20 12
發新話題

請教C Hing們,有關使用鋰電知識.

請教C Hing們,有關使用鋰電知識.

我的玩具槍用作觀賞為主,間中在家打下靶.約每次70粒BB彈.
我用的是7.4V 1200mah鋰電.在兩年前買的.每次都是差左電才玩.之後隔1至2個月才再玩.
但我每次再玩的時候,該鋰電已無足夠電量,要差電才可以玩到.但上次是仍有足夠電量讓我玩下去的.
現在該鋰電外觀發漲,最近仲不能再差電使用.
請問是否因我每次都沒有用足電量,留有大量電能,而使電池因此發漲壞掉呢?謝謝!

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-4-2019 12:24 發表
我的玩具槍用作觀賞為主,間中在家打下靶.約每次70粒BB彈.
我用的是7.4V 1200mah鋰電.在兩年前買的.每次都是差左電才玩.之後隔1至2個月才再玩.
但我每次再玩的時候,該鋰電已無足夠電量,要差電才可以玩到.但上次是仍 ...
發漲已達爆炸可能性......要小心處理不要再差電。
其實家中把玩最好買GBBr
LiPo如果唔用時電量不宜太高。

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-4-2019 12:24 發表
但我每次再玩的時候,該鋰電已無足夠電量,要差電才可以玩到.但上次是仍 ...
除非預了打GAME 會叉滿來用,否則一般家中打幾槍用的電池可以一直處在 STORAGE MODE ( 約3.8 伏特 每CELL ),
完善一點的叉機都有這個模式供選擇,電不足就如叉多一點,電太多就給你放電。
STORAGE MODE 可存電一年以上都沒事。在下家中十條里電都有,打GAME 前會充滿,打完GAME 後如果有用過幾乎沒電的就不用理,
叉飽沒用過的一定用存放MODE。
一條1300MAH 電可以打1000~2000 發,如果用70 發左右基本上等同沒用過,
就是說師兄的電是充飽後放許久,是一定會將電池劣化的。

現在請將電池正負極包好,放在各區都有的里電回收箱,回收商會處理。
之後再買一條新電吧。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

回2#3#4#

謝謝三位C Hing給予有關知識.

引用:
原帖由 RCman 於 25-4-2019 12:51 發表

發漲已達爆炸可能性......要小心處理不要再差電。
其實家中把玩最好買GBBr
LiPo如果唔用時電量不宜太高。
謝謝C Hing的GBBr提議.
可是FN FAL L1a1和大陸的TYPE97仍沒有GBB版.

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-4-2019 15:08 發表

謝謝C Hing的GBBr提議.
可是FN FAL L1a1和大陸的TYPE97仍沒有GBB版.
如果係獨愛果款無出GBBr就無法啦

引用:
原帖由 RCman 於 25-4-2019 16:45 發表

如果係獨愛果款無出GBBr就無法啦
Type97...等左N年都唔知仲會唔會出...

https://www.youtube.com/watch?v=Mjq01pQ62K0
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 25-4-2019 16:59 發表

Type97...等左N年都唔知仲會唔會出...

https://www.youtube.com/watch?v=Mjq01pQ62K0
相信無啦.....仲點會出WA匣用?係都出方仗啦...

如果幾乎沒電,都需要叉番做Storage Mode,否則一樣會死Cell...
引用:
原帖由 Dave 於 25-4-2019 13:04 發表

除非預了打GAME 會叉滿來用,否則一般家中打幾槍用的電池可以一直處在 STORAGE MODE ( 約3.8 伏特 每CELL ),
完善一點的叉機都有這個模式供選擇,電不足就如叉多一點,電太多就給你放電。
STORAGE MODE 可存電 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-4-2019 12:42 發表
如果幾乎沒電,都需要叉番做Storage Mode,否則一樣會死Cell...
明白了.

發脹仲叉!?離爆炸不遠喇!
引用:
究竟世界上還有神嗎?

買一個好差機,就唔驚玩到爆

去槍鋪買嗰啲所謂快叉,叉死舊電非常合理;要買好叉機,要去車仔鋪買。
引用:
原帖由 nwc 於 3-5-2019 20:32 發表
買一個好差機,就唔驚玩到爆
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 21:40 發表
去槍鋪買嗰啲所謂快叉,叉死舊電非常合理;要買好叉機,要去車仔鋪買。
謝謝C Hing的提議. 我都想買部B6差機,聞說是最好的其中之一.
可惜上網看影片介紹如何操作時,我覺得都幾複雜下,
基於小弟領悟力有限, .所以最後買了簡單的差滿電,會由紅燈轉綠燈果款.

20 12
發新話題