是拉差有間叫LIGHT"子彈", 價格相對相宜.
買子彈打。 槍&保護裝備都係免費提供。
但缺點係地區偏遠,槍款較少, 子彈彈頭不是FMJ。
究竟世界上還有神嗎?

殘廢餐
引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 13:59 發表

呢間D槍都叫新淨, 係款少。
我覺得入彈匣/入子彈都少事... 有D地方燒M870 係要專人幫你PUMP槍比你打一發, 之後要比把槍佢幫你再PUMP
究竟世界上還有神嗎?

佢有一個非常取巧嘅會員價,你一上IDPA Course已經叫入咗會,再買子彈就平到笑。
引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 16:51 發表

好多都會用RELOAD彈,成本平好多,  除非你玩IDPA, IDPA考試果時會比新子彈。
清邁係咪333軍營??
套餐$1800即係都要$450 HKD, 想問有咩槍玩? 幾多飛? 想了解下個價

上面我講果間LIGHT子彈, 佢有會員價,  50發 ...
究竟世界上還有神嗎?

9mm HiCapa
引用:
原帖由 阿堅 於 2-5-2019 18:40 發表

一間係清邁gun club ,有glock 17/19,s&w686,不知名雙排1911,870,.22 AR
佢D plan 基本上係1800起跳,基本30粒pistol or 15 粒12GA or 50飛22
可以打兩支或三支,D彈數同價錢再加上去,佢有一堆plan

打relo ...
究竟世界上還有神嗎?

似乎幾得意。
引用:
原帖由 阿堅 於 2-5-2019 19:43 發表

我都唔知咩牌子,總之係一支雙排既9mm 1911
究竟世界上還有神嗎?

要去美國、加拿大玩
引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 20:36 發表
都係大路槍款...
想玩下H&K D槍都無....
究竟世界上還有神嗎?

關島高水喎,師兄。
去潛水又貴過泰國,食、住、行又唔抵。唯一打5.56同泰國比係抵少少囉。
引用:
原帖由 阿堅 於 2-5-2019 21:47 發表

有,關島有。
你up得出既大路野除左full auto都有
究竟世界上還有神嗎?

「Light子彈」係偏遠,但附近間酒店幾抵,豪華房百六蚊港紙一晚!
https://www.agoda.com/zh-hk/b2-s ... e-b985-ab50c6c487c2
引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 17:15 發表
上任何一個課程都送"會員",最平1天手槍基本訓練, 好似1萬幾泰幣,之後買子彈已經半價了。
究竟世界上還有神嗎?

韓國「明(俾人)棟」冇?HK我真係唔知,但我同事去過話有Baby Eagle打!
引用:
原帖由 阿堅 於 2-5-2019 21:56 發表

咁佢話想打H&K 咁就近就真係得關島
泰國,越南,柬埔寨全部都係D舊槍/普通野。有Glock 已經好好
泰國有部份靶場見過D list 有SIG,但去到又未必一定有
究竟世界上還有神嗎?

都係去「人妖國」打吓1911算喇。
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 00:20 發表

明棟太貴, 搵笨,聽聞韓國仲有射擊場個價相對平民好多。
但就要接受到佢地係用鐵鏈鎖起把槍,令到把槍不能過度移動,所以只能打紙靶。
究竟世界上還有神嗎?

CZ 75好打過Glock好多!
Full Metal Frame比起Polymer Lower Frame係穩紮穩打好多!如果有M92FS,仲好打!
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 00:22 發表

我見過有D有P226, PX4。  
但原來係擺槍會D人的槍上去...
泰國9MM都係大路野G17/ G19 / CZ75
究竟世界上還有神嗎?

其實我認同你所講,玩實彈唔係一種大眾玩意。
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 19:41 發表

師兄言下之意即係叫大家唔洗諗啦⋯ 大家想燒槍平平地得返東南亞
究竟世界上還有神嗎?

也不一定。
蔡瀾的「蔡瀾談泰國」有提過,八、九十年代,連茶檔都有槍賣,而且是合法的。
但近呢廿年,政變頻繁,反而唔係政府收緊,而係人民已經唔想再要就真。
引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 21:16 發表

好先進國家/都市都係既,只係難得以前香港都可以平平地玩到, 但現在.....
即使係泰國, 佢地本土人要買槍都幾唔算易,因為佢地人民可買槍的主要原因係作用係保護財產,
所以首先你都要係有錢人先買到槍。
究竟世界上還有神嗎?

發新話題