發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 nathan852 於 11-5-2019 14:21 發表

日用品美國本身有一定廠家生產開 只係遠在太平洋彼岸既我地少接觸
而且自美國早前大減企業稅 加上部分州分對投資設廠有額外稅務優惠 成本已同中國拉近一段距離 未必多 但開始有足夠吸引力 亦吸引一定數目既廠商回 ...
本地生產點都一定有幾間,的確唔一定係零
但問題係你話美國政府機構限制甚至禁用中國製貨品,普羅大眾同其他私人機構食唔食American Product First呢一套又係另一回事
最直白例子,氣槍玩「打得上得場」級數既野都係大陸製既CYMA/JG/其他海外代理既變名,真槍又有Norinco出既產品
話個產品真係好正貴少少都尚會有人買,質素唔係差太多既情況下消費者都會揀平既產品,無計人係咁
(例,JG同TM VSR,鬼佬都唔會因TM個工差少而比多兩倍錢買TM VSR,零件PDI強無敵但咪又係買楓葉AA平野.....雖然楓葉AA係台仔)

補貼資助本地生產減少成本都仲係有限
如果美國製造真係減少到咁多成本,本應就已經大部分野都回流美國啦,但美佬企業又要平全部outsource比亞洲各國做生產(當然有其他原因例如逃稅,但成本始終係重要原因)
而家要再開生產線大量重啟已經大規模海外設廠既產品,設計生產線同試製用既時間再加上要請人去睇條線,產品識飛咁勁又好都係要搞幾年
果時侵侵落左台比另一個人上,又或者侵侵突然取消關稅,果啲趁呢次想回流美國既企業成本鬥唔過又係要蝕本仆直(或最起碼利益受損)......
再況且1/20有鬼用,日用品需求都唔止呢個數,咪又要係依靠其他國家彌補個空洞

再者真係逼中國埋位加快轉型到高產能行業,於美國而言如果大陸唔成功尚可,一成功美國就變成要同大陸鬥佢地既重要產業(創意,電子etc)死得仲快
引用:
原帖由 nathan852 於 11-5-2019 14:31 發表

「況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國」
正中美國下懷 出口去邊 ...
如果呢個係美國政府本來既計劃,咁樣證明左佢地呢三十年送機會比中國既經驗中咩都冇學到
短時間大陸買豆係貴左,個利潤又係其他國家賺到
人地學到你既豆點種到後加大產量減少生產成本滿足海外同內需,質素差距唔大價錢又無特別優勢,大陸食開左人地既豆仲會唔會同你直接買豆?

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-5-2019 12:56 發表
今次帳面上一定冇人幫華為,大陸手機廠除左華為基本上都全部依賴外來零件做拼裝機,邊個公開出聲都即刻摺得,但係國家層面同台底就另計。

中國就係咁,唔踢唔識自己行,踢完中興華為已經相當部分做到國產,而家踢 ...
OS之前已經講過有,而家停Android既話最多可能會逼住要早出新版系統
如果整到個版面唔好同之前差太多,又唔好撞一堆program/兼容現有apps,唔出現嚴重問題既話比人cut OS基本上唔會有大殺傷力

趁呢個機會同歐洲非洲果D合作整歐版Google做外銷版既服務似乎唔係冇得諗,好彩既話有機會一野剷起GOOGLE搶市佔率,到時就真係勁抽了
但唔知過唔過到大陸政府果關

Delete

引用:
原帖由 JBL 於 21-5-2019 22:47 發表

無知問下R兄,係咪真係有呢D.....?

(cut,部機食字)
而家大陸既銀行好鬼先進,部機唔係用卡或指紋,已經係用人臉辨識去提款入款...

引用:
原帖由 48191 於 25-5-2019 16:59 發表
https://news.mingpao.com/pns/%e4 ... 4%bb%bb%e6%ad%a3%e9 ...
你Expect 佢講「我地一世唔要你地既野,你班美佬食屎」?

而家部華為機內置64GB用咗七成左右
基本上就算部機正式收皮其實唔一定用得完,何況大部分app就算換機都唔一定再跟住用

發新話題