29 12
發新話題

焦耳法例 -- 警察用什麼準則測試?

焦耳法例 -- 警察用什麼準則測試?

假如警察拿你支 GBB 槍去檢驗的話:
1) 通常會入什麼 gas 去作準則?例如,有可能用 HFC134a 是 1.7J (合法),但用 Top Gas 就可能 >2J (瀨野)
2) 警察通常容許多少測試誤差?如果驗出 2.00001 J,會被捕嗎?

樓主試下去信'警察公共關係科',睇下有無答覆.
如果有,希望樓主都分享下.

可以一試, 不過呢期警察關係科應該忙緊處理"其他"事情, 應該未必得閑答我呢類問題..

應該同時搜到咩氣咩彈都會試
至於誤差值就唔知了

意思是應該唔會拿返警處後入CO2氣去搞到超過2J? 因為如果任佢入氣,除非你支槍頂唔順高壓氣而爛左,否則理論上真係幾多 Joule 都整到..

引用:
原帖由 CharAznable 於 24-7-2019 15:55 發表
可以一試, 不過呢期警察關係科應該忙緊處理"其他"事情, 應該未必得閑答我呢類問題..
未必,可能會答左簡單的問題先

中四優異生家藏電槍胡椒噴霧等武器 官斥警方案件主管處事粗疏浪費法庭時間

https://hk.news.appledaily.com/l ... DIz0wWpedOZTy_NWzq8

有沒有人知道呢但野個中四師兄點解承認無牌管有槍械? 是否因為超過了 2 joules?

回覆 7# 的帖子

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/238/s2.html
根據《火器及彈藥條例》,電槍、催淚化學劑如胡椒噴劑,在香港都列為槍械。

引用:
原帖由 CharAznable 於 30-7-2019 00:16 發表
有沒有人知道呢但野個中四師兄點解承認無牌管有槍械? 是否因為超過了 2 joules?
案中電槍唔係射BB AEG耶, 係升壓電棒幾萬伏特o個種

因擁有電槍, 防狼器等被拉以前有唔少個案.

引用:
原帖由 gtoray 於 24-7-2019 16:15 發表
應該同時搜到咩氣咩彈都會試
至於誤差值就唔知了
咁如果我過緊去wargame場俾人捉, 唔帶氣諗住即場買, 咁佢係咪吹我唔漲

同埋咪有d快拆彈弓呀, 擰螺絲較出氣量咁既設計, 咁我呢d去到打game果刻先整, 去個場中途俾人捉, 係咪又無事

引用:
原帖由 loveless 於 30-7-2019 10:55 發表

案中電槍唔係射BB AEG耶, 係升壓電棒幾萬伏特o個種
哦原來如此。我真的以為是 AEG。

引用:
原帖由 廢柴 於 30-7-2019 13:13 發表
同埋咪有d快拆彈弓呀, 擰螺絲較出氣量咁既設計, 咁我呢d去到打game果刻先整, 去個場中途俾人捉, 係咪又無事
呢個都係我其中一個疑問,尤其是呢期咁敏感,帶支 GBB 去打game途中被check一D都唔出奇囉。

頭盔先,純粹個人意見
其實係塞啲古怪野入去既時候,個人以為當事人已經犯法(即使佢當下未check槍可能真係唔知)
拎住支過火野周街行,事為斷正矣,支玩具就係證物點會換番支弱彈弓入去,就算係台灣佬會郁支aps都冇咁好人
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

29 12
發新話題