發新話題

[others] 大蛇gbb討論

唔講唔醒起仲有支 Vfz 鍛,個價錢真係抵玩
引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2019 19:38 發表

R@身強度應該冇問題如真正用7075鍛可能比蛇再硬,
只係外觀細節都有幾個明顯位做得唔似樣,如果唔執著玩M4身可以砌既,
外觀有高要求想盡善盡美個人唔會簡佢個身砌,以豬香港為例,CNC身同原裝身外觀細節仲比佢似樣唔 ...

引用:
原帖由 ladder 於 8-7-2019 09:08 發表
唔講唔醒起仲有支 Vfz 鍛,個價錢真係抵玩
個支係幾抵玩揸過實物外觀一樣正,砌dd長骨買個支一步到位,
玩軍版蛇原裝已係,如果想改款改前節,台灣蛇有空機版平過成槍,其他款例如urgi都有代砌成槍有得諗諗,日本仔有測試蛇可以睇下外觀同性能參考下
https://m.youtube.com/watch?v=D5PAB1QTpPI

引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2019 19:38 發表

R@身強度應該冇問題如真正用7075鍛可能比蛇再硬,
只係外觀細節都有幾個明顯位做得唔似樣,如果唔執著玩M4身可以砌既,
外觀有高要求想盡善盡美個人唔會簡佢個身砌,以豬香港為例,CNC身同原裝身外觀細節仲比佢似樣唔 ...
師兄介唔介意講多少少關於邊度唔似?
因為我最近都比較緊蛇&RA 7075鍛身,
我見RA FB有講佢7075已改正左左6061的幾個錯處。 包括扳機護弓, 上下身肋條位
上面舊版6061,下面新版7075

引用:
原帖由 laukw123 於 9-7-2019 00:00 發表

我見RA FB有講佢7075已改正左左6061的幾個錯處。 包括扳機護弓, 上下身肋條位
https://i.ytimg.com/vi/joSZ ...
magwell個邊位好怪

引用:
原帖由 laukw123 於 9-7-2019 00:00 發表

https://i.ytimg.com/vi/joSZ ...
個人覺得彈匣井包邊位同上身右則擋彈版唔係咁跟足,睇得多真鐵相一望就分到,
如果有研究開M4槍身細節位,下圖圈住通常玩具容易甩漏,
以下相不代表全部平頂M4身都係咁樣,有幾個版本造型略有唔同遲下揾返d相拍埋一睇就明

只有真正拎過Rs身開模或3d掃圖先做出最接近實物外型,
不過玩具我估好多都拎返玩具身採外型,最經典例子就係馬記mp7同ksz同一細size,要取得真品開模有渠道困難同成本問題,印象中R@身就算7075唔貴都買得過,起碼硬淨又係鍛造質感比普通cnc身平又像真既,執著另計。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-7-2019 00:43 發表

magwell個邊位好怪
應該有3個版本咁上下,有厚薄邊偏圓或方,似佢梯型咁斜好少見。。

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 01:36 發表

個人覺得彈匣井包邊位同上身右則擋彈版唔係咁跟足,睇得多真鐵相一望就分到,
以下相不代表全部平頂M4身都係咁樣,有幾個版本造型略有唔同遲下揾返d相拍 ...
經師兄一指,真係有好多位都漏左, 右邊槍身全部都漏晒...

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 01:36 發表

以下相不代表全部平頂M4身都係咁樣,有幾個版本造型略有唔同遲下揾返d相拍 ...
我見RA 個網前排特價, 計計埋埋一把GHK系統的鍛造M4都係5千中, 價錢係蛇一半咁上下

引用:
原帖由 laukw123 於 9-7-2019 01:51 發表

經師兄一指,真係有好多位都漏左, 右邊槍身全部都漏晒...
左右兩則唔同年代平頂身有幾個版本唔一定佢漏左,比小小時間我揾返舊相對比返就有答案, 但擋彈版個位睇過好多真野相片佢似唔足似係了,因個個位由m16a2年代至m16a4/M4都係得3兩個模具樣式,後期真鐵無論民版定軍版主流都係用個幾間大廠鍛胚所以造型基本一樣,
呢件同以前派/#記/舊蛇擋彈板做得唔太似,不過玩具野我覺得唔太明顯甩漏一般玩家冇需要執著,除非要求高到連刻字/色澤同珍件版本都講究想盡力砌到玩具之中最靚仔,咁可以揾高仿版本身做底砌起

引用:
原帖由 laukw123 於 9-7-2019 01:57 發表

我見RA 個網前排特價, 計計埋埋一把GHK系統的鍛造M4都係5千中, 價錢係蛇一半咁上下
是的,佢7075鍛身印象中只係2千零蚊唔玩colt花算抵玩.
睇你對造型細位高唔高要求了

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:16 發表

是的,佢7075鍛身印象中只係2千零蚊唔玩colt花算抵玩.
睇你對造型細位高唔高要求了
係呀, 我見RA仲有成槍出, 有齊晒改件,所以都留意緊, 唔洗再買把GHK M4去改

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:06 發表

左右兩則唔同年代平頂身有幾個版本唔一定佢漏左,比小小時間我揾返舊相對比返就有答案, 但擋彈版個位睇過好多真野相片佢似唔足似係了,因個個位由m16a2年代至m16a4/M4都係得3兩個模具樣式,後期真鐵無論民版定軍 ...
其實佢7075果版, 師兄你唔講, 我都唔太覺,  因為我有睇過D AR真鐵圖, 都無睇到師兄咁仔細

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2019 11:06 發表

左右兩則唔同年代平頂身有幾個版本唔一定佢漏左,比小小時間我揾返舊相對比返就有答案, 但擋彈版個位睇過好多真野相片佢似唔足似係了,因個個位由m16a2年代至m16a4/M4都係得3兩個模具樣式,後期真鐵無論民版定軍 ...
我覺得RA果套鍛身的右邊有D似民版上面果把

下面好似清楚D, 但彈匣井果個位仲未搵到似RA

呢幾張相應該包含大部分軍民版上下身唔同年代造型,上身仲有細分手上冇圖由得佢先再補
唔同時期凸字/刻字都有得分清用邊種槍身造型,只係有排考究同揾返堆圖 首先可以望望玩具造型似唔似先再算吧。。。

引用:
原帖由 laukw123 於 9-7-2019 12:48 發表

我覺得RA果套鍛身的右邊有D似民版上面果把

下面好似清楚D, 但彈匣井果個位仲未搵到似RA
佢彈匣井邊斜開得太多,包邊圓位又太薄對比返睇似梯型,
同真鐵一係斜邊線條短但薄身圓邊位,一係厚身圓邊位都幾易睇到分別, 上身擋彈凸板外型同真鐵仲明顯,六角型vs五角型。。

附件

9-7-2019 13:40

9-7-2019 13:40

發新話題