發新話題

[KSC] 出一水就唔出的 GBB

出一水就唔出的 GBB

點解台灣製 KSC(KWA)的一些 GBB,例如 SP2022、馬卡諾夫、TT-33,生產「一水」就唔出?

斷估...
訂單唔夠平衡最低生產量, 正常決定自不然係等夠數, 等得太耐太耐至開返生產線, 就可能已經唔叫第幾水, 而係叫紀念復克版..
另一種考慮係, 有時一件產品可能有部份/好多組件係外判生產的, 呢的 supplier仲有冇貨比你 / 接唔接你生意, 全部要講數傾deal, 有時會煩過搞新產品.
到頭來, 始終都去返盤數... 好難期望生產決定係一種什麼企業責任, 社會責任, 或愛...

反而日本製造 KSC 膠身的 馬卡諾夫、TT-33 仍然有出。

台版 KWA 枝全金身 Makarov 真係罕有,在香港見佢只係賣了幾個月,賣晒就再無見過……

管係膠
引用:
原帖由 bennytsang16 於 4-6-2019 17:04 發表
台版 KWA 枝全金身 Makarov 真係罕有,在香港見佢只係賣了幾個月,賣晒就再無見過……
究竟世界上還有神嗎?

kwa makarov 只可遠觀....天生易壞, 我換左真grip之後得個擺字

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2019 16:42 發表
斷估...
訂單唔夠平衡最低生產量, 正常決定自不然係等夠數, 等得太耐太耐至開返生產線, 就可能已經唔叫第幾水, 而係叫紀念復克版..
另一種考慮係, 有時一件產品可能有部份/好多組件係外判生產的, 呢的 supplier仲有 ...
其實到最後咪又係數字問題..
數字吾靚..老闆覺得出黎無意思
除非老闆係終極軍事迷/槍械迷

回覆 1# 的帖子

2022我都勁想買,果次讀緊書,唔捨得,之後無哂貨了

我買果陣係 2011 年,賣完就無再出。
引用:
原帖由 jackytkh 於 5-6-2019 10:54 發表
2022我都勁想買,果次讀緊書,唔捨得,之後無哂貨了

唔知點解,佢支TT-33隻匣,少左個槍繩環.
視覺上,好似欠了一些咁?

TT-33 彈匣不一定有槍繩環,二戰後生產的彈匣就無槍繩環。但 KWA 枝 TT-33 槍身刻字係二次大戰期間生產型,有埋槍繩環就比較襯。
引用:
原帖由 kornhill401 於 6-6-2019 11:26 發表
唔知點解,佢支TT-33隻匣,少左個槍繩環.
視覺上,好似欠了一些咁?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-6-2019 17:17 發表
TT-33 彈匣不一定有槍繩環,二戰後生產的彈匣就無槍繩環。但 KWA 枝 TT-33 槍身刻字係二次大戰期間生產型,有埋槍繩環就比較襯。

長知識了.

發新話題