44 123
發新話題

其實香港氣槍/wargame市場就快爆煲 同 飽和

其實香港氣槍/wargame市場就快爆煲 同 飽和

其實係越黎越小人玩

槍街都越黎越縮
Game場一個一個咁執
TMC鋪頭變夾公仔機鋪
大冰就黎退休
加上天氣越來越熱
依家仲有得玩好去玩

我屋企都飽和無位擺槍

個人覺得而少左後生十零歲玩就真, 但玩槍砌槍唔一定落場班人未必少左, 可能年年都推出重複性產品個類已飽和(eg 最多廠生產aeg的m4), 少有/精品化產品都有唔少市場, 主要真係睇賣乜野,2手定全新如是珍品/客製化成槍一樣有唔少人捨得比錢,

新入門少左就冇解,始終後生仔娛樂多左,而且落場事實同行山一樣屬體力勞動既活動,加上中彈係會痛未必人人長久鐘意玩3分鐘熱度唔奇。。不過如果落場費用實惠d相信仍然吸引到新客戶嘅,眼見而家cqb半日2~3百,戶外場好d全日包飯2百中~300,租槍另計
玩一日約3XX一個月4場都千幾,對於學生真係唔容易。。

我反而覺得2手市場有d離地,經常發現2手同全新價極接近,2手貴過新既都唔係小見,最近想收支ump 45 gbb,一槍一匣竟然放1700,新槍wgx都只係1850,認真我點解要買2手?

引用:
原帖由 channet 於 20-6-2019 18:16 發表
我反而覺得2手市場有d離地,經常發現2手同全新價極接近,2手貴過新既都唔係小見,最近想收支ump 45 gbb,一槍一匣竟然放1700,新槍wgx都只係1850,認真我點解要買2手?
有D人多數係開高個價博你比貴DD賺多DD,可以殺下價試下佢個底價去到幾盡(開天殺價)
當然開到好貴又鐵價不二就.....

呢個年代...要辛苦出汗0既野有幾多人肯玩...市場縮係正常...只怪電腦/電話GAME太強勢

另外二手區就算吧啦...而家買野...盡量都諗到好清楚先買...免得第時左轉右轉二手賣出去就嘛鬼煩

最近先一單...我件貨接近500買返黎....我二手放250...點知有人PM我FAST TRADE 100

真係心諗咩玩法??送埋比你好唔好...呢D真係覆都費事覆

引用:
原帖由 Kwind 於 20-6-2019 19:29 發表
呢個年代...要辛苦出汗0既野有幾多人肯玩...市場縮係正常...只怪電腦/電話GAME太強勢

另外二手區就算吧啦...而家買野...盡量都諗到好清楚先買...免得第時左轉右轉二手賣出去就嘛鬼煩

最近先一單...我件貨接近5 ...
認同!好白痴,同埋有時係件貨價值問題,枝槍 1萬你還8 千還好,開250 fast rade $100 ....唔知講乜
塑膠戰隊

好多年都無打WarGame,變咗收藏家

引用:
原帖由 Kwind 於 20-6-2019 19:29 發表

假如你當打wargame心態係一種真實戰爭(模擬軍警作戰)
就算3X度戶外喱係草叢潛伏都覺得刺激,同隊員傾戰術,組織分工&打法支援,流完一身汗走位走到攰就算一個都k唔到都會樂在期中,
同做gym一樣咁辛苦都有一班人日日跑步為出身汗做運動同事後吹水
但真係鐘意野戰先覺得愉快,唔鐘意既會覺得受苦捱時間,
2手野其實往往睇人品, 遇到有好既師兄師弟可以唔識都傾一大餐甚至做埋game友,
遇到收買佬,炒賣王,呃呃騙騙個d唔見面淨傾幾句都可以激到嘔血唔好咁認真睇啦, ,
個人覺得如果能力許可鐘意就買唔好諗過多保值or2手價問題玩玩具會開心d,好似砌部電腦打機,一兩萬砌到靚一靚一年後二手插3,4成,3~5年後3幾千都未必有人要,咁對比砌支靚仔玩具仲賣到錢又開心過算抵左個段時間玩上手開心係味先?
貴既玩具例如車。。。全新買入2手賣出個種蝕法。。只求開心過所以唔好諗咁多了

引用:

有啲人斬價都算,我唔理佢,佢一日之後再講話如果你肯再減就可以即時約交收時間同地點
我:???

對我嚟個最大問題係場地問題

興趣好多時要係中學時期培養
但係wargame入門價正正係中學生好難handle到
少新血加入,市埸流動性好細

回覆 14# 的帖子

中學生報到

44 123
發新話題