發新話題

請問下 抗躁耳機既實用性?

引用:
原帖由 yiucky 於 14-5-2019 11:03 發表

我用普通headphone,每次想講嘢就經常摸唔到個mic制。請問有無好用PTT + headset 介紹?我部機係淘記 Kenwood 兩針插頭。
普通headset係咪類似跟機送嗰啲?如果係小弟認為可能係粒制太細加上可能固定吾到PTT既位置,帶埋手套去撳就難上加難。
小弟本身就用緊TcA仿Davies-E既PTT,佢本身行Kenwood頭唔使再用轉接線之餘,我用過TCA Comtac 3, TMC RAC同FMA RAC都用到而家都仲未有咩問題出現。

至於耳機方面就睇你個人嘅使用習慣,例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?

引用:
原帖由 Whywhy 於 14-5-2019 13:31 發表

多謝晒先
我隻耳仔打麻將都覺好嘈
同埋唔知打game果時好多雜聲
個耳機會唔會幫我西走d聲? 風聲蟲叫果d
同埋如果買 買邊隻會推薦??唔該晒
打Game一定多雜音,但係有時候周邊環境嘅聲音有助理辨別有冇敵人喺附近或其他情況。另外而家新款嘅耳機基本上吾會幫你「西聲」, 最多都係比你放大/放細周邊嘅環境音同壓低過高分貝既噪音。

考慮買之前,有冇特定嘅要求或者使用嘅習慣?例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 13:44 發表
其實通訊用only
不如買隻手咪加仔公仔麵
真品Thales都係幾百
TRI隻M3耳機都好似係一個唔錯嘅選擇,一隻耳機仔已經做到收訊同講野,而且又冇成支咪突出黎,夠輕便。但小弟未用過,唔知會唔會有潛在嘅問題。

所以好多時Gear類嘅裝備真係好睇個人嘅使用習慣,否則有時買返嚟真係冇用就放出去

回覆 16# 的帖子

引用:
普通headset係咪類似跟機送嗰啲?如果係小弟認為可能係粒制太細加上可能固定吾到PTT既位置,帶埋手套去撳就難上加難。
小弟本身就用緊TcA仿Davies-E既PTT,佢本身行Kenwood頭唔使再用轉接線之餘,我用過TCA Comtac 3, TMC RAC同FMA RAC都用到而家都仲未有咩問題出現。

至於耳機方面就睇你個人嘅使用習慣,例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?
我無用頭盔,Walkie 間唔中有用,只係想講時摸唔到粒制... 好少左右手替換。請推薦一下,Thanks!
using Mac~~

引用:
原帖由 yiucky 於 14-5-2019 14:07 發表

我無用頭盔,Walkie 間唔中有用,只係想講時摸唔到粒制... 好少左右手替換。請推薦一下,Thanks!
咁普通Earmor M32都足夠吧,可以先用下睇下有冇咩不足,再檢討應吾應該換。不過要注意Earmor 已經改左好幾次版所以有新舊之分,買既時候要留意。如果係追造型,可以考慮Comtac 3造型既仿品,不外乎TRI, TCA, FCS同元素新軍版(號稱新5代晶片),個人用過TCA Comtac 3同2代Earmor M32H,兩者純以生存遊戲角度評論都夠用有突。

另外要留意2項事情:1)以上牌子皆不能使用Z-Tac PTT,建議跟耳機牌子買就比較穩陣。2)帶眼鏡既用家再長期戴耳機會吾太舒服,可以留意Earmor有出比帶眼鏡既耳罩,但詳情不得而知了。

以上只係一個純打生存遊戲既玩家既意見,僅供參考。

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 13:39 發表

其實17 Gen 3都吾細 不過都冇邊支GBB會細聲得去邊。除非全部人都用NBB啦
AUG、G5都冇感覺,17gen3冇料到,但17gen5係我連試鎗都非常抗拒既一支。

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 13:39 發表

其實17 Gen 3都吾細 不過都冇邊支GBB會細聲得去邊。除非全部人都用NBB啦
聽完咁多位師兄寶貴既意見 我諗遲下都會買番個
除左打outdoor 小弟都有打cqb d聲都好嘈
如果買 資金有限買唔到真品 會推薦咩牌子耳機

有得揀唔好用元素喇
最後一次用果次係去JOIN散團,係草叢打中左位師兄,佢話嗌左死但我聽唔到有人嗌死咪繼續打多幾槍,果個師兄以為我玩野明明叫左死仲要鞭屍。
問心我真係聽唔到(又可能係佢太細聲卦...)
不過呢隻死貓都要硬食,好彩最後無事不過已經好柒.....

引用:
原帖由 ELV15 於 15-5-2019 00:53 發表
有得揀唔好用元素喇
最後一次用果次係去JOIN散團,係草叢打中左位師兄,佢話嗌左死但我聽唔到有人嗌死咪繼續打多幾槍,果個師兄以為我玩野明明叫左死仲要鞭屍。
問心我真係聽唔到(又可能係佢太細聲卦...)
不過呢 ...
不死耳機

其實買Invisio 耳骨機實用性更好。
究竟世界上還有神嗎?

回覆 25# 的帖子

剛剛google完耳骨機,但發現都好似仲有一舊野係入耳的
其實有無啲耳機係類似某啲家用電話用耳骨傳音
就咁掛係到又保留到聽覺?
定係invisio個隻已經係,入耳係純粹穩陣固定用?

入耳本身已經有收音同發音功能,差一個PTT就非常好用。
我自己嗰隻係堅Invisio M3同 U94,非常好用。戴上嚟近乎冇感覺。
市面上的玩具PTT同耳骨機,我隊友用落其實唔差。
Comtac 3款睇你點玩,堅嘅都係幾千,非常抵用。
但有一點要注意,Peltor個PTT兼容性差,用響Comtac耳機冇問題,其他耳機個Jack未必啱位插。
引用:
原帖由 BLSK 於 15-5-2019 13:00 發表
剛剛google完耳骨機,但發現都好似仲有一舊野係入耳的
其實有無啲耳機係類似某啲家用電話用耳骨傳音
就咁掛係到又保留到聽覺?
定係invisio個隻已經係,入耳係純粹穩陣固定用?
究竟世界上還有神嗎?

以前某隊隊長用TRI 152,另外加個藍芽發送器,再用Pantronic Legend耳機,一樣好玩。非常有Special Agenr feel。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 15-5-2019 13:07 發表
入耳本身已經有收音同發音功能,差一個PTT就非常好用。
我自己嗰隻係堅Invisio M3同 U94,非常好用。戴上嚟近乎冇感覺。
市面上的玩具PTT同耳骨機,我隊友用落其實唔差。
Comtac 3款睇你點玩,堅 ...
Invisio M3有Copy可以試玩下先 不過不論MSA,3M定其他真品,小弟都表示窮所以冇緣買黎玩 最多都係玩Earmor

發新話題