21 12
發新話題

Model Gun Collection

引用:
原帖由 mikesham 於 16-8-2019 00:36 發表
講開表面處理, 就講埋HWS。 HWS 有一種finishing 我翻譯做"黑魂" (ヶみЗЬйьЧヱ), 下面的 S&W K frame .38sp 口徑 2" M15 就係呢種finishing。 色澤方面非常接近Tanaka 的 vintage jupiter finishing, 但係表 ...
師兄識貨! 這把槍 我有一模一樣的! 購自童工
Rear Sight前方金屬片有幻彩的效果!

引用:
原帖由 mikesham 於 16-8-2019 21:40 發表
如果唔係成日玩, 槍身用silicon油輕輕塗抹, 入玻璃膠袋, 然後才放係槍盒好好收藏, 唔知咁樣可唔可以讓色澤持久一些。
我都想知 上油落d Jupiter Finish到係咪會好d

之前買槍問過童工店長(穿著深色Polo果位中年壯男) 他建議Jupiter Finish係不需要落油

請問師兄有落油的習慣嗎? 效果如何?

引用:
原帖由 mikesham 於 17-8-2019 01:30 發表
我有落油,冇 negative effect,覺得冇壞。
多謝師兄分享 等我試下上油 用的是Marui既Silicone Oil Spray

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 17-8-2019 01:45 發表
佢應該講得啱。我未曾上這油。但潮濕會造成一撻撻,真係要多啲拎出嚟玩抹下,否則啲跡透咗固定咗就難處理。
的確 我有把stainless finish既槍 比較常把玩 之後發現槍身起了一撻撻漬
現在用silicone oil 一抹 輕易清理乾淨

引用:
原帖由 mikesham 於 17-8-2019 22:17 發表
講咗咁多左輪, 輪到講下手槍。日本大部份的model gun手槍(包括左輪及長火),其實是cap gun,玩家在cap彈(彈頭有窿)裝入火藥粉,開槍後會發出“爆炸”聲,有blow back,跳殼等真槍動作。不過由於香港禁止使 ...
e 把之前出現於童工 以天價放售 想不到落於師兄手中

引用:
原帖由 mikesham 於 24-9-2019 17:10 發表
再來返左輪, 係S&W M1971。 一戰時M1911不敷軍需, S&W (同期還有Colt) 應美國軍方要求生產呢支同M1911一樣使用.45 ACP 子彈既左輪, 佢既特色係用half moon clip來入彈, 不過S&W 個支唔用呢種 half moon clip 都 ...
非常漂亮!!!
E枝師兄必定是購自童工的吧!
除這款1911 外
Tanaka 亦為電影Indiana Jones推出男主角所用的1911 custom, 是4 inch barrel的版本!

師兄是時候分享一下現時最受歡迎的Jupiter Finish M36 和 Jupiter Finish M49!!
M36 jupiter finish (gas version)在童工一值賣斷貨... 枝枝成三千銀都賣哂
M49更誇張 售價比M36貴多了 入貨後的第二天已經全部貨賣清光!!! ..... 慢半天 想買黎扮Biohazard 2 remake入面既Claire都不能了
明店更不用說 所有都比珍藏了

21 12
發新話題