43 123
發新話題

[Marui] 馬記m4 cnc槍身選擇

馬記m4 cnc槍身選擇

因為以前玩gbb 有斷耳仔經驗,所以想玩走原裝身買個安心
而且呢排有幾款cnc身係比馬記用有6061,6061T6同7075T6

仲有一款係叫6061cnc五軸加工,唔知硬度係咪同6061冇分別呢?

價錢上嚟睇6061同7075冇乜分別, 可能6061身係民版加骨,7075係得個身
如果玩具粗用嚟講7075係咪會好啲?
thanks

幾多軸加工係佢點切出黎姐 材料都係果d
Wii tech好似係7075黎
一般唔係拎黎扑人 6061都夠做了

Zpart話左出6061鍛身比mws 但講左咁耐都未有跟進消息

7075鋁強度>>6061, 有得簡7075好唔少
但鍛造後6061未必差過7075原錠cnc,當然7075 鍛造強度更好, 做埋t6熱處理+硬陽已經貼近真鐵強度了,不過玩具應該吹水多,通常6061鍛未必有熱處理, 7075鍛少之有少
基本市面cnc身最好買7075反正唔差幾多錢通常4~5千,
鍛就6061都夠硬了,其餘睇下你簡乜款,同qc好過

引用:
原帖由 gainax 於 6-5-2019 17:16 發表
7075鋁強度>>6061, 有得簡7075好唔少
但鍛造後6061未必差過7075原錠cnc,當然7075 鍛造強度更好, 做埋t6熱處理+硬陽已經貼近真鐵強度了,不過玩具應該吹水多,通常6061鍛未必有熱處理, 7075鍛少之有少
基本市面cnc身最 ...
鍛7075好似得蛇仔同ra?

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-5-2019 17:19 發表

鍛7075好似得蛇仔同ra?
大蛇應該是6061鍛+熱處理過(聲稱)
R@就7075鍛(聲稱)
我諗7075鍛有量產好似得r@? 我們既7075身仲好平不過細節你懂的
馬記系統記得z零件網有相話做緊,用6061鍛+壓字對返ptvv數個價估計3k樓下值得期待,而家買7075 w牌好似5xxx?急可以買mk12身砌mk18 or mk12,砌gi m4我等Z件了

引用:
原帖由 gainax 於 6-5-2019 23:41 發表

大蛇應該是6061鍛+熱處理過(聲稱)
R@就7075鍛(聲稱)
我諗7075鍛有量產好似得r@? 我們既7075身仲好平不過細節你懂的
馬記系統記得z零件網有相話做緊,用6061鍛+壓字對返ptvv數個價估計3k樓下值得期待,而家買 ...
wii好似4k幾
講堅z牌開左鍛模 鍛完再車 工時會小過成件鋁車好多 外觀細節應該食好多工時
而工時先係最貴

話時話依家馬記原廠條頂骨係唔係真數?

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-5-2019 23:53 發表

wii好似4k幾
講堅z牌開左鍛模 鍛完再車 工時會小過成件鋁車好多 外觀細節應該食好多工時
而工時先係最貴

話時話依家馬記原廠條頂骨係唔係真數?
7075 4千中既話都ok既, 其實最可惜是到而家d cnc身仲用cnc marking做軍版唔夠feel同以前派一樣,
如果好似kono cnc身加壓字,額外做埋些啦曲半消光令邊位有圓滑feel,係有錯覺似真鐵感覺上埋油更佳,就算鑄身都有效,所以刻字佔個feel都幾重要,
Z件如果只係鍛冇壓字,以佢細節我唔會諗了
馬記應該冇改骨數掛? 你上返縲絲acog橋唔怕出事既

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 00:28 發表

7075 4千中既話都ok既, 其實最可惜是到而家d cnc身仲用cnc marking做軍版唔夠feel同以前派一樣,
如果好似kono cnc身加壓字,額外做埋些啦曲半消光令邊位有圓滑feel,係有錯覺似真鐵感覺上埋油更佳,就算鑄身都有效,所 ...
諗過改枝mk12 mod1用arms 22

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 01:03 發表

諗過改枝mk12 mod1用arms 22
入左支mws未先?唔早入越賣越貴
最近試室温廿零度rof 17.x冇得輸
以馬記些啦曲身換唔換鍛orcnc都唔急可以落場整爛之後先換,
砌款先急切
遲d我可能改款玩m16a4,可惜早前冇收份m5骨
你已有mk12骨要改就易,但用乜鏡先?

其實睇返VVill 啲cnc身細節好過Z件, 但冇壓字爭種feel兩者魚與熊掌

真係買VV既話a1下身有價值d, 因M4身一街係 加上未來如果有廠出埋A1上身可以玩埋oldschool了,
現時要砌支靚仔mk12 用a1身有特色d,馬記啱仲有短夾唔砌走寶

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 08:27 發表

入左支mws未先?唔早入越賣越貴
最近試室温廿零度rof 17.x冇得輸
以馬記些啦曲身換唔換鍛orcnc都唔急可以落場整爛之後先換,
砌款先急切
遲d我可能改款玩m16a4,可惜早前冇收份m5骨
你已 ...
遲下搞枝leupold ts30a2
依家用住novel arms tac1先
Btw Marui mk12管應該冇散賣 要成套kit食

馬記係咪食唔到真數尾通? 因想用a2托

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 11:01 發表

其實用wa d外管例如大蛇v記加轉頭落去就用到,
尾通我仲未改過要揾日齊件砌先知要等其他師兄解答
暫時味用住伸縮托先 不過砌mk12用硬托+短夾先有狙魅力
伸縮托用返長夾就踢的高,支leupold係玩rs?

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-5-2019 11:01 發表

Ts30a2已經揾到支準備入手
係等收完支Nightforce 1-8

引用:
原帖由 gainax 於 7-5-2019 23:27 發表

其實用wa d外管例如大蛇v記加轉頭落去就用到,
尾通我仲未改過要揾日齊件砌先知要等其他師兄解答
暫時味用住伸縮托先 不過砌mk12用硬托+短夾先有狙魅力
伸縮托用返長夾就踢的高,支leupold係玩rs?
好似係wor 有wa轉marui adaptor
Ts30a2睇下搵唔搵到 同到時手唔手鬆啦

引用:
原帖由 hendry9881 於 8-5-2019 08:56 發表

Ts30a2已經揾到支準備入手
係等收完支Nightforce 1-8
因為usmc枝m38 都用ts30a2
所以呢期都易搵

43 123
發新話題