發新話題

[認真] 請教C Hing們,有關M4手抽上的刻字.

請教C Hing們,有關M4手抽上的刻字.

因小弟早前收了一隻M4手抽,發現它近尾準星調較位有'A1'刻字.
與我之前所有的M4手抽都無呢個刻字,有所不同.
於是上網找尋有關知識,但未能找到.
只找到以下圖片,分別有'A1,A2,A5,和A9'.
想請教C Hing們, 這些不同刻字,有什麼意義呢? 謝謝!

https://www.calguns.net/calgunforum/showthread.php?t=153802
引用:
原帖由 kornhill401 於 31-8-2019 11:52 發表
因小弟早前收了一隻M4手抽,發現它近尾準星調較位有'A1'刻字.
想請教C Hing們, 這些不 ...
究竟世界上還有神嗎?

恭喜您,你買的是這間公司的出品
https://anchorharvey.com/
引用:
原帖由 kornhill401 於 31-8-2019 11:52 發表
究竟世界上還有神嗎?

有一個Marking A8的例子

「A (splintered) = Anchor Harvey Aluminum
AF = Alcoa Forge
C AF = Colt Alco Forge
C MB = Colt / Mueller Brass
Cardinal (stylized) = Cardinal Forge
CH = Colt Harvey Aluminum
CK = Colt / Kaiser Aluminum
Circle/Crooshairs w/"AR" = ArmaLite
CM = Colt / Martin Marietta
D (stylized) = Diemaco
DK = Diemaco / Kaiser Aluminum
E = Emco
EK = EMCO/Kaiser
E MB = EMCO/Mueller Brass
F keyhole = FNMI / Cerro Forge
FA = FNMI / Anchor Harvey
FK = FNMI / Kaiser Aluminum
FM = FN/Martin Marietta
FMB = FNMI / Mueller Brass
Keyhole = Cerro Forge
L = Lewis Machine & Tool
LK = LAR / Kaiser Aluminum
LM = LAR / Martin Marietta
M (under diamond) = Mueller Industries
PA = Capco / Anchor Harvey
PM = Capco / Martin Marietta」
「A」是指Anchor Harvey Aluminum
「8」是指「The 8 is to note which die was used to forge the handle.」
同樣,A1 Marking是指此Handle Carry是Anchor Harvey Aluminum以第1號工模鍛造。
但記憶所及,只有凸字,從來未見過凹字、鐳刻之類的Marking。
師兄你呢個係正嘢,不過Old school 咗少少。
引用:
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

回2# 3# 4#

謝謝C Hing給予小弟有關M4手抽詳盡知識.

其實,點解要用呢種後西?太Old school 喇!
而且你咁裝鏡法,真槍冇問題;玩具就睇到打唔到。
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-9-2019 12:30 發表
謝謝C Hing給予小弟有關M4手抽詳盡知識.
究竟世界上還有神嗎?

回6#

因好耐之前,買了'D男孩'的有滅聲器CQB M4.這玩具槍我覺得無論我裝上任何鏡,都好似(爭)咁D?
因我是以觀賞為主,所以買了這款手抽和鏡,裝上此手抽和鏡後,有D似XM177的感覺.
原廠出品未裝上任何鏡,如下圖網上圖片)
[local]1

附件

Dboys M4 CQB SD.jpg (22.84 KB)

2-9-2019 11:37

Dboys M4 CQB SD.jpg

似海軍版M4....
引用:
原帖由 kornhill401 於 2-9-2019 11:37 發表
因好耐之前,買了'D男孩'的有滅聲器CQB M4.這玩具槍我覺得無論我裝上任何鏡,都好似(爭)咁D?
因我是以觀賞為主,所以買了這款手抽和鏡,裝上此手抽和鏡後,有D似XM177的感覺.
原廠出品未裝上任何鏡,如下圖網上 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 2-9-2019 13:32 發表
似海軍版M4....
謝謝給予有關知識. 我只是從網上得知,個尾托是海軍版.

1 個讚好! TOP

回覆 6# 的帖子

a2款後西是最好的固定后西
閣下要看看Larry的片洗下腦

回覆 7# 的帖子

如果這支我推薦三角前西加m2紅點 手抽都係適合粟米筒多過魚骨

唔掂,太Old school....
引用:
原帖由 avegetables 於 5-9-2019 17:58 發表
a2款後西是最好的固定后西
閣下要看看Larry的片洗下腦
究竟世界上還有神嗎?

發新話題