發新話題

早兩日經過天橋底遙控車場,發覺全部在玩車的都是大叔

數十年前的父母,可能受的教育不及現今這代, 但 人生道理 個人質素 做人處世 是十分注重的,所以教出來的小朋友 較有同理心,較細固。反觀現今的父母及小孩,的確是較為 自我中心, 少理會別人感受,這是事實 。

引用:
原帖由 pbay 於 29-4-2019 09:59 AM 發表

油麻地碧街@@號, 鴻猩模型
師兄,呢間應該已經消失了,附近還有沒有其他店家?

引用:
原帖由 33tt 於 30-4-2019 00:41 發表
數十年前的父母,可能受的教育不及現今這代, 但 人生道理 個人質素 做人處世 是十分注重的,所以教出來的小朋友 較有同理心,較細固。反觀現今的父母及小孩,的確是較為 自我中心, 少理會別人感受,這是事實 。
你話事實就事實? 好權威喎
你邊位呀

“數十年前既父母教出嚟既小孩較有同理心;今日既父母及小孩較為自我中心,少理別人感受”
但數十年既父母教出嚟既小孩 = 今日既父母
你自己講說話既邏輯本身都一蹋糊塗,仲係到扮人生教練,呢個就唔慌唔事實啦

引用:
原帖由 zetaleong 於 29-4-2019 21:33 發表
鴻聲街鋪無做了
好耐都去果頭, 唔知添, 感謝告知

引用:
原帖由 PSIR2 於 30-4-2019 02:51 發表

師兄,呢間應該已經消失了,附近還有沒有其他店家?
鴻聲都頂唔住, 其他都可能無了.
好耐無去過所以唔update, sor
要買野睇黎都係要返廣華街果幾間.

引用:
原帖由 pbay 於 24-4-2019 09:56 發表

又咁講, 依家有D學校都好癲下, 幼稚園已經俾小朋友學coding, 用microbit控制機械人,
小學已經自己整搖控機械人打擂台....
叫佢地返轉頭玩RC車, 佢地可能嫌簡單得滯
而家讀國際學校! 讀中三時想玩車! 呀sir真係同你一齊上網買part kit砌架電kart出來! 時代唔同! 唔想叫係進歩! 只係比以前行快了好多!

回覆 50# 的帖子

廣華街有幾間搬左上興發

而家街鋪得翻名搶隔離既極速
對面既創昇
TMD對面萬里同車中樂
窩打老道仲有宏記都有遙控車賣
東方街偉高裝潢到六月

引用:
原帖由 zetaleong 於 30-4-2019 11:01 AM 發表
而家街鋪得翻名搶隔離既極速
對面既創昇
TMD對面萬里同車中樂
窩打老道仲有宏記都有遙控車賣
東方街偉高裝潢到六月
偉高都收山?

回覆 54# 的帖子

裝潢
話六月中開

其實唔係少左人玩,而係車種多左,D人分散晒

車同槍一樣,都難免要自己同佢地升級一下
好多新一代"升級"時有挫折就放棄
唔升級唔夠人玩就直情唔玩了

回覆 57# 的帖子

同玩槍一樣
睇你心態

有人仲玩緊廿年前既TA01 TA02

回覆 54# 的帖子

重開了
再無yokomo賣

以前好鍾意去鹿頸鶴藪之類地方,因為有機會見到油動模型飛機,一直想見果架值30萬(97前)既B-17,可惜冇見過
坐火車經大埔見到果個搖控車場真係流哂口水,落樓下有人放車膽粗粗問下人可唔可以教我,多數都唔比叫你行開
人大左有錢左反而唔記得依樣野
香港重有冇人玩搖控坦克?

發新話題