16 12
發新話題

Surefire 6P燒咗燈膽.....

Surefire 6P燒咗燈膽.....

各位ching好,小弟有枝Surefire 6P Original,原裝鎢絲膽燒咗,想問下有咩drop-in副廠膽推介 ?
因為小弟想用充電,所以想轉LED膽,最好有500流明或以上,單一mode
因為之前係鴨尞街買咗幾次都好快壞,都係同一間舖同一個牌子,因為果陣問嚟問去得佢有
牌子好似係Solarforce,因為其實都好幾年前了所以唔太記得
枝Surefire 6P Original已經放埋一邊好耐,想整番唔想浪費咗佢

Thank you very much

流明工廠

鎢絲燈係高溫系統,但LED過80度已經開始光衰,一般大牌子都揀55度左右降輸出。LED需要係散熱好,但drop in燈頭好死唔死靠負極同個子宮頸 「叫做掂到下」筒身傳到熱,長開成個燈頭連粒電都慶過辣雞,冇得唔死。

我自己係係個燈頭既子宮頸位包幾層鋁膠紙,光杯斜面都包一包加強將熱力帶走,包到子宮頸要用d力先塞得入筒身,實際測試支筒散熱好左好多,筒身會熱,而咁就係最好既結果,令全支筒溫度平均而唔係熱力谷死係個杯度散唔出,夾硬蒸熟電路板。

引用:
原帖由 tf141 於 12-4-2019 02:57 發表
各位ching好,小弟有枝Surefire 6P Original,原裝鎢絲膽燒咗,想問下有咩drop-in副廠膽推介 ?
因為小弟想用充電,所以想轉LED膽,最好有500流明或以上,單一mode
因為之前係鴨尞街買咗幾次都好 ...
Solarforce幾好用喎
我用黃色LED 有3-4粒
最耐果粒好似用左6-7年
係衰光杯深過P60 搞到範圍細左

直接轉支solarforce L2P更實際,用-粒18650又平又勁又襟捱

引用:
原帖由 JOHN2 於 12-4-2019 16:40 發表
直接轉支solarforce L2P更實際,用-粒18650又平又勁又襟捱
唔想浪費咗枝野

6P 筒身未必入到18650, 我諗用17670會好D

上淘老搜尋 ,26.5 燈頭。
500流明以上可以揀t6, 想光班靚啲就揀橘皮。

仲XML2-T6?out哂啦。

XPG2-S3/S4係500-600流明左右既中功率範圍表現已經超過哂d古董。

至於光斑,以XP系XM系而言鏡面同橘皮杯都唔應該有明顯缺陷,SF係2018年都有能力做出XML黑心呢d簡直係畸跡,你話係最新既XHP就話姐,除左XHP35外十個牌子八個黑心。XP、XM用咩杯純粹係取決於你既用途,照近用橘遠射用鏡。

不斷燒膽,我都需要重申係drop in燈頭既先天缺陷,散熱嚴重有問題,熱力焗住係一組二三十克既燈頭度,開一陣筒身唔熱但燈頭拆出黎可以辣到手指起水泡,做番好d傳熱,燈頭開完都係微熱,有成支筒連電池百幾兩百克既金屬分擔熱力,又有差唔多成隻手咁大既面積散熱,想壞都難。

以前去開網址冇咗, 就少玩咗好多電筒喇, 呢幾年我都唔識最新係咩LED

RCOOH師兄,想問一問?
有咩燈膽好介紹, 我需唔需要留意埋個底板?

引用:
原帖由 sammc 於 13-4-2019 19:35 發表
RCOOH師兄,想問一問?
有咩燈膽好介紹, 我需唔需要留意埋個底板?
老老實實,drop in設計唔行得太高流明,就算用我辦法改,始終子宮頸同筒身之間條gap唔落得散熱膏,唔係撞幾下或者扭鬆燈頭即刻一筒都係,而唔落膏單靠鋁膠紙攝,傳熱好左但始終係唔均勻,過千流明果d安全起見唔好搞了。

如果係141兄想要果d 500流明上下,基本上XPG2、XML、XML2、XPL都做到,乜野T6、V5、S3果D係封裝型號,可以視為同一型號結構上既改進,光效好D或者恆D或者射遠D,買數字大D既梗冇死。

XML2同XPG2家族個人覺得係經典,最平均既高低配,比較實際,日常生活用得著,XPL既賣點係高光遠射,高光性能又偏偏虧虧地,用係根本就射唔遠既26.5筒仔又係除褲放屁。

至於底板,算吧啦,就算大牌子都係來來去去果批萬能key,紫銅鈹銅?中國d狂熱份子開既廠仔會有,大牌子請save d。不過流明工廠果d個設計合理d,光色光杯LED種檔位電壓都可以揀,料方面都比較有信心唔會過雞,起碼唔係流野工廠......

聽你講完之後, 我問咗我啲神級朋友 ,佢話

D26.5 drop in 因散熱問题,現在最top都只能用t6。黑心是因為一些無良商家抄人而没有做好LED出光和光杯的聚光,所以在某一段距離射光在牆上,你會看見光班中心有黑洞,大多叫它做黑心。
現在最in led, 當然是xhp。但高光時出熱很高,用在D26 drop in 時,要有加厚的黃銅heat sink。問過現有的廠家,要改用xhp炟,現在的heat sink不夠厚,要從新再做個design,又要錢啦,所以冇人做。

本人覺得 141師兄 ,只係想搵粒後備膽, t6已經好好用啦

消化中

16 12
發新話題