發新話題

如何回到當時

依家連組隊都搵唔到

而家可能去哂面書
彈劾

引用:
原帖由 新田 於 21-4-2019 20:01 發表

主席會叫你食雞脾
雞脾好食
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

引用:
原帖由 阿芝 於 2019-4-23 11:55 發表

雞脾好食
每次食兩隻,一左一右…………
我的雀雀..............................Orz

而家打GAME整腳都難
今晚打老虎

引用:
原帖由 阿芝 於 23-4-2019 11:55 發表

雞脾好食
真慚愧,咁耐都未去過
彈劾

引用:
原帖由 媽屎 於 23-4-2019 19:15 發表
而家打GAME整腳都難
而家打game熱潮好似退左咁,條廣華街同以前都好唔同
彈劾

以前熱鬧係有原因,首先fb未咁大行其度,第二,啲改槍嘅post 近期都咩點見,唔好話要求有好似tango師兄枝msg90 咁嘅神作,連一枝gbb點樣執順嘅post 都好小見,都無話題,好難唔靜,第三,好多新零件都無師兄做比較,上來揾唔到咩資訊,變左無咩心機上來,新手更加無理由入來睇野,其實真係好可惜,希望多啲高人上來分享下整槍嘅心得啦

引用:
原帖由 車神勇 於 23-4-2019 21:55 發表

真慚愧,咁耐都未去過
襯天氣無咁熱,去食番隻啦
D皮脆到...哇~~
人怕出名 芝怕肥/_\

引用:
原帖由 hermansiu 於 24-4-2019 01:07 發表
以前熱鬧係有原因,首先fb未咁大行其度,第二,啲改槍嘅post 近期都咩點見,唔好話要求有好似tango師兄枝msg90 咁嘅神作,連一枝gbb點樣執順嘅post 都好小見,都無話題,好難唔靜,第三,好 ...
主要原因係工作,以前工作量無咁多,可以有啲時間做下手工嘢,而家基本上唔洗OT已經偷笑,另外現時玩具及零件越出越精準,要改要執嘅情況少好多
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 hermansiu 於 24-4-2019 01:07 發表
以前熱鬧係有原因,首先fb未~大行其度,第二,X改槍~post 近期都咩點見,唔好話要求有好似tango師兄枝msg90 ~~神作,連一枝gbb點樣執順Xpost 都好小見,都無話題,好難唔靜,第三,好 ...
以前後生HEA 工日日上網吹水( 當時在下吹GUNDAM FORUM FIGHT CLUB ) ,放工就是同班朋友仔去機鋪打下機食下飯,
人大左,有時間都要陪老婆仔女,得閒出街時亦不見得朋友們得閒,生活迫人也。
至於DIY 槍同在家中噴高達一樣,一支公時無問題,屋企有人時...開個壇都有時間限制,全開全收有時很需要決心。

至於新零件比較,純個人感覺,大家不喜歡看,
原因很簡單,當人人都不在乎一件零件的運作原理及設計特色,而是偏向品牌迷信或口號崇拜,
很吹毛求疵地審視一件產品的優劣,知音者實在不多,求叫人認同的話很難走下去,只求自我滿足反而容易不知不覺走得遠。

至於教學整槍有時又老生常談,近廿年來AEG 變化不大,有的加了MOSFET 有些加了電子野有D 加了無彈停BOLT 或震震槍,骨子裡都是一樣的,
很多時這些教學不是給老手看,要不給新手看,要不就是一套新系統( 半新半舊也好 ) 讓大家有個初步理解。
在下近來也在整理簡單次世代改槍裝拆流程,不日上帖。

至於GBBR 雖然設計各槍不同,但運作原理可能比AEG更簡單,就是敲VALVE 噴氣,分流出彈和退膛,說完了。
GBBR 玩味是比較重,好歹「看起來」是不同的,就像高達MG 模型有內骨架,都是大同少異,但些微改動或作得仔細好看一點也是值得著墨。
然而GBBR 文章大體上除了外觀欣賞,就大概止於大部拆解,比較多著墨的就是「DEBUG」,其實很難說這是好事。
有時玩玩具更期望是看到某某玩具帶給大家新的樂趣,性能或娛樂性優異等文,這樣才可以毒害世人入坑。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 阿芝 於 24-4-2019 10:24 發表

襯天氣無咁熱,去食番隻啦
D皮脆到...哇~~
組團去包場食啦不如
彈劾

引用:
原帖由 車神勇 於 24-4-2019 19:12 發表

組團去包場食啦不如
個場好好生意架~
拿拿聲坐低食完好讓番個位出黎就真
人怕出名 芝怕肥/_\

新手報到

HI
彈劾

發新話題