發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 20:04 發表

關稅 配額等等既貿易政策存在既意義 從來就是透過增加進口成本 拉近差價 打壓進口貨既競爭力 從而提升國內貨物既競爭力 甚至勞動市場 正如早前的USMCA一樣
呢樣唔係咩天方夜談 匪夷所思 只係簡單再簡單不過既基本 ...
驟眼睇師兄講既係至理,但不適用於此時此刻,
除非美國本身有做開平價生產,面對更低成本的中國貨可以用這招,提高關稅保護國內就業,
但現在是本身用開中國貨,現在中國貨貴了才發展國內生產,而且是建基於「貿易戰」這種難以估計結束時間的動機。
你是老闆的話會投資開發這個「取代中國貨」市場嗎?有時講下就口響,真是要花自己錢就想完又想。
順帶一題,美國這些已發展國家,人工幾乎是中國三倍以上,本應開發高端市場而不是跟「發展中國家」鬥平鬥賤,

係人都知自己煮平過出街食,但識不識煮,有沒有廚具,願不願花人力物力去煮又是要即時面對的問題,
煮完仲貴過出街食又唔係好食仲要整到成間屋油煙就真是笨了。
如果N 兄說不買中國貨可以去其他國家買,一樣有平貨還算合乎常理,用自己貴到飛起的人力去「取代」中國低價貨物,
還說競爭力甚麼...真是得啖笑。
恐怕生產線未完工已經比越南印度柬埔寨貨頂到不能自理了。到時又收印度越南柬埔寨關稅就OK 了,又是明智的決定。
「請原諒在下未能得知閣下原來未有相關知識」這句話在下就照收不誤了,N兄那些奇特的「知識」恕在下難以理解亦不想去學習,
在下本身都不是聰明 IQ 不高,恐怕學完N 兄的「知識」之後智力跌穿100 被人當輕度弱智就煩了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

3 個讚好! TOP

PM你
引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 15:51 發表

記住得閒過來飲!
究竟世界上還有神嗎?

我講得推土機就清楚美國農民點種野,幾乎全機械化,噴農藥可以用私人飛機,趕雀仔用下無人機又得。

問題係用手種用機種都好,農民要既係貨及時出得去,出唔到就講乜都多餘,而且機械種唔等於無敵,唔種豆改種第樣,批機要改或換過,保存方法要改過,運輸模式要改過,成條採購鏈又唔同,全部都係倒錢加賭錢,唔係去先達刷機洗firmware。

而家豆農敢唔敢繼續大種?冇人知中美仲要磨幾耐,補貼都唔係包生仔,磨耐左補貼埋都要蝕,加大對其他國家出口人地都食唔晒,批蟹豆都係要你包底,包得幾耐?轉營,果頭轉完呢頭恢復進口咪PK?作為一個農民,你賭唔賭得起?

況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國,順便趁機改善種植技術同規模,食你既豆殺番你轉頭,錢係真,乜都假,有機會搶大餅時會理你老美?

擴大內需是需要資本的
所需要的資本就是從稅收而來
沒有補貼、沒有政府大型基建埋單、沒有國防軍工的建設,內需拉不起來
當然貿易壁壘的增加可以短期增加內需(因為冇得用外國貨)
但民眾會不會埋單就是另一回事

歷史上長期貿易壁壘(注意是長期)的國家主要有兩個,一個是蘇聯,一個是中國
前者收皮了,後者堅持了三十年,這開國三十年被某些人形容是地獄鬼國。如果是真,倒想知道美國人民能不能頂得順這種日子
及後那些呢,貿易壁壘玩了大概十幾年就打世界大戰了。德英是1905年前後,1914年開片
歐洲是1930年前後,1939年開片
內需不知能否補返over product條數,又沒有市埸,唯有開大片,1984都有教

總之,針冇兩頭利,各有優劣
中國冇市埸,有強勁中央政府,但地方政府都差各地銀行唔少錢(因之前起基建),拉唔拉到內需,唔知
美國冇市埸,中央政府強唔強勁,唔知,但內需需要錢,加稅加係邊個到,加係已經失去市埸的商家佬到,人地造反都似;加係白領,人地一向反緊共和黨,睇黎只好加返係工人同地主到,成效如何,都係唔知

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 17:32 發表

如果「各國優質產品」真是咁高競爭力 ( 質素/價格 ),在貿易戰之前就取代MIC 了,
因為中國貨貴了才買其他國家的,不是叫「選擇」而是叫「無得選擇」

說到底市民都是要捱貴貨,完。
我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 shift 緊過去。
同埋最重要係政府既因素已經越黎越趕絕廠家,其實好多都想走但想留到最後一刻賺到盡而已。

當然平靚正邊個唔想,但好多因素都係迫於無奈要走。另外就係,轉去其他地方加價,實際又真係多左幾多呢?60 蚊一包 BB 彈,加到變 70 蚊一包,你又會唔會真係非常在意呢?

師兄似係做廠。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-5-2019 22:21 發表

我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 rho837 於 2019-5-10 15:45 發表

屌! 我以為肥佬玩口術! 乜真係收大陸25%關税 ! 重以為流殻搞得掂佢 ! 點知係流料...
現階段政策生效, 但三/四星期後先真正對10號前離開中國國境之貨品課税...... 即係傾多三/四星期先

引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-5-2019 22:21 發表

不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 ...
其實要走都唔係咁易
東南亞果邊d配套麻麻 交通差 難搵工人
但中國開始趕走d low tech廠 比位high tech廠
而東南亞果邊亦只想high tech廠入黎 low tech都唔太歡迎
然而high tech野黎講 中國工人係好d
Low tech 廠如成衣 玩具 好多都唔上唔落咁
走係遲早既事 我諗亦都係工業界既共識

以上只係小弟既愚見

引用:
原帖由 jn_jona 於 2019-5-11 11:20 發表

其實要走都唔係咁易
但中國開始趕走d low tech廠 比位high tech廠
而東南亞果邊亦只想high tech廠入黎 low tech都唔太歡迎
Low tech ...
要搵到地方同時滿足產業鏈完善(例子生產聖誕樹, 由油漆, 塑膠, 零部設計, 包裝物料, 生產, 仲要以上符合買家安全標準), 內陸生產圈交通配套, 勞工願意加班再加下班, 工會力量等於無, 生產用電力充足, 有一定通關港口/效率...

...有。既, 連國家政策(税項, 地點, etc) 及投資者, 再用番五至十年建立o巴

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-5-2019 12:52 發表

要搵到地方同時滿足產業鏈完善(例子生產聖誕樹, 由油漆, 塑膠, 零部設計, 包裝物料, 生產, 仲要以上符合買家安全標準), 內陸生產圈交通配套, 勞工願意加班再加下班, 工會力量等於無, 生產用電力充足, 有一定通 ...
加班呢樣野
中國既工人冇班加 工會係會抗議

題外話,但非常好笑。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-5-2019 10:05 發表

現階段政策生效, 但三/四星期後先真正對10號前離開中國國境之貨品課税...... 即係傾多三/四星期先
睇新聞係對已所有未能係10號中午抵達美國及完成通關既貨課税

我同學十幾年前開咗間廠,專幫歐美波衫廠OEM。而家大陸廠半停工,反而柬蒲寨間廠不停擴建,差不多有玖龍紙業響重慶江津間廠咁大。
引用:
原帖由 jn_jona 於 11-5-2019 11:20 發表

其實要走都唔係咁易
Low tech ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 20:23 發表

驟眼睇師兄講既係至理,但不適用於此時此刻,
除非美國本身有做開平價生產,面對更低成本的中國貨可以用這招,提高關稅保護國內就業,
但現在是本身用開中國貨,現在中國貨貴了才發展國內生產,而且是建基於「 ...
日用品美國本身有一定廠家生產開 只係遠在太平洋彼岸既我地少接觸
而且自美國早前大減企業稅 加上部分州分對投資設廠有額外稅務優惠 成本已同中國拉近一段距離 未必多 但開始有足夠吸引力 亦吸引一定數目既廠商回流
加上侵侵大力鼓吹美國人買美國貨 限制政府部門採購 況且made in usa本身就係一個招牌 海爾有版睇
貿易唔係得一同零 呢個政策當然唔能夠要全部製造業回流 但考慮到美國經濟規模 十分一 二十分一 都已經唔係一個細數目
至於其他係中國生產有優勢既貨 加上關稅後 唔少企業加快轉向東南亞生產 亦起到逼中國埋位傾作用

世界好大 閣下口中所謂「奇特」知識乃近代經濟學百年來集結無數前人精萃既理論 以閣下與維園老人相近既論證水平 亦不難明白閣下為何難以理解如此顯淺既入門學問 也許如閣下所如 與智商有關

發新話題