發新話題

港島區又少一間

引用:
原帖由 laukw123 於 3-6-2019 12:11 發表

如不設定規則去限制AEG, AEG& GBB好難共存。
AEG高彈量,分分鐘不用RELOAD就完場(鏈匣400發或以上),連發火力不斷壓制,而且場地細及環境所限,慢慢潛也沒用,廢車場之類一開GAME就見到,根本比AEG壓住。
如果AEG & GB ...
最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則越細圈子越少人肯跟,基本上互相認識而自律先打得和氣

咁多年小弟打game打得最暢快個日,就係讀書個陣全班同學報團自己人打哂,所有人租槍支支殘舊國狗、奶樽2000飛平彈,鐵網面罩,睇運抽籤咁款支野射唔射得直,你笑下我我寸下你諗返都幾搞笑
所以真係自己人最開心買少見少了

引用:
原帖由 channet 於 5-6-2019 23:58 發表

其實唔一定係年青人,我遇到高hp或者品格惡劣既大部份都係有返咁上下年紀,遠既唔好講就上個月係w28 join散團,剛打完第一round, 冇錯係個日既第一round!
我好早死出黎返左安全區 個時安全區得幾個人,突然一 ...
年紀真是無分,在下見過相當好禮又謙虛的大叔,亦見過無品不死界外賽的大叔,
同理亦見過謙虛有禮的後生,亦見過中多兩粒彈都丟人露帽的後生。
如果是有即時衝凸,在下身為HOST 會即時管理,管理的要點就是讓生事的兩位走到一二邊無人處再談,
萬不能在嘈吵甚至叫囂底下談,必生大事。
HOST 要客氣客觀和同理心,不需分對錯,只需了解事件,許多時雙方各自陳述完自己觀點之後已解決了9 成了。( 一者開口時對方不得插口,HOST 不得認同或反對 )。
緊急情況就是這樣解決。
但防患需於未然,真是比較頻繁生事的,教不了多少次,在下有個心態,就是別人的仔何需你教,又不是自己的,
教一次半次,不受教或始終覺自己岩哂,很簡單下次不再約你。惡人自有惡人磨的,在下要管理只是團隊的整體品質,和令最多參加者開心。
老鼠屎要改邪歸正不是易事,而是佢死佢事。

見過最劣等的情況是一個本身都比較可圈可點的後生廿頭,在某次團中叫了4, 5 個朋友來,多數是大叔來,
在下心想差不多30 人團,4 個也惡不出甚麼出樣。豈知不死也都算了,有些打打下走出安全區望入來睇水,睇到安全又跑番入來打...
在下是在對面隊,也早早死出來,之後走去對面通知他們不能這樣,那些大叔們不止一個是這樣,而是差不多全都是這樣,物以類聚...
事後他們那邊嬴了,提出不如玩防守戰,他們 7 個人 ( 有一個義士JOIN 他們)  對14~16 人...是他們主動提出的。
當然被打到不能自理,事後那個可圈可點後生仔說不夠打不如再猜,在下說多試兩場吧,又是你們要求的,別那麼快放棄麻...
之後打到下午為止...最後幾場才再猜隊...不過都故意拆散他們來打。
當日完場回去之後,有人告知我他們有不死,而且拍了SCOPE CAM 片 ( 因為狙擊手 ),確實是明顯命中+ 尿震再若無其事消失於人海...
事後在下問那位廿頭青年,他說他們不會不死的,讓他再三肯定之後,在下才給那條尿震片他看,當然是即時啞了。
廿頭青年表示會跟他們說。

事後這一批人在下直接BLACKLIST 了,包括不嬲JOIN 開我那位可圈可點後生仔。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

有D人入散團純粹想發洩
特登講粗口,問候人媽媽,Set 到1.9999J
Full Auto快頻意粉
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
如果大家都預個日可以問候下人,哎下交,將平時抑鬱的情緒爆發晒出黎
其實都幾過癮,可以話另類玩法
同聽Death Metal,套戲The Purge一樣

可惜無人肯Host無品Game
可以邀請Game界神獸,出位人士作招攬
加番句請帶足保護裝備

引用:
原帖由 screwupman2022 於 5-6-2019 21:36 發表
西營盤果間去過一次咁多...裝潢幾骨子...sales哥哥話佢地已經做左三年了...我心想做街店咁靜都頂得住嗎,唔做網店賣去海外市場點搵到錢?
聽聞係"永低"既子公司, 幫趁過幾次, 都幾好傾幾friendly, 會幫客整槍同custom IPSC槍.
但落親去都頗冷清, 佢地又唔搞網店, 真係唔多知點生存,
可能大老細有錢燒, 又或者西半山有錢人成日幫趁high-end野 ?

引用:
原帖由 pbay 於 6-6-2019 11:23 發表

聽聞係"永低"既子公司, 幫趁過幾次, 都幾好傾幾friendly, 會幫客整槍同custom IPSC槍.
可能大老細有錢燒, 又或者西半山有錢人成日幫趁high-end野 ?
或者開間鋪根本唔係賺錢
純粹一個眾腳點

引用:
原帖由 screwupman2022 於 5-6-2019 21:36 發表
西營盤果間去過一次咁多...裝潢幾骨子...sales哥哥話佢地已經做左三年了...我心想做街店咁靜都頂得住嗎,唔做網店賣去海外市場點搵到錢?
E間店舖,約3個月前入過去,見佢重新執位,店員話,將會放D 12吋公仔尼賣.

我記得最經典既都係某位師兄長期都帶開團,亦都好喜歡帶鴨仔
等佢果班隊友可以用快頻式意粉屠鴨仔

當佢地班隊友被鴨仔射中,第一個反應唔係嗌死,
而係惱羞成怒 成班黑口黑面話你咁近都照開槍 一堆無賴式藉口,

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-6-2019 10:59 發表
有D人入散團純粹想發洩
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
如果大家都預個日可以問候下人,哎下交,將平時抑鬱的情緒爆發晒出黎
其實都幾過癮,可 ...
因為一群人互相發洩無癮呀嘛
要出黎一個打廿個 打到你飛起先開心嫁嘛

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-6-2019 10:59 發表
有D人入散團純粹想發洩
特登搵交哎

我性格上做唔出呢D行為
其實都幾過癮,可 ...
眾神之戰

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2019 10:12 發表

最有效率係分開玩,相對公平之餘又唔需要太多規則限制,適合互相唔識散團,用同一樣結構系統aeg就aeg gbb就gbb可以冇借口拗話你屈我用乜乜乜點點點了,只有認技術不如人
限彈要check有冇人偷雞又係困難,越多規舉則 ...
因為有人講話應該唔再細分AEG & GBB GAME, 所以先回應返件事係好麻煩。  
正路GBB VS GBB (加手拉狙), AEG VS AEG(加手拉狙)就最好, 合法力就算, 又唔洗搞咁多野。
當初玩AEG & GBB GAME,只限合法力,無其他限制,然後GBB根本玩唔到。  
當日打水立方,車場, 伊拉克, 風水林。 只有風水林叫做有得打下。
A TEAM 玩家入面,10個有4-5個都係高彈量意粉槍,2個場地槍, 4個普通鏈匣AEG。
B TEAM 7個GBB, 2個場地槍, 1個手拉狙。
A TEAM全部人一路開槍一路壓, B TEAM根本玩唔到, 想潛都潛唔到...

引用:
原帖由 sam524 於 6-6-2019 13:34 發表

因為一群人互相發洩無癮呀嘛
要出黎一個打廿個 打到你飛起先開心嫁嘛
都係既。要禁住人,大聲過人而人地又驚你
個D神獸先至會覺得好玩

引用:
原帖由 laukw123 於 6-6-2019 13:55 發表

因為有人講話應該唔再細分AEG & GBB GAME, 所以先回應返件事係好麻煩。  
正路GBB VS GBB (加手拉狙), AEG VS AEG(加手拉狙)就最好, 合法力就算, 又唔洗搞咁多野。
當初玩AEG & GBB GAME,只限合法力,無其他限制, ...
不厭其煩地多口補句:限彈量就好...

剛剛6 月2 日場GAME ,故意讓多些此FORUM 的師兄JOIN ,一共加了新血 13 人( 都是此FORUM 的師兄和他們朋友 ),
其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417,唔知乜牌MP7 ,KSC MP9 GBB ,加埋本身自己的腳都有人玩GBB,大概是 3 成GBB,6 成AEG/PTW,1 成其他 ( 狙/ 純手槍 ETC )
天公造美,明明天文台寫住屎咁黑的云估佢9 成落屎,點知早上至下午3 點都是天朗氣清,非常神跡,整天打完,也沒有嘈交沒有爭執,非常感動。( 一次JOIN 如此多新血其實是有少少步步為營的) 。

雖然有師兄表達過或者可以考慮限300 粒或許會對GBB 更FRIENDLY,不過亦認同限左彈600 發之後大家都是有得打,而且打落就算GBB 多那邊都是肯攻肯突擊,因為不存在火力壓制,
而GBB 比較多那邊在人數相同人數下也是輸嬴各半,這是客觀的賽果。
其實再次實證了就算之前沒JOIN 開本人團的玩家也好,簡單一句到尾限彈300 粒或600 粒 ( 在下火力限制是一律全自動1.4J 以下,狙2 J 以下 ),已經是很有效去平衡整體戰力的規則。

其實留意番很多GBB 玩家表示「沒得打」並不是因為AEG 特別準特別痛,而是派豆派死,那限制派豆正是對症下藥之舉,很簡單的道理而已。
當然有師兄抱住「不同類不同場」的堅持,那也只好由他,反正本人多年來以此RULE HOST GAME 已證明了這是可行的,餘下的就是感情問題了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2019 15:06 發表

剛剛6 月2 日場GAME ,故意讓多些此FORUM 的師兄JOIN ,一共加了新血 13 人( 都是此FORUM 的師兄和他們朋友 ),
其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417 ...
CHING WELL TALK

引用:
原帖由 Dave 於 6-6-2019 15:06 發表

其中有 4 個新朋友是拿是GBB,分別是 VFC 416A5,VFC 417 ...
其實我前面的回應有提"限彈量/彈匣數目"因為不限彈,AEG是無限火力壓制。
由頭到尾都係講個信字, 因為太多位出術,不論AEG/GBB都好。
"限彈":檢查時一隻鏈匣,落場用幾多無人知, CHECK槍果時用彈弓匣,落場用鏈匣,中間換左又係無人知,
其實去到尾咪又係講自律&有品... 但係邊個HOST會咁易冒險去加"新人" (非新玩家)
出一次事有排煩。

P.S 小弟都打過幾次AEG+GBB GAME,從來唔覺得AEG+GBB無得同場打。只係中間有好多因素&規則限制。
當然場地所限,一開波見到晒大家,場地中間又無咩COVER,一開GAME FULL住跑就無得講啦。
如果大家都守規則,絕對有得玩,但講到尾WARGAME都係講自律&有品。  
平時打GAME,都係唔認死/鬼火(HOST限制火力),現在又多左限彈,又多一樣要去檢查(難聽講,就係比多個位去偷雞)

引用:
原帖由 pbay 於 2019-6-6 11:23 發表

聽聞七月尾會搬
不過就肯定唔係"永低"子公司
只係SYP老細識"永低"老細

發新話題