發新話題

[others] DNA XM177 Commandos

引用:
原帖由 0050100 於 19-7-2019 23:16 發表

呀師兄!556同9mm個行程有分別架,而且你個想發重要係成枝毒蛇16mm bolt重量放落去重想爽YY,好理想喎
覺得佢短行程都未必頂到成支鋼煲推埋buffer full得爽快,
不過跟我上面up方法偷輕切短支煲應該ok,睇下有冇廠開發635先再算

引用:
原帖由 gainax 於 18-7-2019 17:01 發表

如果上面是成品話鍛造有d保留
亦可能見街是鍛造咁有驚喜
會唔會係鍛完先cnc 得嗰個page話係鍛造 其他冇寫係鍛
上次a1都唔係鍛

回覆 32# 的帖子

若是先鍛後CNC,正正就是追求高度像真玩家之期待…
真實世界的AR槍系,當中的三角準星、上下機匣便是以先鍛後CNC工序所製作。
孤獨失意降臨時, 自願出力好兄弟.
春風得意返來時, 曾經出力變契弟.

引用:
原帖由 死飛仔 於 25-7-2019 16:52 發表

會唔會係鍛完先cnc 得嗰個page話係鍛造 其他冇寫係鍛
上次a1都唔係鍛
真鐵做法是鍛左外型再cnc加工內部同窿位,

單純cnc就直接由一件鋁塊完整銑出成品

冇後期大量加工外型其實唔難分到, 假設佢鍛意思係鍛模做四方型鋁塊再拎去完整cnc內外加工稱鍛造, 咁字面計又好似講得通

剩係個托真可J足一個禮拜

附件

26-7-2019 19:13

雖然vfc已經有m4a1 但我都好想呢間野出枝咁足細節既m4a1

引用:
原帖由 0050100 於 26-7-2019 19:13 發表
應該係鈻?

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-7-2019 19:59 發表
雖然vfc已經有m4a1 但我都好想呢間野出枝咁足細節既m4a1
如果拎埋珍鍛胚行玩具cnc内構就屈哂機,
改玩具鍛都好正,m733觀望中

引用:
原帖由 gainax 於 26-7-2019 20:25 發表

如果拎埋珍鍛胚行玩具cnc内構就屈哂機,
改玩具鍛都好正,m733觀望中
印象中真胚好平 分分鐘平過你開模自己鍛
有16a2上身就正了

引用:
原帖由 0050100 於 26-7-2019 19:13 發表
這個細節也俱備.....製作團隊誠意滿分.

附件

27-7-2019 08:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2019 06:53 發表

有16a2上身就正了
千萬不要亂來啊…隨時得出似鹿非馬之物體

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2019 06:53 發表

有16a2上身就正了
成品上身先一千幾百,隻胚好似40美金有找

只是入口問題,如果有玩具廠大批拎到cnc玩具成品量產無難度

引用:
原帖由 dickyan28 於 27-7-2019 08:39 發表

千萬不要亂來啊…隨時得出似鹿非馬之物體
咁當然啦
傳聞有人搞過真胚車玩具數

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2019 20:26 發表

咁當然啦
傳聞有人搞過真胚車玩具數
日本客製出左一段時間,cnc wa系統不過天價
做其他系統都得應該$$$$問題,另外大蛇新A2upper似拎真胚開模,細節同Rs好接近唔似參考玩具,其實只要拎到真胚開模,外型先最接近rs唔會有抄唔足問題,咁唔一定買真胚自己鍛都正

引用:
原帖由 gainax 於 27-7-2019 23:18 發表

日本客製出左一段時間,cnc wa系統不過天價
做其他系統都得應該$$$$問題,另外大蛇新A2upper似拎真胚開模,細節同Rs好接近唔似參考玩具,其實只要拎到真胚開模,外型先最接近rs唔會有抄唔足問題,咁唔一定買真胚自己鍛都 ...
以G師兄提供的示範相片觀察, 我個人而言就不懂得欣賞這種客製工藝.....

往下需要借用G師兄的相片解說.....
1.  UPPER是真的: 槍機助進倉的鍛胎記及接合RIS II的隙縫, 這些缺憾相對地出現在AIRSOFT產品上, 現今的客人是無法接受的, 原因是付出的金額價值這麼高, 竟然不是完美級別!! 但事實上真正的槍械確實是這個模樣, 特別是與一體化戰術路軌的無縫接合要求, 只是在AIRSOFT界才會出現.

2.  LOWER應該是G師兄說的真胚客製物, 但成品效果似乎不大適合操作, 從DUST COVER下方的撞擊痕跡可顯示出, 表面物質欠缺耐磨衝擊力...(純粹個人的感覺, 或許相片內的仍屬於半成品階段, 正式完成後會是另外一種情況.)

附件

28-7-2019 14:08

發新話題