發新話題

飛虎雄心 (粵語)

飛虎雄心 (粵語)

引用:
原帖由 jacky2038 於 20-5-2019 23:46 發表
CLASSIC !!!

https://www.youtube.com/watch?v=68NckvXZ4oo

配樂好正 !!!
https://www.youtube.com/watch?v=AfCz__cbg_Q
第二段最好,係飛虎既配樂
電影嚟講都係飛虎好睇得多

的對白我識得背。

考慮電影劇本完整度、剪接、導演技巧,以及槍械戰術場面,續集「飛虎First Option (1996)」都更勝一籌,可惜的是無以為繼。

每次睇呢套電影的開頭,見到果位慈母就....

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-5-2019 12:09 PM 發表
每次睇呢套電影的開頭,見到果位慈母就....
你指保險畢?

不知道是不是因為它是第一套,或什麼情意結的關係(加上當年我同一位公認超級靚女去睇,那時她還是未開封的 總覺得印象比第二套深刻。第二套我買DVD 睇,前後買了三隻,第一套買不到DVD, 只有VCD。如果呢兩套都出4K碟的話,我一定買。

引用:
原帖由 PSIR2 於 21-5-2019 22:32 發表

你指保險畢?

不知道是不是因為它是第一套,或什麼情意結的關係(加上當年我同一位公認超級靚女去睇,那時她還是未開封的 總覺得印象比第二套深刻。第二套我買DVD 睇,前後買了三隻,第一套買不到DVD ...
"你連枝炮都管唔住,點做差佬" 果個

哦,亞仔揾律司告佢

近幾年都好似冇乜呢類題材電影了(?)

引用:
原帖由 tf141 於 22-5-2019 01:56 發表

謝謝C Hing替小弟回應. 雖然係做戲,但現實的確有這一種慈母..
最經常見在酒樓,有小孩追逐,伙計勸告時,被小朋友的慈母埋怨謾罵.

引用:
原帖由 PSIR2 於 21-5-2019 22:32 發表

你指保險畢?

不知道是不是因為它是第一套,或什麼情意結的關係(加上當年我同一位公認超級靚女去睇,那時她還是未開封的 總覺得印象比第二套深刻。第二套我買DVD 睇,前後買了三隻,第一套買不到DVD ...
飛虎雄心 DVD 都起晒粒,4K 就放過佢啦。

呢句好似係吳京在《殺破狼》對住任達華講。
引用:
原帖由 tf141 於 22-5-2019 01:56 發表

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-5-2019 10:57 發表

謝謝C Hing替小弟回應. 雖然係做戲,但現實的確有這一種慈母..
最經常見在酒樓,有小孩追逐,伙計勸告時,被小朋友的慈母埋怨謾罵.
證明怪獸家長一早就在香港扎根。

支槍就係你條命,我希望你同佢同居、結婚生仔更好。呢支係MP5A3, 係你哋SDU嘅標準裝備,呢支係MPS5SD, 裝咗滅聲器嘅。(不過其實佢個Model都唔夠詳細,應該MP5SD3 呀,SD6 呀咁)

發新話題